Pinjaman Tunai Dalam Talian Tanpa Tinjauan yang Menyesatkan? Inilah Fakta!

Pinjaman dalam talianPinjaman tunai cepat tanpa tinjauan dalam talian

Pernah dengar mengenai perkhidmatan pinjaman dalam talian? Akhir-akhir ini banyak berita buruk mengenai pinjaman dalam talian, aka Pinjol. Orang yang pada awalnya ingin mendapatkan pinjaman tunai cepat tanpa membuat tinjauan , eh, kecewa. Bunga tidak wajar, ditagih dengan cara yang berperikemanusiaan, sehingga dihina kepada ahli keluarga sendiri sekiranya mereka terlambat membayar.

Kerana saya seorang yang ingin tahu, berita seperti ini menjadikan saya lebih bersemangat untuk mencuba pinjaman dalam talian. Akhirnya saya cuba meminjam nama yang paling kerap saya dengar, Kredivo .

Sebelum Tinjauan, Berikut adalah Hasil Baca-Baca Mengenai Kredivo

Sebelum menulis ulasan, saya sudah mencari maklumat mengenai Kredivo. Jadi, cara Kredivo ini berfungsi tidak seperti pinjaman lain. Sekiranya pemahaman saya adalah bahawa pinjaman dalam talian seperti meminjam pinjaman dari bank. Kami meminjam begitu banyak wang, maka setiap bulan kami membayar ansuran dan faedahnya.

Bagi Kredivo, konsep mereka lebih menyerupai kad kredit. Mereka memberikannya had (tertinggi 30 juta IDR). Nanti had yang kita dapat dapat digunakan untuk membeli-belah dalam talian dalam e-dagang bekerjasama dengan Kredivo, atau pengeluaran tunai. Tepat CC ( kad kredit ) bukan? Ya, mereka mengaku kad kredit digital, jadi tidak hairanlah bagaimana ia berfungsi dengan tepat CC. Bezanya jika Kredivo melalui aplikasi.

Kemudian, Kredivo ini sudah didaftarkan dengan Otoriti Perkhidmatan Kewangan (OJK). Ini adalah salah satu faktor yang menjadikan saya lebih yakin untuk transaksi di Kredivo. FYI, ya, mentor, kebanyakan aduan dalam berita tersebut datang dari pelanggan palsu yang tidak berdaftar dengan OJK.

Bagaimana saya tahu? Dari data YLKI, cubalah periksa di internet. Keselamatan mereka belum diuji oleh OJK, baik dari segi minat, sistem, dan penagihan. Jadi mereka boleh sewenang-wenangnya, walaupun tidak ada institusi rasmi yang mengawasi.

Sama seperti Pinjol yang telah diawasi oleh FSA. Mereka tidak akan dapat memantau minat yang tidak masuk akal, sistem ini juga dijamin selamat, kaedah penagihan juga tidak berperikemanusiaan

Cuba periksa suara pengguna, terdapat banyak aduan pelanggan pinjaman dalam talian. Tetapi mereka yang mengadu tentang Kredivo sangat jarang berlaku. Sekiranya ada juga langsung dibales dengan Kredivo. Kepantasan mereka menangani aduan pengguna adalah nilai tambah bagi saya.

Akhirnya, Saya Muat turun dan Cuba Pinjaman Kredivo Online

Nah, setelah membaca dan membaca dan pasti mencuba Kredivo , akhirnya saya memuat turun aplikasinya melalui Play Store. Semasa membuka Aplikasi, senarai keperluan muncul. Sesuatu seperti ini:

  • Mempunyai kad pengenalan
  • Pendapatan minimum IDR 3,000,000
  • Berpusat di Greater Jakarta, Bandung, Surabaya, Semarang, Palembang, Medan, Bali, Yogyakarta, Solo, Makassar, Malang, Sukabumi, Cirebon

Baiklah, saya telah memenuhi semua syarat. Selepas itu, pergi ke bahagian Apply for Kredivo . Terdapat dua pilihan di sana: Akaun Asas, sama dengan Akaun Premium. Apakah perbezaannya?

  • Akaun asas -> tenor 30 hari, had maksimum IDR 3.000.000
  • Akaun premium -> Tenor 30 hari hingga 12 bulan, dapat dibayar secara ansuran, had maksimum IDR 30,000,000, dapat membuat pinjaman tunai

Saya memilih Akaun Premium, masalahnya adalah seperti pakej lengkap, dengan mendaftar ke Akaun Premium, anda juga boleh mendapatkan perkhidmatan yang anda perolehi dalam Akaun Asas .

Dalam Akaun Premium, anda juga boleh memilih untuk mendaftar dengan Express atau Regular. Sekiranya ia Express, anda hanya perlu menyambungkan akaun digital, bermula dari akaun e-dagang yang telah menggunakan transaksi, hingga perbankan internet. Untuk Biasa, anda mesti memfoto bukti alamat dan bukti pendapatan, dan memuat naik dokumen tersebut. Saya memilih Express kerana mengagumkan untuk mencari dokumen tersebut.

Seterusnya, proses penghantaran selesai. Saya hanya perlu tidur, kerana saya memohon pada waktu malam, sekitar jam 11 pagi. Keesokan paginya, ternyata penyerahan saya telah disetujui. Sudah pasti terlebih dahulu, jika anda akan meluluskan masa. Tetapi saya tidak pernah menyangka saya dapat had yang besar. Dari had maksimum 30 juta, saya mendapat 28 juta! Rezeki anak (bukan) soleh hahahaha.

Saya sudah mendapat had. Oleh kerana saya hanya ingin tahu, saya bingung untuk menggunakan had apa. Kerana tidak ada tawaran untuk membeli-belah atau meminjam wang juga. Ya, akhirnya saya cuba membeli-belah di Tokped, membeli interkom Cardo Packtalk Bold untuk topi keledar saya.

Interkom itu agak mahal, harganya 3.4 juta. Sudah lama tidak terkumpul di interkom yang satu ini, tetapi wangnya juga tidak terkumpul: ') Walaupun ada Kredivo, jadi gunakan saja.

Setelah memasukkan bakul, saya memilih kaedah pembayaran Kredivo. Kerana lebih dari 3 juta, jadi saya tidak dapat memilih jangka masa 30 hari, hanya boleh menggunakan ansuran. Apa yang saya suka, di halaman daftar keluar , adalah simulasi ansuran. Ini seperti apa:

Pinjaman dalam talian di Kredivo

Bayangkan dengan segera berapa yang mesti dibayar setiap bulan, adakah itu baik? Apabila saya mengklik 'Bayar', semakin lengkap simulasi. Seperti ini:

Pinjaman Dalam Talian Kredivo

Terdapat lebih terperinci, ansuran yang mesti dibayar setiap bulan, dan jumlah dana yang dikeluarkan sehingga ansuran dilunaskan. Faedah yang dikenakan oleh Kredivo adalah 2.95% sebulan. Dari simulasi di atas, terdapat kira-kira 500 ribu. Ia agak besar, tetapi daripada saya segera membelanjakan 3.4 juta, saya merasa lebih ringan ketika membayar.

Akhirnya, transaksi selesai. 3 hari kemudian interkom selamat tiba di rumah, dan sekarang ansuran saya telah masuk pada bulan kedua.

Nasib baik, saya adalah jenis yang tidak pernah terlambat ketika membayar hutang haha, jadi syukurlah setakat ini, ia hanya lancar dan lancar. Sebenarnya, saya  menjelajah lagi, dan hanya mencuba perkhidmatan pinjaman wang tunai pantas tanpa tinjauan dari Kredivo. Saya masih mempunyai banyak waktu rehat, dan kebetulan semalam saya memerlukan wang untuk menambah kos untuk pergi ke kuliah.

Ini sebenarnya tidak dirancang, ibu bapa pasti yakin bahawa jika anda pergi ke negara ini, seperti kakak (Anjay) yang cantik dan pintar ini. Malangnya, abang saya belum berjaya, dia gagal memasuki negara ini dan terpaksa pergi ke kampus swasta dengan sedikit wang bangunan. Oleh kerana kedua ibu bapa tidak menyediakan wang, saya akhirnya memberi mereka tambahan.

Di sinilah saya merasakan manfaat Kredivo yang sebenarnya. Jika sebelum ini saya menggunakan Kredivo untuk keperluan konsumtif, sekarang ini benar-benar menjadikan dana kecemasan sangat berguna: ') Lebih-lebih lagi, pinjaman tunai cepat tanpa tinjauan Kredivo bukan sekadar slogan. Ia lebih cepat daripada memasak mi segera.

Saya bertanya pada pukul 5, pada pukul 5.05 saya telah memasukkan akaun saya. Ini ajaib kan? Cubalah jika anda tidak percaya. Bunga sama dengan ansuran interkom saya, 2,95% sebulan. Tetapi perbezaannya adalah bahawa pinjaman tunai mempunyai yuran pentadbir. Baiklah, tidak mengapa jika ia mencair secepat Kredivo mah.

Akhirnya, saya tidak mahu bercakap banyak

Long juga yakin menulis. Bagi anda yang membaca di sini, sangat bagus, terima kasih banyak! Titik hasil tinjauan ini adalah bahawa tidak semua pinjaman mengelirukan.

Selagi anda pintar, pilih peti besi yang dijamin, ulasan yang baik, dan dari diri anda juga benar-benar menguruskan hutang, jadi itu benar-benar bantuan peminjam.

Semuanya kembali kepada diri sendiri, jika dari nawaitu anda sudah tidak betul, misalnya menggunakan pinjaman dalam talian untuk menampung hutang lain, yah dah wassalam, bertahan dalam hutang.

Baca juga:  Hutang Membuat Kita Bangkrut dan Buruk, Benarkah?

Artikel Berkaitan