4 Penyunting Teks yang Memudahkan Anda Membuat Laman Web

penyunting teksImej dari Tifkom.net

Laman web telah menjadi keperluan baik untuk individu atau syarikat sebagai # media pemasaran dalam talian. Melihat betapa pentingnya memiliki laman web, bagi anda yang mempunyai keinginan untuk membuatnya, memilih penyunting teks adalah perkara penting yang harus dilakukan. Berbicara mengenai kepentingan editor teks, alat ini adalah aplikasi yang diperlukan dalam membuat laman web di mana editor teks berfungsi sebagai tempat menulis kod program.

Tetapi banyak penyunting teks tersedia secara percuma dan berbayar. Alat yang satu ini menentukan betapa sukar atau senangnya membuat # laman web. Di sini saya akan memberikan maklumat mengenai editor teks yang boleh anda gunakan sebagai alat untuk belajar membuat laman web.

1. PHP Storm, Aplikasi Ringan Dengan Banyak Ciri

PHP Strom adalah penyunting teks yang kini mulai disukai oleh banyak Pembangun Web kerana kelihatan cukup elegan, ringan dan mempunyai fitur lengkap secara automatik. Dengan automatik selesai, anda akan teringat kod program yang anda taipkan. Aplikasi ini sangat sesuai untuk anda yang baru belajar membuat laman web.

Selain itu ada juga fungsi untuk merapikan kod program yang telah Anda buat, sehingga mudah dibaca oleh Pembangun Web lain. Dan banyak lagi ciri lain yang boleh anda gunakan. Selain kelebihan editor teks satu ini, PHP Strom dihasilkan oleh syarikat JetBrains. Syarikat ini adalah pembangun perisian yang lebih fokus pada perisian IDE (Integrated Development Environment).

Artikel lain:  6 Aplikasi Reka Bentuk Web Percuma yang Hebat untuk Mencantikkan Paparan Laman Web

2. Netbeans, Pembantu yang Baik untuk Tujuan Penyuntingan Anda

Selain alias sumber terbuka percuma, # aplikasi ini memiliki kelebihan pemberitahuan jika terjadi kesalahan dapat menulis kod program. Dengan aplikasi ini, anda dapat mengurangkan kejadian bug (kesalahan yang berlaku semasa menulis kod program). Anda boleh menjadikan Netbeans ini sebagai pembantu anda dalam belajar membuat aplikasi berasaskan Web atau Desktop. Sebenarnya Netbeans difokuskan pada pembuatan aplikasi Java, tetapi juga dapat digunakan untuk membuat aplikasi yang menggunakan HTML, CSS dan PHP.

Pembuatan aplikasi ini dimulakan dengan projek yang dilaksanakan pada tahun 1997 oleh sekumpulan pelajar Fakulti Matematik dan Fizik di Universiti Charles, Prague. Kemudian pada tahun 1999, projek tersebut dibeli oleh syarikat Sun Microsystem.

Pada mulanya aplikasi ini adalah aplikasi berbayar, tetapi Sun Microsystem memutuskan untuk menjadi aplikasi sumber terbuka pada tahun 2000 pada bulan Juni. Pada tahun 2000 ia dibentuk komuniti Netbeans yang menjadikan aplikasi ini terus dikembangkan oleh anggota komuniti hingga hari ini.

3. Penyunting Teks Atom, dengan Ciri Plugin

Atom Text Editor juga merupakan aplikasi berlesen sumber terbuka dan anda boleh memuat turunnya secara percuma. Penyunting teks satu ini sangat mirip dengan penyunting teks yang disebut Sublime. Atom boleh dikatakan sebagai aplikasi pengembangan dari Sublime Text.

Kelebihan Atom sama dengan Sublime, yang mempunyai plugin yang boleh anda pasangkan di dalamnya yang berfungsi untuk memudahkan kerja anda sebagai Pembangun Web atau sebagai pengaturcara. Plugin yang disediakan merangkumi Linter, Atom Beautify, Autocomplete +, Emmet, Git Plus dan lain-lain. Anda boleh memilih beberapa plugin yang akan membantu anda dalam membuat laman web.

Baca juga:  4 Trik Membuat Portofolio Laman Web yang Boleh Mendatangkan Ramai Pelanggan

4. UltraEdit, Aplikasi Sederhana yang Mampu Mengendalikan Kerja Yang Kompleks

Aplikasi penyunting teks UltraEdit yang dapat digunakan oleh hampir semua bahasa pengaturcaraan. Menu yang disediakan oleh aplikasi ini sangat ringkas sehingga senang digunakan. Tidak kurang dengan editor teks lain, UltraEdit memberikan sorotan konfigurasi sintaks untuk membuat kodnya kelihatan bagus dan ada juga fitur untuk membersihkan kod program yang telah anda buat. Walaupun aplikasi ini sangat mudah, namun aplikasi ini sangat sesuai untuk membuat aplikasi yang sederhana dan sukar sekalipun.

Berikut adalah sebilangan besar penyunting teks yang boleh anda buat untuk membuat laman web. Semoga dengan maklumat mengenai aplikasi pembuat laman web ini dapat membuat anda ingin menjadi Pembangun Web. Mempunyai laman web sendiri tidak mustahil. Dengan pengembangan editor teks yang ada, pembuatan laman web dapat dilakukan oleh siapa saja.

Artikel Berkaitan