OnePlus Secara rasmi Berangkat dari Dunia, Apa yang Menyebabkannya?

OnePlusImej dari Smeaker.com

Nasib memang tidak ada yang tahu. Mungkin pada satu masa ada di puncak dan pada masa yang lain nasib menyerahkannya pada titik terendah. Ini bukan hanya untuk kehidupan peribadi tetapi untuk perjalanan perniagaan peruntukan ini juga berlaku. Sekarang dari sini kita seharusnya sebagai manusia sebagai agen kehidupan harus dapat menjadi lebih bijak dan bersungguh-sungguh dalam mencuba dan berjuang.

Sekurang-kurangnya gambar ini pernah dialami oleh OnePlus, pengeluar telefon pintar dari China yang kini tidak lagi laku di Dunia. Bermula dari isu mengenai pemergian OnePlus kerana munculnya peraturan atau undang-undang oleh pemerintah, ternyata isu dan khabar angin itu sebenarnya berlaku.

Berita pemergian OnePlus akhirnya bukan sekadar penipuan. Kerana pada hari Jumaat (10 Jun 2016), pengasas dan ketua pemasaran global OnePlus Carl Pei menyatakan bahawa aktiviti penjualannya di Dunia telah berhenti. Tentunya berita ini sangat mengejutkan dan mengejutkan. Ini kerana permulaan #smartphone dari China masih seperti jagung di dunia. Oleh itu, apakah kisah atau kisah di sebalik pemergian OnePlus dari Dunia ini dan apa yang menyebabkannya? Berikutan kajian semula.

Sebab untuk Meninggalkan dan Tidak Lagi Menjual di Dunia

Dari pernyataan yang disampaikan oleh pengasas dan juga ketua pemasaran global OnePlus Carl Pei, diketahui bahawa penyebab pemergian OnePlus dari Dunia adalah kerana tidak dapat memenuhi peraturan dan undang-undang yang ditetapkan oleh pemerintah. Peraturan dan peraturan yang ditetapkan oleh pemerintah itu sendiri berkaitan dengan skema TKDN (Tahap Kandungan Domestik) sebanyak 30 peratus.

Sebagai syarikat kecil dan masih merintis, tentu saja, memenuhi peraturan TKDN adalah perkara yang sangat sukar. Menurut Shinta Hawa Thandari selaku Pengurus Komuniti Dunia OnePlus menyatakan bahawa jika OnePlus harus memenuhi syarat TKDN, mungkin memerlukan satu tahun lagi untuk melepaskan telefon bimbit.

Artikel lain:  Kebebasan 251 ~ Telefon Pintar Termurah di Dunia Kini Terancam oleh Perbuatan Jenayah

Selaras dengan Shinta, Carl Pei juga menyatakan bahawa peraturan dan undang-undang TKDN sangat sukar dipenuhi kerana OnePlus masih merupakan syarikat kecil. Dari status ini menurut Pei, kemampuan pembuatannya mesti terpusat atau terpusat untuk meningkatkan pengeluaran dan mengurangkan harga.

Sejarah OnePlus di Dunia Zaman Jagung

OnePlus, yang ditubuhkan pada bulan Disember 2013 dan memasuki Dunia setahun setelah penubuhannya, nampaknya tidak dapat bertahan lama. Telefon pintar pertama yang dilancarkan dan diperkenalkan di Dunia oleh OnePlus sendiri adalah OnePlus One, yang memasuki pasaran negara pada awal tahun 2015. Kemasukan OnePlus One pada masa itu sendiri disebabkan oleh kolaborasi pemasaran pihaknya dengan salah satu pelakon #ecommerce World.

Bagi produk telefon pintar terakhir dari OnePlus sebelum keluar, OnePlus X dilancarkan pada akhir Mac 2016 semalam. OnePlus X sendiri adalah telefon 3G dengan keupayaan 4G yang terkunci. Untuk mendapatkan telefon pintar dengan RAM 3 GB, anda perlu membelanjakan Rp 3,4 juta.

Bagaimana keadaannya setelah OnePlus meninggalkan Dunia?

Walaupun telah memutuskan untuk meninggalkan dan tidak lagi menjual telefon pintar di Dunia, OnePlus akan tetap menunggu kepastian peraturan yang dapat memihak kepada mereka. Menurut Carl Pei, mereka tidak dapat menjual kerana perubahan peraturan baru-baru ini menjadikan mereka perlu menunggu maklumat baru disampaikan dan memihak kepada syarikat kecil mereka.

Kemudian, jika ada perubahan peraturan yang mendukung produksi, OnePlus dapat kembali ke pasar Dunia. Dengan masa yang tidak menentu, tentu saja, dia mengatakan bahawa dia akan terus bersabar dan menunggu. Dan satu perkara lagi bagi pengguna yang telah membeli produk OnePlus, Pei menjelaskan bahawa jaminan yang ada pada produk OnePlus akan terus berlaku.

Baca juga:  Menjejaki Kemerosotan Industri Telefon Pintar China, Adakah Era Telefon Bimbit "Kelas Kedua" Punah?

Adakah OnePlus Akan Kembali Ke Dunia Apabila Peraturan TKDN Baru Berubah

Seperti yang kita ketahui bahawa peraturan TKDN baru saja diubah oleh pemerintah beberapa hari semalam. Peraturan TKDN baru sahaja menyatakan bahawa hanya akan ada dua skim pelaburan yang ditawarkan, iaitu pelaburan perisian 100 peratus dan pelaburan perkakasan 100 persen. Sekarang dengan perubahan TKDN baru, persoalannya adakah OnePlus akan kembali ke Dunia? kita tunggu sekuelnya.

Artikel Berkaitan