Dennis Hayes ~ Penemu Biografi Teknologi Modem Komputer

Dennis HayesImej dari Madison.com

Pada masa ini kami dapat mengakses rangkaian internet dengan lebih mudah berkat pelbagai teknologi peranti sokongan seperti modem internet. Modem memang dapat mempermudah prestasi kita ketika mengakses internet kerana cukup ringkas untuk dibawa ke mana sahaja dan mempunyai kualiti yang berkualiti dari segi menangkap isyarat data.

Tetapi tentunya tidak banyak yang tahu bahawa alat yang benar-benar menolong berjuta-juta orang di dunia hari ini dijumpai oleh seorang lelaki sederhana yang mempunyai minat dan kesungguhan tinggi untuk membangun inovasi dalam bidang #teknologi, adalah Dennis Hayes. Lalu bagaimana kisah lengkap Dennis Hayes dapat menemui teknologi modem komputer pertama di dunia? Inilah kisah penuhnya.

Permulaan Kerjaya Dennis Hayes

Setelah menamatkan pengajian di Institut Teknologi Georgia pada tahun 1970, Dennis Hayes kemudian bekerja di sebuah syarikat bernama National Data Corporation yang berpangkalan di Atlanta. Syarikat ini adalah industri yang bergerak dalam bidang pemindahan kewangan dan kebenaran kad kredit berasaskan elektrik. Dengan kemampuannya dalam memproses teknologi rangkaian yang diaplikasikan, Dennis dipercayai dapat mengembangkan dan juga menguruskan hubungan rangkaian untuk pelanggan korporat.

Di syarikat yang sama dia mula mengenali dan mengembangkan konsep modem yang masih cukup sederhana. Dari konsep sederhana ini, Dennis perlahan-lahan mendapati bahawa peranti modem dapat membantu manusia mengakses internet dengan lebih mudah dan pasti menjimatkan. Dari situ dia terus mengembangkan konsep modem komputer dengan salah seorang sahabatnya, Dale Heatherington.

Artikel lain:  Matti Makkonen ~ Pencipta Teknologi SMS yang Jauh dari Populariti

Kembangkan Modem Untuk PC

Dennis bertemu dengan Dale Heatherington semasa bekerja di National Data Corporation. Dari pertemuan tersebut mereka akhirnya bersetuju untuk menubuhkan syarikat bernama Hayes Communication. Dari syarikat ini, akhirnya dibuat modem dengan kualiti tinggi untuk PC pertama, iaitu IBM. Tidak disangka penemuan ini menjadi langkah besar bukan sahaja untuknya tetapi dalam pengembangan teknologi rangkaian internet dunia.

Dengan adanya modem, ia dianggap sebagai salah satu teknologi terpenting untuk mendorong prestasi pemindahan data dalam talian. Dengan adanya modem juga, secara tidak langsung terus meningkatkan industri internet yang langkahnya tidak sebesar yang sekarang ini.

Pada tahun 1977, yang merupakan tahun kelahiran modem untuk PC (Komputer Peribadi), semangat menggunakan modem terus meningkat. Pertama kali diperkenalkan ke arena teknologi untuk peminat komputer, modem Dennis mendapat sambutan luar biasa kerana beberapa sebab. Peningkatan prestasi dan pengurangan kos dirasakan telah menyebabkan syarikat yang dibuat oleh Dennis menjadi peneraju industri modem dial up tidak hanya di Amerika tetapi di seluruh dunia.

Baca juga:  Douglas Engelbart ~ Tokoh Teknologi Pencipta Tetikus Komputer

Pembangunan Perniagaan

Memulakan syarikat dengan kos pelaburan AS $ 5000, sebenarnya Hayes Associates dapat menjadi pemain baru yang melonjak ke puncak kepimpinan industri IT. Dengan produk unggulan siri modem S-100 BUS, perkembangan perniagaan Hayes Associates tidak dapat dihentikan sehingga kemudian bekerjasama dengan pengeluar komputer #Apple yang ketika itu menghasilkan siri Apple II.

Selama 20 tahun berkhidmat dengan syarikat yang dia mulakan, akhirnya pada tahun 1998 Dennis memutuskan untuk keluar dan membina beberapa perniagaan lain. Salah satunya ialah Persatuan Profesional Dalam Talian dan menubuhkan Ahli Lembaga Pusat Teknologi Telekomunikasi Advanced Georgia. Walaupun berkat pencapaian dan prestasi, Dennis Hayes ditahbiskan untuk menjadi salah satu daripada 4 orang yang memasuki Hall of Fame Teknologi Georgia.

Artikel Berkaitan