Mbok Ngopi ~ Kedai Kopi Klasik Dengan Perkhidmatan Sejuk

Mbok NgopiImej dari Perniagaanukm.com

Ramai yang berpendapat bahawa dunia perniagaan adalah dunia yang sangat kejam dan penuh dengan "penyembelihan". Pemikiran ini tidak dapat ditolak sepenuhnya, kerana pada kenyataannya bagi mereka yang tidak memiliki semangat keusahawanan, ia akan mudah menyerah bahkan sebelum mencuba. Tetapi bagi mereka yang benar-benar mempunyai semangat keusahawanan yang sejati, kegagalan demi kegagalan sebenarnya dilihat sebagai batu loncatan menuju kejayaan besar.

Kisah seorang usahawan yang jatuh sebelum berjaya membawa perniagaannya ke arah kejayaan, boleh menjadi inspirasi bagi kita, terutama bagi mereka yang baru mula membuka perniagaan. Salah satunya, kita dapat melihat dari pengalaman Dhimas Wahyu Prabowo yang juga pernah mengalami sejumlah kegagalan sebelum berjaya membina perniagaan kedai Mbok Ngopi.

Bagaimana kisah penuhnya? Anda boleh merujuk pada artikel berikut.

Perjalanan Perniagaan Dhimas Wahyu Prabowo

Seorang usahawan muda, Dhimas Wahyu Prabowo, sememangnya telah melihat semangat perniagaan yang kuat sejak dia bersekolah. Pelbagai jenis perniagaan yang dikembangkannya, walaupun pada akhirnya harus mengalami kegagalan alias kebuntuan.

Beberapa di antaranya adalah, dia telah membuka sebuah gerai makanan dan kolam pancing pada tahun 2008. Tetapi perniagaan yang menghabiskan puluhan juta dana itu sebenarnya hanya dapat bertahan selama 2,5 tahun. Tidak mahu berputus asa, dia kemudian beralih ke perniagaan masakan ayam goreng. Tetapi sekali lagi, kerana persaingan yang sengit dia mesti menerima hakikat bahawa perniagaannya tidak berfungsi.

Artikel lain:  Klasik Rock Rock ~ Perkongsian Perniagaan Cafe Rock Music Lovers dari Kota Bandung

Apa yang menariknya, setelah beberapa kegagalan perniagaan, ibu telah mencadangkan Dhimas untuk berusaha menjadi pekerja. Dia juga mencuba dan memasuki sebuah syarikat perbankan. Namun, kerana keinginan untuk melakukan lebih banyak perniagaan, dia memutuskan untuk mengundurkan diri setelah 2 tahun bekerja sebagai pekerja.

Teretet Menjadikan Hangouts Perniagaan

Idea perniagaan boleh datang dari sesuatu yang sangat mudah. Semasa bergaul dengan rakan-rakan, Dhimas berfikir mengapa tidak membuka kafe atau tempat nongkrong untuk orang muda. Dari situ, tempat pada tahun 2015 kemudian dia mula merealisasikan idea tersebut.

Berbekalkan modal dari penjualan dua kamera yang dimilikinya, Dhimas mula menyewa tempat dan menyediakan peralatan termasuk latihan pekerja. Mengambil lokasi di jalan Godong yang manis, Bae, Kudus, tempat itu tidak terletak di pusat bandar. Inilah yang menjadi cabaran bagi Dimas untuk dapat menarik minat pengguna untuk melaksanakannya.

Beberapa kelebihan yang ditawarkan oleh kedai dengan nama Mbok Ngopi, pertama dari segi varian kopi dan minuman yang ditawarkan. Terdapat sebilangan besar varian dan juga cara unik untuk mempersembahkan produk Mbok Ngopi. Di samping itu, jika kebanyakan kafe lain menyajikan muzik dari kumpulan akustik langsung, Dhimas sebenarnya mengambil langkah anti-mainstream dengan menghadirkan DJ untuk menghiburkan pelanggan mereka.

Selain itu, kafe Mbok Ngopi boleh dikatakan sangat mesra dengan citarasa pengguna. Ini terbukti kerana setiap bulan pemilik memberikan kuesioner ringan yang berkaitan dengan menu yang tidak disukai dan menu apa yang harus ada. Dari situ dia berusaha menyesuaikan barisan menu dengan minat pelanggan.

Baca juga:  Street Gourmet ~ Resto Unik, Jalan Jalan Sementara Kulineran di Bumi Parahyangan

Kafe Pembangunan Perniagaan Ngok Mbok

Setelah 1 tahun berjalan, ternyata perkembangan perniagaan Mbok Ngopi boleh dikatakan cukup memberangsangkan. Dari segi jumlah pengunjung yang datang, tidak kurang dari 70 orang yang memenuhi kafe Mbok Ngopi setiap hari. Dan jumlah itu akan meningkat sehingga 100 pengunjung pada hujung minggu dan saat-saat istimewa. Pencapaian itu juga tidak dapat dipisahkan dari usaha pemasaran melalui media sosial yang dilakukan oleh Dhimas. Penggunaan media sosial yang fleksibel dan dapat menjangkau lebih banyak pelanggan berpotensi, sebenarnya berjaya membawa pelanggan setia ke kafe Mbok Ngopi.

Untuk terus mengembangkan perniagaan, Dhimas juga telah mengumpulkan pasukan pengurusan yang lebih mantap. Ini diperoleh berkat pembelajaran kegagalan yang pernah dia alami sebelumnya. Hasilnya, sekarang ada 2 cabang baru Mbok Ngopi di Purwokerto dan Pekalongan.

Artikel Berkaitan