Akaun Twitter yang kerap mengganggu? Mengikuti Langkah Mudah untuk Menyekatnya

cara menyekat akaun TwitterImej dari Tweepi.com

Kehidupan dan aktiviti di media atau media sosial tidak selalu menyenangkan bagi pengguna. Kerana dengan pelbagai watak dan pemikiran yang dimiliki oleh netizen kadang-kadang membuat kita bertengkar dengannya. Dari ini, kita sering merasa kesal dengan mereka yang tidak berkongsi pendapat kita. Bukan hanya di media sosial Facebook, tetapi juga di Twitter, beberapa akaun yang kita ikuti sering mengundang kemarahan dan kemarahan.

Lebih menjengkelkan ada juga akaun yang sering mengganggu anda dengan melakukan tweet dan sebutan yang tidak sopan. Tentunya ini juga menjadikan kita lebih kesal dan kesal. Oleh itu untuk menjangkakan perkara yang tidak menyenangkan semasa bermain Twitter maka anda mesti mengambil tindakan untuk menyekat akaun Twitter yang tidak selesa. Bagaimana untuk? Berikutan kajian semula.

1. Buka Menu

Langkah pertama untuk menyekat akaun #Twitter yang merisaukan dan menyusahkan adalah dengan membuka menu. Seterusnya pilih ikon tiga mata yang diletakkan tepat di bawah tweet akaun yang mengganggu dan mengganggu.

Dari mengklik atau menekan tiga ikon yang selari dengan ikon  balasanretweet  dan  cinta, anda akan membuka menu lain di mana akan terdapat beberapa pilihan menu lagi iaitu "bisu", "blok" dan "laporkan" di bahagian bawah menu ini.

Artikel lain:  Peretasan Selepas Pihak Tidak Bertanggungjawab, Twitter Mencadangkan Tukar Kata Laluan Segera!

2. Pilih Kaedah Blok

Seterusnya, cara menyekat akaun Twitter yang menjengkelkan dan mengganggu adalah memilih menu "blok" dari ikon klik tiga titik. Sebenarnya, dengan mempunyai menu "bisu", sebenarnya langkah menyekat telah dilakukan. Tetapi perbezaannya adalah jika anda hanya melakukan "disenyapkan" maka akaun tersebut akan tetap berada dalam senarai "mengikuti" atau "pengikut" kerana di sini anda hanya akan mendiamkan diri sehingga akaun Twitter tidak dapat dilihat pada garis masa anda.

Tetapi jika anda memilih menu "blok", maka anda bukan sahaja akan menghapus tweet atau tweet dari akaun yang mengganggu, tetapi juga anda akan menghapus atau membuang akaun twitter dari senarai "pengikut" dan "pengikut".

3. Mengikuti Senario Loop Hole

Seterusnya, cara menyekat akaun Twitter yang menjengkelkan dan mengganggu ini adalah dengan mengikuti senario loop loop. Oleh itu, dengan mengemas kini atau mengemas kini aplikasi Twitter baru, secara automatik anda akan berada dalam senario penyekat dengan lubang gelung.

Apakah maksudnya? Senario loop loop itu sendiri bermaksud membuat akaun Twitter yang disekat hilang sepenuhnya dari garis masa anda. Senario loop loop itu sendiri adalah perkara baru yang ditawarkan oleh Twitter. Sekiranya akaun pertama disekat masih dapat dilihat jika tweet tersebut ditweet semula  oleh akaun lain yang anda  ikuti .

Oleh itu dengan senario ini anda tidak lagi dapat menemuinya lagi. Walaupun dengan tweet anda yang masih dapat dilihat oleh pengguna akaun yang disekat, maka senario loop loop anda tidak akan melihatnya lagi. Tetapi mesti diingat untuk dapat memanfaatkan senario lubang gelung terbaru dari Twitter, anda mesti mengemas kini aplikasi Twitter.

Baca juga:  Benarkah Pengguna Twitter Terus Mengalami Penurunan?

4. Sekiranya Penyekat Tidak Berfungsi

Langkah terakhir sekiranya semua langkah di atas belum berjaya dilakukan maka anda perlu menerapkan kaedah berikut. Langkah-langkah di atas sebenarnya tidak bermaksud ada kemungkinan kegagalan, tetapi apa yang dimaksudkan di sini adalah akaun yang disekat sebelumnya kembali dengan akaun baru dan sekali lagi mengganggu anda. Sudah tentu ini boleh dibuat.

Sekiranya ini berlaku, anda boleh membuat laporan ke Twitter. Caranya adalah dengan menekan atau klik butang "laporkan" di Twitter untuk kemudian dinilai mengenai keberadaan akaun yang sering mengganggu. Kemudian, Twitter kemudiannya dapat menutup akaun dan identiti pengguna pengguna secara kekal.

Berikut adalah beberapa cara dan langkah mudah untuk menyekat akaun Twitter yang mengganggu dan mengganggu. Oleh itu, anda boleh segera menerapkannya apabila terdapat akaun Twitter yang sering mengganggu dan mengganggu anda. Jangan ragu untuk melakukannya sekiranya anda tidak mahu diganggu atau diganas sepanjang hayat anda.

Artikel Berkaitan