Pelajar Program Kelas Axioo Mewakili Coding World Scatter World di Thailand

Program Kelas AxiooImej dari Sinyal.co.id

Pencapaian yang membanggakan, tentu saja, kerana sebilangan pelajar vokasional dari Program Kelas Axioo, baru-baru ini mewakili Dunia sebagai mentor dalam latihan sains pengkodan di Thailand. Lebih membanggakan kerana, ternyata peserta yang mengikuti latihan di Thailand bukan sahaja pelajar tetapi juga guru di beberapa sekolah.

Pelajar yang berasal dari Sekolah Vokasional Medikacom Bandung, sememangnya telah dipilih dari sebilangan besar pelajar yang mempunyai kemampuan tinggi dari segi pengekodan dan IT. Kami telah merangkum lebih banyak maklumat dalam artikel di bawah.

Latihan Pengekodan Diikuti oleh 25 Politeknik Thailand

Beberapa pelajar dari SMK Medikacom Bandung yang telah berkolaborasi dan menjadi salah satu sekolah sasaran Program Kelas Axioo, beberapa waktu lalu mengunjungi Thailand untuk tujuan latihan pengkodan diikuti oleh beberapa institusi pendidikan. Sekurang-kurangnya 25 politeknik di Thailand menghantar pelajar dan pensyarah untuk menghadiri latihan yang berlangsung selama 5 hari.

Dalam latihan tersebut, anak muda yang merupakan sebahagian daripada program Program Kelas Axioo dan Sekolah Vokasional Medikacom, secara bergantian menjalankan program latihan yang tentunya bertujuan untuk berkongsi pengetahuan dengan peserta di negara gajah putih.

Artikel lain:  Irendra Radjawali ~ Pembuat Drone Murah dari Malang dengan Pelbagai Pencapaian dan Pencapaian

Kerjasama dengan Thailand sendiri dapat berlangsung dengan baik berkat usaha salah satu sekolah menengah iaitu Thonburi Commercial College bersama dengan Kementerian Pendidikan Thailand dan tentunya Sekolah Menengah Vokasional Medikacom Bandung. Bukan hanya pelajar terpilih yang menjadi penyampai materi dalam pengkodan dan pelatih IT, beberapa guru dari Dunia juga mengikuti program di Thailand yang dijalankan selama 2 minggu, untuk memantau perjalanan latihan.

Kerjasama Positif dalam Bidang Pendidikan Teknologi

Di sebalik pelaksanaan latihan pengkodean ini, sebelumnya ternyata telah terjalin kerjasama terlebih dahulu antara Thonburi Commercial College dengan Vikasional High School Medikacom. Hampir dua tahun yang lalu, Sekolah Menengah Thonburi telah menghantar beberapa pelajar dan pensyarah untuk belajar di sekolah vokasional kegemaran di daerah Bandung.

Dihantar oleh salah seorang pelatih iaitu Chonthisha, pensyarah dari Kolej Politeknik Samutprakan, dia menganggap bahawa latihan ini sangat berguna bukan hanya untuk pelajar tetapi juga pensyarah dan pensyarah di Thailand untuk mengembangkan pengetahuan yang berkaitan dengan pengekodan dan teknologi digital. Dia juga merasakan manfaat besar kerana dapat memperoleh bahan-bahan aplikasi yang masih mudah difahami.

"Hari ini saya mengikuti latihan Android. Pelatih mengajar bagaimana menyelesaikan masalah blok permainan dengan MIT AppInventor. Bahan dan penghantarannya sangat menarik kerana saya akan menerapkan pelajaran ini di kelas saya, "kata Chonthisha.

Tahap Kualiti Pendidikan IT di Dunia

Disampaikan oleh Pengarah Program Kelas Axioo, Timmy Theopelus, bahawa latihan yang berjaya dilakukan antara Axioo dan Sekolah Vokasional Medikacom Bandung adalah bukti bahawa Dunia mempunyai kualiti pendidik yang lebih unggul di rantau Asia. Jika dibandingkan dengan beberapa negara di Asia Tenggara sahaja, Dunia sudah memiliki tahap pendidikan dan latihan IT yang cukup tinggi dan dapat menjadi model bagi negara lain.

"Semoga apa yang dilakukan oleh Axioo melalui Program Kelas Axioo dapat menunjukkan mata dunia bahawa dunia pendidikan di Dunia dapat berdiri tegak mewakili Asia," kata Timmy.

Dikaitkan dengan Program Kelas Axioo itu sendiri, program yang satu ini telah bekerjasama dengan beberapa Sekolah Menengah dalam bidang teknologi dan maklumat di Dunia. Sebilangan sekolah ini disaring untuk mendapatkan pelajar terpilih yang diperiksa secara khusus.

Baca juga:  Tyovan Ari Widagdo ~ Perjuangan Manis Pahit untuk Membangun Kerjaya Perniagaan Teknologi

Kemudian, objektif program ini adalah untuk merapatkan keperluan kerja lulusan SMK yang tinggi dengan keperluan syarikat teknologi agar tenaga kerja bersedia. Berafiliasi dengan beberapa industri IT utama seperti Intel, Seagate, Mikrotik, ACTI, Microsoft dan lain-lain, diharapkan Program Kelas Axioo dapat terus meningkatkan kualiti pendidikan dan juga penyerapan tenaga kerja profesional di Dunia.

Hasil kerjasama ini sememangnya sangat penting untuk meningkatkan kualiti pendidikan bukan hanya di satu negara tetapi juga dengan negara lain. Pemindahan pengetahuan antara budaya, menjadi wadah unik dan positif yang berkaitan dengan perkembangan sains dan teknologi.

Artikel Berkaitan