Definisi Pengedar: Makna, Fungsi, Jenis, dan Kepentingan Rangkaian Pengedaran

Memahami Pengedar adalahIlustrasi pengedar

Memahami Pengedar Adalah

Apa itu pengedar? Secara umum, definisi pengedar adalah pihak yang membeli produk secara langsung dari pengeluar dan menjualnya kembali kepada peruncit / peruncit, atau juga dapat menjual secara langsung kepada pengguna akhir ( pengguna akhir) .

Pendapat lain mengatakan, definisi pengedar adalah entiti perniagaan atau individu yang bertanggungjawab untuk mengedar atau mengedar produk perdagangan, baik barang dan perkhidmatan, kepada peruncit atau pengguna akhir. Dalam kes ini, pengedar hanya mengambil produk siap dan siap digunakan tanpa perlu mengubahnya.

Dalam perdagangan, pengedar adalah rantai pertama selepas pengeluar. Pengedar boleh berbentuk individu atau syarikat yang membeli produk secara langsung dari pengeluar dalam jumlah yang sangat banyak.

Pengedar mendapat faedah daripada potongan harga pembelian produk dari pengeluar. Semakin banyak produk yang dibeli dari pengeluar, harga potongan produk biasanya akan menjadi lebih besar.

Baca juga: Definisi Pembahagian

Fungsi dan Tugas Pengedar

Fungsi utama pengedar adalah sebagai perantara antara pengeluar dan peruncit atau pengguna. Merujuk kepada definisi pengedar di atas, untuk beberapa fungsi pengedar adalah seperti berikut:

  1. Membeli Produk , pengedar ditugaskan untuk membeli produk (barang atau perkhidmatan) dari pengeluar atau peniaga yang lebih besar
  2. Menjimatkan Produk , setelah membeli produk dari pengeluar, pengedar juga mesti menyimpan produk tersebut di gudang sehingga had masa tertentu dan diedarkan kepada peruncit atau pengguna akhir.
  3. Menjual Produk , pengedar menjual produk kepada peruncit atau pelanggan akhir dengan harga yang lebih tinggi untuk mendapat keuntungan.
  4. Mengangkut Produk , proses memindahkan atau mengangkut produk dari pengeluar ke peruncit atau pengguna juga merupakan tugas pengedar. Walau bagaimanapun, kos pengangkutan akan termasuk dalam harga produk yang dijual.
  5. Pengelasan Produk , pengedar juga bertanggungjawab untuk mengklasifikasikan atau menyusun produk mengikut jenis, saiz dan kualitinya.
  6. Maklumat Produk , pengedar bertanggungjawab untuk memberikan maklumat yang berkaitan dengan anggaran harga dan pemasaran barang pada waktu tertentu yang akan dilakukan oleh pelaksana di lapangan.
  7. Promosi Produk , aktiviti promosi bertujuan untuk memperkenalkan produk kepada pengguna. Aktiviti promosi ini merangkumi penjelasan mengenai faedah produk, kualiti produk, harga produk, yang dilakukan melalui media iklan.

Baca juga: Makna Dropship

Memahami Pengedar dan Jenis

Secara amnya, pengedar boleh dikelompokkan mengikut proses pengedaran. Sesuai dengan pemahaman pengedar, untuk beberapa jenis pengedar adalah seperti berikut:

1. Syarikat Pengedar Barang

Dalam kes ini, produk yang diedarkan adalah dalam bentuk barang fizikal. Dalam proses pengedaran, pengeluar mempercayakan pengedar untuk mengedarkan produk kepada peruncit. Seterusnya, peruncit akan mengedarkan kepada pengguna akhir.

Pengilang -> Pengedar -> Peruncit -> Pengguna akhir

2. Syarikat Pengedar Perkhidmatan

Produk yang diedarkan adalah dalam bentuk perkhidmatan. Dalam proses pengedaran, pengedar boleh secara langsung menyebarkan produk perkhidmatan kepada pelanggan akhir tanpa melalui peruncit lain. Sebagai contoh, kita dapat melihat aliran pengagihan perkhidmatan kewangan dari syarikat kewangan kepada pelanggan mereka.

Pengilang (Pemilik Modal) -> Pengedar / Pengedar Perkhidmatan -> Pengguna akhir

3. Pengedar Individu

Pada dasarnya, pengedar individu berada dalam ruang lingkup yang berbeza, tetapi terdapat persamaan dalam proses pengedaran dengan syarikat pengedaran perkhidmatan. Pengedar individu terkenal dalam perniagaan MLM, di mana proses pengedaran dari pengeluar ke pengedar swasta kemudian diedarkan kepada pengguna akhir.

Pengilang -> Pengedar Peribadi -> Pelanggan Akhir

Atau

Pengilang -> Pengedar Peribadi -> Pengedar Peribadi Lain -> Pengguna Akhir

Baca juga: Definisi Promosi

Kepentingan Rangkaian Pengedaran Produk

Kunci kejayaan perniagaan adalah dari segi pemasaran. Tidak kira seberapa baik produk itu, jika anda tidak aktif mencari kaedah untuk melakukan pemasaran terbaik, nampaknya mustahil untuk menjual dengan cepat.

Kunci untuk menghasilkan wang dengan cepat adalah dengan melakukan strategi pemasaran secepat mungkin. Langkah-langkah berikut sering diambil untuk dapat memasarkan produk dengan cepat:

1. Buat Rangkaian Pengedar

Buat rantai pengedar sebanyak mungkin sehingga jangkauan pemasaran produk lebih luas. Boleh dilakukan dengan membuat iklan peluang perniagaan dengan menawarkan orang lain sebagai pengedar.

2. Harga Bersaing Membuka Peluang Pesanan Opeat

Pengilang atau pengedar tidak boleh menaikkan harga produk terlalu tinggi. Ada kemungkinan produk yang dijual dikalahkan oleh pesaing yang harganya lebih murah.

Perlu diingat juga bahawa harga dari pengedar akan terus meningkat setelah dijual ke rangkaian seterusnya. Dalam memberikan harga penanda aras, pastikan semuanya juga telah dianalisis dengan betul seperti inflasi dan risiko kerosakan produk.

3. Berusaha Produk Berputar Dengan Pantas

Halangan utama bagi pengeluar adalah bagaimana membuat produk cepat berubah. Pengilang dapat membuka pelbagai tawaran mulai dari berkolaborasi dengan pengedar, membuka sistem dropshipper, membuka afiliasi, dan sehingga produk dengan cepat sampai ke tangan pengguna.

Baca juga: Definisi Kerjasama

Nah, di atas adalah penjelasan mengenai apa itu pengedar, fungsi, jenis dan tanggungjawab. Dengan mengetahui maklumat ini, mudah-mudahan tidak akan ada lagi kekeliruan ketika menentukan kedudukan dalam rantai perniagaan yang sedang dijalankan. Semoga bermanfaat.

Artikel Berkaitan