Petua Menjadi Vlogger Dari Cynthian Sunartio, Vlogger Kecantikan yang Berpengalaman

Sunartio CynthianGambar dari Youtube.com

Perkembangan dunia teknologi yang semakin pantas ternyata mempunyai pengaruh besar terhadap pelbagai perkara. Salah satu yang terbesar adalah pengaruh terhadap profesion atau pekerjaan. Dengan perkembangan teknologi, terutama teknologi komunikasi dan maklumat, terdapat banyak profesion yang muncul yang belum ada. Nah, profesion yang sedang berkembang pesat di kalangan netizen Dunia adalah Vlogger.

Vlogger atau blogger video itu sendiri masih agak baru di Dunia jika dibandingkan dengan blogger yang telah lama berada di Dunia. Aktiviti Vlogger yang berkisar mengenai memuat naik #video semakin popular di kalangan orang muda di Dunia. Ramai orang muda juga ingin mengikuti profesion ini, kerana dengan menjadi Vlogger mereka lebih dapat menyatakan minat mereka. Oleh itu, nampaknya ada lebih banyak ruang untuk merealisasikan diri mereka.

Nah, bagi anda yang ingin menjadi Vlogger, berikut adalah beberapa petua untuk menjadi Vlogger dari Cynthian Sunartio, seorang Vlogger kecantikan yang sudah berpengalaman.

1. Jangan Menyerah dengan Mudah

Menurut Cynthian, menjadi Vlogger bukanlah perkara yang mudah. Dia menceritakan pengalaman pertamanya ketika pertama kali mengejar dunia Vlogging. Ada pelbagai cabaran atau rintangan yang sering dialaminya. Terutama pada masalah teknikal, seperti akses internet, peranti rakaman, dan sebagainya. Dan bukan hanya masalah teknikal yang mengganggu Cynthian, tetapi orang-orang di sekitarnya juga tertawa pada waktu itu.

Mungkin ada rakan yang pernah mengalami ini, tetapi rintangan dan rintangan ini tidak membuat anda lemah. Jadikan cabaran sebagai motivasi anda untuk berjaya ke depan, caranya adalah dengan terus fokus untuk melakukan apa yang anda suka mengikut minat anda.

Artikel lain:  Vlogger ~ Cara Berbeza Blog Yang Lebih Popular

2. Kembangkan Kesungguhan Anda

Untuk dapat bersaing dan menjadi Vlogger yang berjaya, tidak cukup hanya dengan bergantung pada semangat yang anda miliki. Anda juga mesti mengembangkan semangat anda. Oleh kerana persaingan pasti akan menjadi lebih sukar, jadi jika anda tidak meningkatkan kemampuan diri sendiri, maka anda akan dihancurkan oleh pesaing anda sendiri.

Ada baiknya anda sudah bekerja dan menjalankan hasrat anda, tetapi jika anda berhenti di situ tanpa inisiatif untuk mengembangkan semangat anda, kerjaya anda akan mati dengan perlahan. Oleh itu, tidak ada cara lain kecuali untuk terus belajar dan terus mengembangkan semangat untuk menghadapi persaingan yang semakin sengit.

3. Jangan Pernah Minda Harus Berkeyakinan

Ini sangat penting untuk Vlogger. Biasanya, profesion yang berkaitan dengan dunia internet seperti ini masih agak sukar untuk diterima oleh masyarakat kita, terutamanya orang-orang tua yang masih tinggal di kampung. Baiklah, bagi anda yang mungkin mengalami ini, anda mesti tetap yakin dengan menunjukkan ketekalan anda dalam pencapaian.

Di samping itu, kerana Vlogger memfokuskan pada kandungan video, menurut Cynthian Sunartio jika anda merasa rendah diri atau takut, sudah tentu ia akan mengganggu komunikasi anda kepada penonton. Jadi keyakinan adalah suatu keharusan yang mesti anda utamakan ketika anda ingin menjadi Vlogger.

4. Ketekalan dalam Mengejar Profesion Sangat Penting

Ketekalan dalam bidang apa pun sangat penting. Cynthian Sunartio sendiri ketika ini juga berusaha untuk konsisten dengan pilihannya, dia sekurang-kurangnya berusaha memuat naik satu atau dua kandungan video setiap minggu.

Ketekalan akan menjadikan anda semakin dipercayai di mata penonton, dan ini tentu akan meningkatkan reputasi anda sebagai Vlogger profesional di mata mereka. Dan tentunya ini sangat bermanfaat dan akan meningkatkan pengikut atau pelanggan anda.

Baca juga:  Ingin berada di puncak YouTube? Cuba Jalankan 3 Trik dari YouTuber Terkenal Berikutnya

5. Bijak Menjawab Komen Penonton

Sudah tentu akan ada banyak komen dari kandungan video yang anda muat naik, dan biasanya bukan hanya komen positif yang muncul, tetapi ada juga komen negatif. Baiklah, menangani perkara ini anda mesti bijak. Nasihat Cynthian Sunartio adalah untuk berkongsi beberapa komen. Artinya, dibahagikan antara kritikan konstruktif dan kritikan negatif, kerana kritikan positif dibuat sebagai pelajaran untuk memperbaiki diri, sementara kritikan negatif tidak keberatan, biarkan saja begitu, katanya.

Artikel Berkaitan