Menjejak Kisah 4: Pengumpulan Dana Viral yang Pernah Ada di Media Sosial, Inilah Kisahnya

Viral di Media SosialGambar dari Tempo.co

Dengan teknologi yang semakin canggih hari ini kita memang akan diberi banyak kemudahan dan kelonggaran dalam melakukan sesuatu. Dan salah satu daripada banyak bentuk teknologi yang berperanan dalam kehidupan manusia hari ini adalah media sosial. Dengan media sosial yang wujud sekarang ini memang terdapat banyak kemudahan yang diperoleh.

Selain kemudahan kehadiran media sosial ini, terdapat beberapa fenomena yang timbul. Sekiranya anda sering melihat perkembangan #media sosial maka anda akan menemui fenomena topik yang sedang tren yang kadang-kadang sering menyebabkan pengumpulan dana.

Mengumpulkan Dana dengan Banyak Motif

Ya, dengan banyak motif, berita yang menggembirakan ini di media sosial dapat menyebabkan pengumpulan dana untuk pembuat berita. Bukan hanya kerana belas kasihan dan kasihan, tetapi kerana jengkel juga penggalangan dana untuk tujuan mengkritik dapat terjadi dan dilakukan secara terbuka (netizen).

Kini dalam sejarah atau sejarah telah dicatat sejumlah penggalangan dana yang bermula dari berita viral di media sosial. Lalu bentuk pengumpulan dana apa yang berlaku dan yang paling popular di media sosial? Berikutan kajian semula.

Artikel lain:  Pesanan Dalam Talian Tidak Pernah Datang, Organisasi Keagamaan "Ngambek" Menuntut Tokopedia Dibubarkan

1. Sumbang kepada Saeni

Pengumpulan dana pertama dan terbaru yang menjadi viral di media sosial adalah sumbangan kepada Saeni. Kisah serbuan yang dilakukan oleh penjawat awam Kota Satja (PP) Serang pada hari Jumaat semalam terhadap kedai Saeni segera mengejutkan alam maya. Bagaimana mungkin hal itu terjadi akibat serangan yang dilakukan pada bulan Ramadan yang dianggap melanggar peraturan oleh netizen ini segera bertindak balas dengan ganas. Mereka menganggap bahawa tindakan polis kota dengan menyerbu dan merampas barang dagangan Saeni sama sekali tidak benar.

Dari sudut ini, netizen prihatin dan tersinggung dengan tindakan Satpol PP dan kemudian melakukan tindakan penggalangan dana untuk membantu Saeni dan menggantikan ibu kota Saeni yang disita oleh Satpol PP. Bermula dari inisiatif pengguna #Twitter bernama Dwika Putra (@dwikaputra) untuk membantu Saeni, ia segera mendapat sambutan dari netizen lain. Hasilnya adalah bahwa dalam dua hari penggalangan dana untuk Saeni telah mengumpulkan Rp232 juta.

2. #Coin ForAustralia

Kisah pada tahun 2012 juga memaparkan kisah penggalangan dana yang bermula dengan cerita di media sosial yang viral. Tetapi tidak seperti kisah Saeni berdasarkan rasa hormat, penggalangan dana berjudul #KoinUutukAutralia berdasarkan kebencian dan kegusaran. Macam mana boleh jadi?

Ya, pada waktu itu Australia, di mana dua warganya dihukum mati oleh pemerintah Dunia kerana kes dadah, menyatakan bahawa Dunia telah melupakan kebaikan negara ketika menolong tsunami di Aceh. Tindakan Perdana Menteri Australia Tony Abott memunculkan kebaikan negaranya kepada Dunia itu sendiri dan kemudian mencetuskan reaksi dari netizen Dunia yang menyatakan bahawa ini benar-benar tidak realistik.

Dengan kesal dengan kenyataan Tony Abbot, maka orang Aceh membuat gerakan #KoinUntustAustralia di Twitter. Mereka memulakan gerakan untuk mengembalikan derma dari Australia untuk menutup mulut Tony Abbot. Gerakan ini yang dimulai di Aceh kemudian menyebar ke wilayah Dunia yang lain. Dari sini barulah duit syiling dikumpulkan dengan nilai berjuta-juta rupiah.

3. @KoinKPK

Pada tahun 2012 ada juga acara penggalangan dana lain, kali ini untuk Suruhanjaya Pemberantasan Rasuah (KPK). Kisahnya adalah bahawa KPK merancang untuk membina bangunan pejabat baru pada pertengahan tahun 2012 kerana bangunan lama tidak lagi dapat menampung pekerja. Tetapi nampaknya oleh DPR (Dewan Perwakilan Rakyat) rancangan ini dilawan.

Oleh kerana itu maka orang ramai bergerak dalam talian dengan membuat akaun @KoimKPK dan luar talian untuk mengumpul dana untuk pembinaan bangunan KPK. Dari tindakan penggalangan dana, dana yang dikumpulkan mencapai Rp 403 juta pada akhir 2012.

Baca juga:  Senario Di Sebalik Kes "Beli Sabun iPhone boleh", Persaingan atau Saling Bermanfaat?

4. Prita Menjaga Duit Syiling

Akhirnya, kisah pengumpulan dana dari media sosial muncul dari Tangerang, lebih tepatnya tokoh Prita Mulyasari. Jadi pada waktu itu Prita Mulyasari merasakan dia telah mengalami penyelewengan dari Hospital Antarabangsa OMNI Alam Sutera, Tangerang. Tidak mahu dituduh melakukan penyelewengan, pihak hospital kemudian menuntut agar Prita membayar denda Rp204 juta kerana memfitnah nama baik hospital.

Dari sini netizen berpindah, mereka kemudian bergabung untuk mengumpulkan dana untuk Prita. Dari penggalangan dana berjudul Prita Caring Coins, dana dikumpulkan menjadi Rp825 juta.

Artikel Berkaitan