Browkaf ~ Kejayaan Membangun Perniagaan Kuliner yang Sihat Berlabel Pelbagai Makanan ringan

browkaf (2)Imej dari Browniesmocaf.com

Salah satu kesan positif dari perkembangan teknologi adalah penyampaian maklumat dalam pelbagai bidang dengan mudah. Termasuk dalam sektor kesihatan, ini membuat semakin ramai orang menyedari pentingnya menjaga kesihatan. Terutama untuk makanan yang dimakan, gaya hidup sihat juga semakin banyak digunakan oleh orang-orang di seluruh dunia termasuk di Dunia.

Gaya hidup melalui pengambilan makanan sihat inilah yang akhirnya membawa peluang perniagaan baru yang tentunya menawarkan niche yang menguntungkan untuk dijalankan. Ini juga berjaya diambil oleh seorang usahawan wanita bernama Nurhayati yang berjaya menghasilkan pelbagai makanan ringan yang sihat seperti brownies dan kek yang terbuat dari tepung mocaf yang berlabel jenama Browkaf (Brownies Mocaf).

Melalui perniagaan ini, wanita yang dikenali sebagai Nungki berjaya memperoleh keuntungan yang tidak sedikit berkat usaha untuk menyajikan pelbagai masakan yang tidak hanya lazat tetapi juga sihat untuk pengguna.

Bermula dari Keprihatinan untuk Kesihatan

Sebelum berjaya mengembangkan perniagaan Browkaf, Nurhayati sebenarnya telah terkenal sebagai salah seorang pengusaha kuliner untuk produk kek dengan watak kartun yang unik dan menarik di Depok. Pada masa itu, Nurhayati masih menggunakan jenis tepung biasa dan pastinya mempunyai risiko kesihatan yang lebih tinggi daripada jenis tepung ubi kayu.

Untuk makluman, tepung mocaf atau tepung ubi kayu yang diubah suai adalah pengembangan tepung yang berasal dari ubi kayu yang diproses tanpa menggunakan kandungan gluten. Sekiranya secara amnya tepung banyak digunakan untuk membuat kek dan roti yang mengandungi banyak gluten, bukan dengan mocaf yang terbukti bebas dari kandungan gluten. Gluten itu sendiri adalah unsur tepung yang diduga dapat memberikan beberapa kesan buruk seperti kegemukan dan masalah kesihatan lain jika dikonsumsi dalam jumlah yang berlebihan.

Artikel lain:  Perniagaan Kuliner Makanan Beku yang Sihat Bersama Makanan Tiara

Dari situ Nungki berfikir untuk membawa makanan ringan yang lebih terjamin kesihatan dan tidak memberi kesan negatif kepada pengguna. Terutama setelah menjalankan ujian sampel, ternyata kek yang dibuat menggunakan tepung mocaf lebih disukai oleh kanak-kanak kerana mereka merasa lebih lembut dan lebih selesa ketika mengunyah. Melihat beberapa kelebihan ini, akhirnya usaha dibuat untuk membuat produk mocaf brownie yang kemudian diberi nama Browkaf.

Pembangunan Perniagaan Browkaf

Memulakan pengembangan produk pada pertengahan 2015, Browkaf ternyata mendapat perhatian yang cukup baik dari pelanggan perniagaan kek Nungki. Dipasarkan melalui salah satu bengkelnya di Beji, Depok, Jawa Barat, perlahan-lahan produk Browkaf mula menarik minat para pencinta penjaja yang bukan hanya menginginkan rasa yang enak tetapi juga mengambil kira aspek kesihatan.

Nungki, yang memiliki dasar sebagai penganalisis kesihatan, benar-benar memanfaatkan potensi di sebalik gaya hidup sihat yang semakin diperhatikan oleh masyarakat bandar. Dengan mengutamakan kualiti pada setiap produknya, brownies yang dibentuk dalam beberapa jenis mampu menjadi salah satu produk andalan dan juga makanan ringan khas di daerah Depok.

Dihasilkan dalam beberapa jenis

Mengenai jenis produk yang ditawarkan oleh Browkaf, Nungki menjelaskan produknya diproses dengan beberapa cara iaitu brownies kukus, brownies panggang, pai dan brownies asli. Bukan hanya itu, Nungki juga mengembangkan inovasi dengan mengembangkan beberapa rasa yang menjadi topping termasuk topping keju, kerepek choco, badam dan kismis.

Di samping itu, apa yang menjadikan kelebihan produk Browkaf ialah pembungkusannya bukan sahaja menarik tetapi juga berinformasi. Dalam pembungkusan yang direka secara eksklusif, maklumat juga disertakan bermula dari sijil halal, jumlah sah pengeluaran Industri Makanan-Industri Rumah Tangga (P-IRT), ramuan dan yang paling penting kandungan nutrisi produk Browkaf.

Dibantu oleh 2 orang pekerja, Nungki mendakwa bahawa dia dapat menghabiskan tidak kurang dari 100 kg tepung mocaf selama 2 bulan. Tepung ubi kayu yang diproses diimport terus dari Bandung, yang merupakan pusat tepung mocaf. Walaupun lebih mahal, Nungki percaya bahawa kualiti dan juga jaminan kesihatan dapat menjadi kelebihan bagi Browkaf yang bangga.

Baca juga:  Lukisan Donat ~ Donat Perniagaan Kuliner Unik yang boleh "bercakap"

Dengan harga sekitar Rp35 ribu untuk kotak kecil dan Rp50 ribu untuk kotak besar, sekarang dia dapat menjual ke beberapa lokasi di sekitar Depok dan membuka penjualan online melalui beberapa penjual. Sekarang dari perniagaannya, Nungki dapat memperoleh perolehan bersih sekitar Rp. 5 juta per bulan.

Bukan hanya dapat mengembangkan bisnis, tentu saja usaha yang dilakukan oleh Nungki melalui pemilihan bahan penaik yang sihat, tentu akan menjadi keuntungan yang menguntungkan, terutama bagi pengguna. Pengusaha wanita ini mempunyai kepercayaan bahawa, perniagaannya akan menjadi lebih bermakna sekiranya dapat memberikan perkara positif bagi lebih banyak orang.

"Ia agak mahal untuk tepung. Tapi, tidak ada masalah, kerana kita ingin membuat orang boleh makan ringan tanpa rasa takut akan lemak. Kami juga ingin memberi kuasa kepada petani ubi kayu, kerana harga ubi kayu menjadi mahal jika digunakan sebagai tepung mocaf, "Nungki percaya.

Artikel Berkaitan