Dough.Nut ~ Lihatlah Perniagaan Kuliner Donut Jumbo yang Unik

Dough.NutImej dari Daysoftheyear.com

Hampir sama dengan bidang perniagaan lain, perniagaan kuliner juga memerlukan kreativiti dan inovasi yang tinggi untuk dapat menghadapi persaingan yang sengit. Sekiranya produk perniagaan kuliner tidak mempunyai kelebihan atau keunikan, sangat sukar untuk menembusi persaingan atau bahkan memperoleh kejayaan besar.

Perkara ini sangat difahami oleh duo usahawan muda Salvaredo Wijaya Dewa dan Faizal Brahmantyo dalam mengembangkan perniagaan kuliner mereka. Mereka yang kini menjalankan perniagaan kuliner # donat dengan nama Dough.Nut mengakui bahawa kreativiti dalam melahirkan inovasi adalah suatu keharusan bagi mereka yang memasuki dunia perniagaan kuliner.

Dan keunikan yang mereka tanamkan dalam produk perniagaan mereka adalah ukuran donat jumbo dan gabungan pelbagai rasa yang tentunya menambah keunikan produk Dough.Nut. Lebih banyak maklumat mengenai usaha perniagaan masakan Dough.Nut boleh dirujuk oleh rakan sekerja pada artikel berikut.

Perniagaan Dough.Nut Bermula

Sebagai lulusan akademi hospitaliti, Salvaredo Wijaya Dewa pastinya tidak asing dengan dunia masakan. Walaupun setelah menamatkan pengajian, dia sudah mempunyai pandangan untuk berniaga kuliner. Dengan kerjasama rakannya Faizal Brahmantyo, mereka mula memikirkan idea perniagaan kuliner yang sesuai untuk dijalankan.

Akhirnya mereka mencetuskan idea untuk membuat perniagaan donat. Dari situ konsep untuk membuat donat berukuran jumbo mula muncul. Sebab mengapa mereka membuat donat ukuran jumbo adalah, mereka ingin memberikan sensasi keseronokan makan donat bukan sahaja dari variasi rasa tetapi juga kepuasan ukuran.

Artikel lain:  Roti Ceria ~ Bermula dari Projek Kampus, 4 Rakan Berjaya Menjalankan Perniagaan Roti

Mengenal nama Dough.Nut itu sendiri, memang cukup unik. Nama ini sebenarnya terpisah dari sebutan donat dalam bahasa Inggeris tetapi terbahagi kepada dua iaitu Dough yang bermaksud doh dan Nut yang bermaksud gila. Jadilah donat yang mempunyai ukuran yang tidak biasa hingga ukuran tapak tangan.

"Donat yang kami buat sama besarnya dengan ukuran telapak tangan atau jumbo, dan juga rasa pilihan yang mungkin tidak biasa bagi orang," kata Salvaredo.

Menggunakan Sistem Pra-Pesanan

Satu lagi perkara unik yang muncul dari perniagaan Dough.Nut adalah dari segi sistem penjualannya. Sehingga kini, kedua-dua pembangun Dough.Nut masih mengekalkan sistem penjualan dalam talian untuk semua produk mereka. Dari situ pelanggan yang ingin membuat pesanan boleh membuat pesanan awal sehari sebelum pesanan dibuat donat.

Ini tentunya memberikan faedah, iaitu semua produk dari Dough. Tidak dijamin tetap segar kerana dibuat dalam waktu yang tidak lama sebelum dihantar. Selain menggunakan teknologi digital yang telah menjadi lebih maju seperti sekarang, proses pemasaran dalam talian yang menggunakan sistem pra pesanan juga sebenarnya cukup mudah dijalankan dan dapat mencakupi pasar yang luas. Walaupun kini masih fokus menjual produknya secara dalam talian, perniagaan yang dimulai pada pertengahan 2015 tidak menolak kemungkinan membuka cawangan luar talian melalui gerai fizikal.

"Selain itu, mungkin bagi kita untuk membuka gerai kedai di masa depan, untuk memudahkan pembeli menikmati produk kami," tambahnya.

Baca juga:  Roti Bakar 88 ~ Mengintip Roti Khas Perniagaan Kuliner

Petua Mengatasi Halangan Perniagaan

Salah satu masalah yang sering dihadapi oleh Edo dan Faizal dalam mengembangkan perniagaan mereka adalah terdapat banyak kenaikan baik dari segi pesanan kepada keadaan ekonomi Dunia yang ternyata mempunyai pengaruh yang besar. Masalah seperti ini tidak dapat dielakkan, dan pemaju menanganinya dengan terus mengembangkan inovasi agar perniagaan tidak mengalami kemunduran.

Memasuki pertengahan tahun 2016, setelah lebih dari 1 tahun menjalankan Dough.Nut perniagaan telah mencapai beberapa daerah mulai dari Jakarta, Tangerang, Bekasi dan beberapa daerah sekitarnya. Dengan jumlah pekerja mencecah 5 orang untuk membantu proses pengeluaran, pengembang Dough.Nut mengaku dapat perolehan perniagaan sebanyak Rp12 juta sebulan.

Artikel Berkaitan