Teknologi Kabel Fiber Optik Mampu Mentransfer Sebilangan Besar Data dan Cepat, Inilah Penjelasannya!

kabel gentian optikImej dari Freshersplane.com

Kabel dengan jenis serat optik ini mempunyai bahan dasar kaca atau plastik yang sangat halus dan berfungsi sebagai alat penghantaran data dan cahaya pada kelajuan yang sangat tinggi. Kerana mempunyai kelajuan yang sangat tinggi dalam pengiriman data, serat optik ini telah digunakan untuk syarikat penyedia #internet.

Diameter gentian optik kira-kira 120 mikrometer dengan jarak untuk membuat transmisi sejauh 50 km tanpa menggunakan penguat isyarat (repeater). Penghantaran dilakukan oleh serat optik dalam bentuk transmisi cahaya dari kod komunikasi suara dan data komputer.

Berbanding dengan kabel konvensional, serat optik mempunyai beberapa kelebihan yang sangat bermanfaat, sehingga banyak beralih menggunakan peranti transmisi dalam bentuk gentian optik kerana kehilangan transmisi yang sangat sedikit dan lebar jalur yang tinggi.

Sejarah Perkembangan Serat Optik atau Serat Optik

Sekitar tahun 1930, saintis Jerman melakukan eksperimen mengenai penyampaian cahaya dengan bahan yang terdapat pada gentian optik. Tetapi penemuannya masih tidak berkesan, sehingga tidak dapat digunakan secara umum. Pada tahun 1958, penemuan ini akhirnya dikembangkan oleh saintis Britain dalam bentuk lapisan kaca yang melapisi inti kaca.

Perubahan besar berlaku pada tahun 1960 oleh saintis Jepun dengan penemuan serat optik yang dapat menghantar gambar. Pada tahun 1959, para saintis berjaya mengawal cahaya yang melewati kaca inti dengan penemuan cahaya laser. Perkembangan terus dilakukan sehingga terciptanya serat optik sehingga kita dapat merasakan manfaatnya saat ini.

Artikel lain:  Mencari Lebih Lanjut Teknologi Internet Cepat LTE

Sistem Kerja Serat Optik

Fiber Optic Cable mempunyai tiga bahan utama iaitu Cladding, Core dan Buffer Coating. Pelapik mana yang merupakan bahan yang melapisi gentian kaca dan berfungsi sebagai pelindung dan pemantul cahaya yang keluar dari gentian kaca untuk dipantulkan kembali. Manakala bahan inti adalah gentian kaca yang sangat halus dan berfungsi sebagai konduktor cahaya.

Buffer Coating adalah yang melindungi gentian optik dari gangguan luar seperti perubahan cahaya. Sistem kerja serat optik adalah cahaya yang dibiaskan ke permukaan teras dan membentuk gelombang cahaya. Gelombang cahaya yang keluar dari Core dipantulkan kembali oleh Cladding, agar cahaya yang dikirim tidak terbuang.

Dua Jenis Kabel Fiber Optik

Kabel gentian optik mempunyai dua jenis iaitu mod tunggal dan multimode. Jenis mod tunggal ini mempunyai gentian yang lebih tipis berbanding dengan multimode, dengan diameter 9 mikron atau 3,5 x 10-4 inci yang digunakan untuk mengirim sinar laser inframerah dengan panjang gelombang 1300 nm hingga 1550 nm.

Serat mod tunggal bertujuan untuk mengekalkan integriti data spasial dan spektrum setiap isyarat optik jauh, sehingga penghantaran data berlangsung lebih cepat. Sedangkan jenis multimode mempunyai serat yang lebih tebal, sehingga dapat mengirimkan sejumlah besar data. Kabel gentian multimode jenis ini digunakan sebagai tujuan komersial.

Sebilangan Kekuatan Yang Terdapat dalam Serat Optik

Dalam mencapai hasil yang cekap, pada masa ini serat optik mempunyai beberapa kelebihan berbanding kabel konvensional, iaitu:

  • Mempunyai kemampuan untuk menghantar data dalam jumlah gigabit sesaat yang sangat besar.
  • Menghantar data dari jauh tanpa pengulangan
  • Mempunyai tahap keselamatan yang cukup tinggi
  • Kos operasi dan pemasangan cukup murah
  • Dapat menjimatkan ruang kerana saiznya yang kecil dan ringan.
  • Gangguan yang sangat minimum
  • Tidak mengandungi cas elektrik, dengan itu mengelakkan percikan api
  • Tidak berkarat
  • Mempunyai daya tahan yang lebih kuat jika dibandingkan dengan kabel konvensional
  • Dan yang tentunya mempunyai kelajuan yang sangat tinggi dalam menghantar data

Baca juga:  Meningkatkan Kelajuan Internet Dengan Teknologi Transkoding

Kelemahan yang Dialami Oleh Serat Optik

Terlepas dari kelebihan yang ditawarkan oleh peranti penghantaran data ini, ternyata serat optik mempunyai kelemahan dalam bentuk harga tinggi peranti untuk menyambungkan kabel gentian optik. Kerana serat optik ini dapat disamakan dengan saraf yang mempunyai ukuran lebih kecil daripada ukuran rambut sehingga memerlukan kepakaran dan ketepatan dalam kaitannya.

Artikel Berkaitan