Bos Facebook membocorkan misi khas dalam beberapa tahun akan datang

Mark ZuckerbergImej dari Nytimes.com

Hari ini syarikat media sosial Facebook telah berkembang menjadi unit perniagaan yang sangat besar dan mempunyai rangkaian yang begitu luas. Dengan pencapaian ini, tentu saja, Mark Zuckerberg sebagai pengasas #Facebook tidak mahu bertahan dan berhenti begitu sahaja ketika ini. Hasrat besar untuk berkembang, selalu menjadi harapan bukan hanya untuk Mark tetapi juga semua pemimpin dan juga mereka yang bekerja di syarikat itu.

Seperti yang dinyatakan oleh Mark pada beberapa kesempatan, mengenai pandangan jauh yang akan dikembangkan oleh syarikat. Terdapat sejumlah titik yang kemudian akan dikembangkan lebih jauh kerana menurut ramalan Markus, domain tersebut akan berkembang dalam beberapa tahun ke depan. Maklumat lengkap dapat dilihat oleh rakan sekerja dalam artikel di bawah.

Kecenderungan Menggunakan Realiti Maya

Pada satu ketika, Mark Zuckerberg menyatakan bahawa teknologi realiti maya memang menjadi sasaran hangat bukan hanya untuk syarikat Facebook tetapi juga pemain industri teknologi lain. Dengan bekerjasama dengan Oculus Rift, yang kini berada di bawah payung Facebook, syarikat media sosial # # ini pasti akan menjadi pemain besar di masa depan.

Selanjutnya Mark berkata, pada masa ini salah satu pesaing yang berpegang teguh pada Oculus Rift dalam persaingan untuk produk teknologi realiti maya adalah Samsung dengan produk Gear VRnya. Gear VR mempunyai kelebihan dengan harga yang lebih berpatutan, kerana ia dirancang sebagai pelengkap kepada peranti telefon pintar. Sebaliknya, Oculus Rift, yang dalam proses penggunaannya memerlukan peranti komputer yang kuat, memang menyasarkan pasaran sasaran yang jauh lebih luas.

Artikel lain:  Ambil Keputusan yang Tepat, Kini Facebook Mendapat Keuntungan Dihandarkan dengan Perolehan Instagram

Menawarkan kualiti realiti maya yang sebenar, Mark Zuckerberg mendakwa bahawa produk yang dihasilkannya akan mempunyai kualiti yang jauh lebih baik. Ketika ditanya mengenai berapa lama teknologi realiti maya akan menjadi produk yang biasa digunakan, Mark memilih istilah 10 tahun sehingga kemudian realiti maya dapat dinikmati oleh semua orang dengan mudah.

3 Sasaran Besar untuk 5 Tahun Akan Datang

Selain mengembangkan teknologi realiti maya sebagai produk kecemerlangan di masa depan, Facebook juga menyediakan beberapa domain teknologi lain yang diramalkan akan meningkat dalam 5 tahun akan datang. Terdapat sekurang-kurangnya 3 bidang, iaitu penyambungan, kecerdasan buatan atau kecerdasan buatan dan platform komputer masa depan.

Seperti diketahui, kini hanya satu pertiga penduduk dunia dapat menikmati kemudahan yang ditawarkan oleh teknologi internet. Pelaburan yang semakin matang oleh Facebook, iaitu dengan mempermudah mengakses internet walaupun bagi mereka yang tinggal di kawasan terpencil. Selain itu, berkaitan dengan teknologi kecerdasan buatan, tidak ada keraguan bahawa dalam beberapa tahun akan datang kecerdasan buatan akan sangat membantu dan memudahkan kehidupan manusia. Bermula dari infrastruktur, perniagaan, pendidikan, kesihatan hingga berbagai bidang lain akan sangat dibantu dengan penerapan teknologi kecerdasan buatan.

Sebagai contoh, yang terdekat adalah kenderaan tanpa pemandu yang dikawal melalui sistem komputer. Teknologi pengangkutan ini juga dikembangkan oleh banyak syarikat teknologi di seluruh dunia. Begitu juga dengan Facebook, tentunya juga mempunyai misi tersendiri untuk mengembangkan konsep yang serupa.

Baca juga:  Berikut adalah 7 Pengumuman Facebook Penting pada Persidangan F8 2016

Dan yang ketiga mengenai platform #komputer masa depan, Mark Zuckerberg mengatakan bahawa platform ini terbahagi kepada dua iaitu realiti maya dan realiti tambahan. Kedua-duanya adalah teknologi yang berasingan yang akan dimakan lebih maju secara keseluruhan. Dan Mark meramalkan gabungan keduanya akan melahirkan lebih banyak kemudahan bagi manusia.

Mark Zuckerberg terkenal sebagai salah satu profil paling berjaya dalam industri teknologi abad ini. Ini tidak dapat dipisahkan dari keberaniannya untuk menghasilkan inovasi baru melalui pelbagai produk Facebook. Dia percaya bahawa, ketika kita ingin mengembangkan teknologi yang dapat mempermudah kehidupan manusia, kita harus bersedia dengan semua risiko yang mungkin timbul. Tanpa keberanian ini, mustahil untuk mencipta inovasi untuk kehidupan yang lebih baik.

Artikel Berkaitan