Selepas Peretasan Tiada Pihak Yang Bertanggungjawab, Twitter Cadangkan Tukar Kata Laluan Segera!

Twitter digodamImej dari Digitaltrends.com

Berita mengejutkan dari dunia Twitter berasaskan media sosial # 140 hari ini. Betapa buruknya berita buruk yang diterima oleh media sosial yang berpusat di San Francisco, California, Amerika Syarikat di mana terdapat 32 juta akaun pengguna Twitter mengalami pencurian atau penggodaman.

Penggodamnya sendiri yang berasal dari Rusia dan atas nama "Tessa88" menyatakan bahawa dia telah melakukan tindakan penggodaman ini sejak tahun 2015. Dan jumlah akaun yang diretas itu katanya berjumlah 379 juta akaun, jumlah yang melebihi jumlah pengguna aktif bulanan Twitter hanya 310 juta. Tetapi setelah diperiksa ternyata akaun yang sebenarnya telah diretas berjumlah 32 juta akaun. Lalu apa berita dari penggodaman 32 juta akaun seterusnya? Inilah penjelasannya.

Akaun yang Diretas dan Dijual

Walaupun tidak sebesar yang dikatakan oleh Tessa88, penggodaman itu tentunya sangat membimbangkan. Bagaimana tidak, menurut berita lebih lanjut yang diperoleh maklumat yang diperoleh bahawa akaun yang diretas akan dijual dengan nilai 10 bitcoin atau setara dengan 5,820 dolar AS (Rp 77,6 juta). Selain itu, penggodaman ini telah menyasarkan beberapa akaun orang terkenal seperti akaun CEO Facebook Mark Zuckerberg, pengasas Twitter Evan Williams, penyanyi Lana Del Rey, dan akaun NFL.

Bagaimana #Twitter yang merupakan media sosial terbesar dapat diretas? Sudah tentu, tidak ada yang mustahil di dunia ini. Dengan kecanggihan pengetahuan dan kecerdasan penggodam, mana-mana laman web dengan sistem keselamatan yang canggih dapat digodam oleh pihak atau orang yang tidak bertanggungjawab. Beberapa kejadian penggodaman di laman web terkenal sendiri pernah berlaku sebelumnya.

Artikel lain:  Rasmi, 140 Tweet Karakter Twitter Dikekalkan

Dapatkan nama pengguna dan kata laluan dari menghantar perisian hasad ke akaun mangsa

Menurut penganalisis keselamatan, LeakedSource menyatakan bahawa Tessa88, yang juga menggodam berjuta-juta akaun MySpace, LinkedIn dan Tumblr, baru-baru ini melakukan tindakan tersebut dengan mengirimkan perisian hasad ke akaun korbannya. Dari malware ini yang ada kemudiannya akan berfungsi untuk mendapatkan semula nama pengguna dan kata laluan dari mangsa ke Tessa88.

LeakedSource selanjutnya menyatakan bahawa tindakan penggodaman itu sendiri dilakukan Tessa88 secara langsung dan melalui satu demi satu dari pengguna. Dari data yang diperoleh dalam pangkalan data Tessa88, kira-kira 1.8 juta akaun lintas perkhidmatan telah dikumpulkan. Sudah tentu ini adalah nombor hebat untuk tindakan peretasan yang mesti diperhatikan bukan sahaja oleh pengguna Twitter tetapi juga oleh semua netizen.

Jurang Keselamatan Ditolak oleh Twitter

Dari kejadian ini, tentu saja, banyak orang menganggap bahawa sistem Twitter tidak berkualiti. Tetapi ketika ini berhadapan dengan Twitter, mereka menafikan bahawa sistem keselamatan mempunyai jurang. Tetapi apa sahaja yang dikatakan oleh Twitter, pada akhirnya mereka berjanji akan meningkatkan lagi sistem keselamatan untuk penggunanya. Bahkan, menurut seorang jurucakap Twitter menyatakan bahawa penggodaman akaun Twitter tidak diperoleh dari jurang di Twitter.

Ini juga membuktikan dan menyimpulkan bahawa sistem tersebut tidak rosak. Dari pernyataan rasmi penganalisis keselamatan LeakedSource sendiri dinyatakan bahawa terdapat bukti yang kukuh bahawa penggodaman sebenarnya bukan Twitter tetapi peretasan itu adalah akaun pengguna. Itulah yang membuat Twitter menyatakan bahawa ia tidak melihat petunjuk pelanggaran sistem.

Baca juga:  Inilah 4 sebab mengapa orang muda sekarang mula meninggalkan Facebook dan Twitter

Pengguna Twitter Harus Segera Menukar "Kata Laluan"

Dari kejadian penggodaman yang mengerikan ini akhirnya membuat Twitter bertindak. Tindakan yang diambil oleh Twitter itu sendiri adalah menyebarkan notifikasi (notifikasi) kepada berjuta-juta pengguna. Dalam pemberitahuan tersebut mengatakan bahawa Twitter mendorong pengguna untuk segera menukar kata laluan akaun Twitter mereka. Sudah tentu apa yang dilakukan Twitter adalah menghalangnya daripada meretas atau menggodam yang lain.

Memang, walaupun tidak termasuk dalam senarai 32 juta akaun yang telah diretas, tetapi kemungkinan penggodaman Tessa88 ini akan diretas lagi sangat mungkin. Jadi untuk menjangkakan tindakan Tessa88, pengguna Twitter dinasihatkan untuk menukar kata laluan. Notis ini ditujukan buat sementara waktu bukan untuk semua pengguna Twitter. Hanya sebilangan pengguna akaun Twitter yang menerima pemberitahuan ini dari Twitter secara langsung.

Artikel Berkaitan