Memaksimumkan Ibadah Ramadan Dengan Berbagai Fitur Google Berikut

Ciri GoogleImej dari Besttechie.com

Pada masa ini banyak orang di Dunia mempunyai peranti telefon pintar sebagai alat komunikasi harian. Tetapi pada hakikatnya majoriti pengguna telefon pintar, belum menggunakan semua fungsi #smartphone sepenuhnya. Tanpa menyedarinya, masih banyak fungsi yang dapat digunakan oleh pengguna untuk membantu mempercepat aktiviti harian.

Begitu juga pada bulan Ramadhan ini, terdapat beberapa fungsi telefon pintar yang dapat membantu memaksimumkan ibadah kita. Sebahagian daripadanya disajikan oleh platform perkhidmatan digital Google melalui pelbagai ciri canggih. Dan untuk maklumat anda, berikut adalah beberapa ciri Google yang boleh anda gunakan pada bulan Ramadhan.

1. Menjadi Pembantu Maya

Seperti diketahui, telefon pintar yang telah disatukan dengan perkhidmatan #Google melalui sistem operasi Android mempunyai perkhidmatan pembantu maya yang dapat membantu kami melalui perintah suara. Dengan berbekalkan kata "okay Google" kita sudah dapat banyak maklumat untuk menjalankan perintah khas pada peranti telefon pintar kita.

Dan pada bulan Ramadan, fungsi pembantu maya ini dapat dimaksimumkan untuk mencari-cari seperti mencari masjid terdekat ketika berada di luar rumah, mengira kalori makanan ketika berbuka puasa, mengingatkan sahur, waktu sahur dan berbuka puasa, sehingga membuka pelbagai aplikasi. Dengan adanya fungsi pembantu maya, sudah tentu keperluan kita dapat dijalankan dengan lebih mudah.

Artikel lain:  Ingin Sihat Semasa Berpuasa di Bulan Ramadhan? Cuba Gunakan 5 Aplikasi Tempatan Ini

2. Mencari Lokasi Dengan Lebih Mudah

Salah satu daripada banyak aktiviti yang dijalankan pada musim Ramadan adalah waktu berbuka puasa bersama. Berkumpul dengan rakan lama, akan menjadi masa yang sangat menyenangkan dan juga dinantikan. Masalah yang kadang-kadang timbul adalah, ketika tempat atau lokasi berbuka puasa bersama agak jauh atau bahkan kita belum pernah berkunjung sebelumnya.

Di sinilah ciri-ciri perkhidmatan Google dapat membantu kami untuk mempermudah mencari jalan ke tempat berbuka puasa bersama-sama. Hanya dengan mengatakan "oke Google" diikuti dengan "tunjukkan arah ke (destinasi)", Google akan secara automatik menunjukkan cara terpantas yang dapat anda ambil. Mudah dan sangat praktikal tentunya.

3. Mencari Inspirasi untuk Menu Berbuka Puasa

Bagi ibu atau wanita yang suka memasak, momen Ramadan juga menjadi lebih istimewa kerana kita dapat memaksimumkan bakat kita. Tetapi tentunya inspirasi untuk membuat pelbagai menu mulai dari berbuka puasa hingga subuh, kadang-kadang kita tidak dapat memperolehnya begitu sahaja. Sekali lagi, ciri pembantu maya dari Google dapat memudahkan keperluan kita yang satu ini.

Dengan hanya menyebut nama resipi yang kami mahukan, Google akan segera memberikan pelbagai cadangan laman web atau blog yang sesuai dengan resipi kami yang diburu. Bukan hanya mencari, dengan ciri Google yang lain, iaitu blogger, kami juga dapat berkongsi menu resepi andalan yang kami ada. Sebenarnya tidak mustahil, sebenarnya kita kemudian boleh menjadi blogger masakan terkenal.

4. Gunakan Ciri Kad Sekarang

Satu lagi ciri yang tidak kurang berguna pada bulan Ramadan seperti sekarang ialah ciri kad sekarang. Kini fitur kad adalah perkhidmatan dalam bentuk kad pemberitahuan yang dapat disesuaikan dengan pilihan peribadi kami. Sebagai contoh, ciri ini dapat dimaksimumkan untuk mengingatkan anda tentang janji untuk berbuka puasa bersama, penggera makan untuk pelbagai aktiviti lain pada bulan Ramadhan.

Baca juga:  Ingin Dapatkan Diskaun Besar pada Ramadhan 1437 H? Pastikan anda membeli di 6 kedai dalam talian berikut

5. Memaksimumkan Masa Percuma

Semasa kita berpuasa, tidak jarang kita mempunyai masa terluang terutama bagi pelajar yang mendapat catuan percutian yang panjang. Daripada hanya diam atau berbaring, tentu saja masih banyak perkara positif lain yang dapat kita lakukan.

Berkaitan dengan teknologi dan penggunaan internet, Google juga boleh menjadi alternatif bagi anda yang ingin menghabiskan masa lapang semasa berpuasa dengan cara yang berguna. Seperti menggunakan mesin carian Google, kita dapat memperoleh pelbagai maklumat agama, yang tentunya dapat meningkatkan tahap kerohanian kita.

Atau bagi mereka yang mempunyai minat dalam perniagaan dalam talian, juga dapat belajar tentang pemasaran internet, blogging, pemasaran media sosial dan pelbagai alternatif perniagaan dalam talian yang lain.

Artikel Berkaitan