Thomas Andrews ~ Artis Titanic RMS dari Ireland Utara

thomas andrewsGambar dari Youtube.com

Dilahirkan pada 7 Februari 1878, Thomas Andrews yang putus sekolah kerana menjalani latihan magang di sebuah syarikat kapal milik pamannya sendiri. Cintanya kepada dunia perkapalan menjadikannya arkitek kapal yang disegani. Namanya menjadi lebih terkenal ketika menjadi arkitek dalam pembuatan kapal uap terbesar pada zamannya, RMS Titanic.

Kepintarannya dalam merancang kapal terbesar pada masa itu, membuatnya lupa diri dan menjadi sombong. Andrews mengatakan bahawa "Tuhan tidak dapat menenggelamkan kapal terbesar yang dibuatnya". Inilah sebabnya mengapa Andrews hanya menyediakan kapal penyelamat (kapal kecil untuk menyelamatkan) tidak mengikut jumlah penumpang.

Kapal Terbesar dengan Kekuatan Yang Hebat

Titanic direka dengan 4 cerobong asap dan dilengkapi dengan tiga mesin besar, dua mesin stim dan satu turbin Parsons tekanan rendah di tengahnya. Enjin wap terdiri daripada tiga pengembangan dan empat silinder bolak-balik. Dari empat silinder, masing-masing berfungsi untuk menggerakkan baling-baling sebagai daya penggerak kapal.

Direka dengan panjang 882 kaki 9 inci dan lebar 92 kaki 6 inci menjadikan Titanic sebuah kapal yang disambut oleh masyarakat dunia. Di samping itu, kapal seberat 52,310 tan mempunyai muatan muatan 34 kaki 7 inci.

Artikel lain:  6 Perintis Wanita Luar Biasa Kelahiran Pengaturcaraan Komputer Digital

RMS Titanic mempunyai tiga kelas penumpang di mana kelas pertama adalah kelas yang dirancang dengan penuh kemewahan dan boleh memuatkan 739 orang dari golongan kaya. Manakala kelas kedua dirancang untuk memuatkan 674 penumpang dan kelas ketiga adalah 1,026 penumpang. Sekiranya jumlah itu ditambah, penumpang kapal Titan dari jumlah keseluruhan 3,339 orang ditambah dengan kru 900 orang.

Kelajuan Tinggi yang Menamatkan Kematian

Atas nasihat seorang penumpang kelas satu yang berpengaruh, John Jacob Astor IV dan seorang jutawan AS, kapten Edward Smith dan Thomas Andrews memutuskan untuk meningkatkan kelajuan kapal menjadi 21.5 knot. Tetapi sayangnya, untuk mencapai rekod kapal terpantas di dunia memerlukan RMS Titanic menabrak ketulan ais di Lautan Atlantik pada waktu tepat pada pukul 23:40 pada 14 April 1912.

Andrews tidak percaya bahawa kapal yang kukuh yang dirancangnya benar-benar bocor. Kapal yang dirancang tidak siap untuk menangani kemalangan dan kru tidak dilatih untuk mengungsi. Ditambah dengan sekoci yang tidak dapat memuatkan semua penumpang.

Tenggelamnya Artis dengan Karya

Sebelum kapal karam besar ini tenggelam, pegawai komunikasi tanpa wayar telah menerima amaran bahawa terdapat sebilangan besar es yang melayang di jalan yang hendak dilalui, tetapi amaran ini tidak diendahkan dan tidak sampai kepada Kapten Smith. Walaupun lapisan paling luar kapal dilengkapi dengan plat keluli yang cukup kuat, namun Titanic tidak dapat menahan kesan yang cukup keras dari sekeping ais dan Titanic RMS akhirnya bocor.

Dalam keadaan yang sangat mengerikan, para penumpang berusaha menyelamatkannya. Kapal terkuat dan terbesar dijangka tenggelam dalam beberapa jam. Seperti kata pepatah Eropah "seorang pelakon mesti tetap berada di atas pentas sehingga tirai ditutup". Begitu juga dengan artis yang satu ini, dia tidak mahu meninggalkan kerjanya dan tenggelam bersama Titanic pada pukul 04:00.

Kerana kapal penyelamat tidak dapat menampung semua penumpang, kapten Smith memutuskan untuk mengutamakan penumpang wanita dan anak. Dari sekian banyak penumpang, yang hanya dapat diselamatkan sebanyak 710 penumpang dan selebihnya 1.517 orang ditinggalkan di Lautan Atlantik yang suhu pada masa itu adalah 28 darjah Fahrenheit (-2 darjah Celsius). Sebagai kapten, Smith tidak mahu meninggalkan kapal yang dipimpinnya melalui Atlantik.

Baca juga:  Matti Makkonen ~ Pencipta Teknologi SMS Jauh dari Populariti

Pelajaran yang Dipelajari 

Tidak kira betapa hebatnya kita, jangan membuat kita lupa diri dan sombong dengan merosakkan perkara-perkara yang sebenarnya sangat penting seperti kapal penyelamat yang berfungsi untuk menyelamatkan mangsa. Begitu juga dengan kehidupan yang kita jalani, jangan memandang rendah perkara-perkara yang sebenarnya sangat berharga untuk kehidupan kita kelak.

Sama hebatnya dengan kita, seperti kapal Titanic yang besar dan kukuh yang kerangkanya dilapisi besi dan keluli dapat tenggelam jika anda tidak memperhatikan keselamatan.

Artikel Berkaitan