Kampung Durian ~ Manis Legit Kelebihan Perniagaan Kuliner Terproses di Durian

kampung durian Gambar dari Kampungdurian.com

Buah durian sememangnya telah menjadi salah satu ikon negara-negara Dunia di seluruh dunia. Bagaimana tidak, buah yang mungkin disangka oleh beberapa orang sangat aneh bahkan tidak enak dimakan, sebenarnya memiliki peminat yang sangat bersemangat dari semua kalangan utama di Dunia. Inilah yang turut mengundang banyak orang untuk memasuki perniagaan masakan durian.

Mula diproses sebagai campuran minuman, sehingga bahan mentah untuk membuat kuih basah, semuanya dapat dilakukan dengan menggunakan daging durian. Menggunakan peluang untuk berniaga durian yang diproses, salah satunya juga telah dirasakan oleh seorang pengusaha dari Medan bernama Subakti. Lelaki yang sebelumnya mempunyai perniagaan dalam bidang MLM dan kursus komputer akhirnya terpikat setelah melihat peluang besar untuk melakukan perniagaan durian yang diproses.

Mengangkat jenama Kampung Durian, berikut adalah ulasan penuh.

Permulaan Penubuhan Perniagaan Desa Durian

Pada mulanya Subakti tidak langsung mengejar dunia pemprosesan kuliner sebagai mata pencariannya. Pada masa itu dia sudah memiliki pangkalan perniagaan yang sedang berjalan baik di bidang MLM dan kursus dan perkhidmatan komputer. Perniagaan yang telah berjalan selama 7 tahun, akhirnya dia berhenti kerana beberapa sebab. Menurut pernyataan dari ayah dua anak itu, dia meninggalkan perniagaan yang diusahakannya selama bertahun-tahun kerana alasan iman. Dan yang kedua tentu saja kerana melihat potensi besar buah durian yang sudah banyak diproses sebagai ramuan asas produk masakan.

Ketika pindah ke Medan, tepatnya di daerah Deli Serdang, Subakti mulai berusaha mencari potensi lokal yang dapat dimanfaatkan sebagai bidang perniagaan. Kerana melihat kota Medan memang unik dengan produk buah duriannya, akhirnya Subakti juga terpikat untuk meneruskan pemprosesan buah berduri ini.

Artikel lain:  Uno Ice Cream ~ Perniagaan Susun Ais Krim Durian Asli dengan Falsafah Keluarga dan Perhotelan

Bermula dengan modal dari penjualan semua aset dari perniagaan sebelumnya, Subakti mula mengembangkan perniagaan pemprosesan durian dengan fokus produk iaitu lempeng durian dan produk durian beku. Dilabel nama Kampung Durian, pada awal Januari 2015, lulusan vokasional automotif ini yang mengambil jurusan kejuruteraan automotif secara rasmi mulai menjalankan perniagaannya.

Produk yang ditawarkan oleh Kampung Durian

Setelah mengembangkan beberapa menu untuk dijual, Subekti akhirnya menentukan produk lempeng durian dan juga durian segar yang dibungkus dalam keadaan beku sebagai produk utama. Untuk penkek durian sendiri, Kampung Durian menyajikan produk lempeng durian yang mengutamakan kualiti isi durian itu sendiri dan juga ketahanan produk tersebut. Rasa durian Medan yang khas digabungkan dengan kelembutan kulit pancake, menjadikan produk Kampung Durian mempunyai banyak peminat bahkan hingga ke seluruh dunia.

Bukan hanya lempeng durian yang menjadi produk utama, kampung Durian juga menjual produk daging durian segar yang dibungkus dalam keadaan beku. Daging durian segar banyak dipesan untuk pemprosesan lebih lanjut dari produk masakan lain, mulai dari minuman, roti, masakan hingga pelbagai masakan lain. Selain dua produk di atas, terdapat juga kupas durian dan kerepek durian.

Pembangunan Perniagaan Kampung Durian

Setelah mula-mula mengembangkan produk secara manual, menjual dari satu orang ke orang lain, akhirnya produk dari Kampung Durian dapat diketahui bukan hanya di daerah tempatan Medan tetapi juga ke beberapa kota di Sumatera. Ini adalah permulaan pengembangan perniagaan di Kampung Durian yang kini mempunyai rangkaian pembekal dan # penjual semula di seluruh Dunia.

Keputusan untuk membuka program penjual semula memang menjadi batu loncatan penting bagi Subakti sebagai pemilik dan pemaju Kampung Durian. Konsep reseller itu sendiri dapat dijalankan bukan hanya untuk mereka yang mempunyai perniagaan berasaskan kuliner, tetapi juga mereka yang hanya ingin mencuba perniagaan kuliner . Sehingga kini, tidak kurang dari 70 orang penjual semula menyertai Kampung Durian dari seluruh Dunia.

Baca juga:  Francais Durian Durio Sop - Kemanisan Dunia Perniagaan Kuliner Khas

Menangani Masalah Perniagaan

Walaupun berjalan lancar dengan bisnis yang dikendalikannya, sebenarnya Subakti tidak dapat dipisahkan dari nama masalah perniagaan. Menurutnya, salah satu masalah terbesar yang harus dihadapi dalam menguruskan perniagaan produk durian ini adalah masalah penyediaan bahan mentah.

Durian, yang merupakan buah bermusim, pastinya tidak dapat dijamin ketersediaannya sepanjang tahun. Untuk mengatasi masalah ini, Kampung Durian selalu memproses stok supaya bahan mentah durian dapat dikekalkan. Walaupun begitu, untuk masalah harga tetap berubah-ubah bergantung pada keadaan harga durian di pasaran.

Dengan dibantu oleh 9 orang pekerja, Kampung Durian telah dapat menghasilkan tidak kurang dari 200 kotak lempeng durian yang siap dihantar ke seluruh dunia. Dari hasil ini, perolehan yang berjaya dilakukan oleh pemaju Kampung Durian dapat mencapai Rp 300 juta sebulan.

Artikel Berkaitan