Kerepek Fruchips ~ Biskut Buah Sihat Dua Rakan Berjaya di Pasaran

kerepek fruchipsImej dari Blibli.com

Bermula dari keinginan untuk menubuhkan perniagaan mereka sendiri setelah tidak mendapat kepuasan bekerja di sebuah kontraktor, Chandra Suhandi (Chandra) dan Lius Kasdianto (Lius) kemudian mengasaskan perniagaan cip buah bernama Fruchips. Kedua rakan ini benar-benar merasa ketika mereka bekerja mereka mendapat sedikit hasil dengan kerja yang berat.

Dari ini, Chandra dan Lius membuka perniagaan Fruchips yang kini diketahui berjaya dan bahkan telah diambil alih oleh sekumpulan syarikat di Dunia dan berjaya menembusi pasaran eksport. Lalu bagaimana kisah Chandra dan Lius dalam mempelopori dan menjayakan perniagaan cip buah Fruchips? Berikutan kajian semula.

Idea Perniagaan Buah Fruchips

Idea untuk menjadikan kerepek buah Fruchips sihat berasal dari Lius yang dihantar cenderahati kerepek buah dari Thailand pada tahun 2011. Dari ini mereka menganggap bahawa kerepek buah dari Thailand adalah buah-buahan yang sihat yang dapat digunakan sebagai perniagaan makanan ringan yang sihat. Terutama setelah melihat trend makanan vetsin seperti kerepek di Dunia, ini membuatkan kedua rakan ini lebih yakin dengan idea cip buah yang sihat ini.

Dari idea ini Chandra dan Lius kemudian melakukan penyelidikan dalam pembuatannya. Dari sana mereka membeli mesin pemprosesan seharga Rp 11 juta di Surabaya untuk dibawa ke Bogor. Dari sini mereka kemudian melakukan banyak percubaan untuk mendapatkan resipi awal yang tepat. Setelah beberapa percubaan, resipi paten diperoleh pada akhir tahun 2012. Untuk kerepek epal dan nanas yang sukar diproses, resipi itu baru dikeluarkan tahun ini.

Pemasaran Kerepek Fruchips

Selepas resipi dibuat, Fruchips dibuat. Pada mulanya kerepek buah tersebut dipasarkan untuk kelas menengah. Untuk menjimatkan kos pemasaran mereka sendiri Chandra dan Lius menggunakan rangkaian dalam talian seperti media sosial untuk mempromosikan produk mereka. Bukan hanya itu pemasaran luar talian seperti bazar dikunjungi secara intensif oleh mereka untuk memperkenalkan cip Fruchips.

Dari bazar ini, Fruchips menjadi terkenal dan kemudian memasuki pasaran moden. Kemasukan Fruchips ke pasar moden itu sendiri bermula dengan kunjungan Pengurus Promosi Indomaret yang mengunjungi gerai Fruchips di bazar tersebut.

Sambil mencuba kerepek Fruchips, pengurus kemudian menghubungi Chandra dan memperkenalkan mereka berdua ke bahagian perolehan produk Indomaret. Dari sini mereka juga bekerja dengan pasaran moden. Pemasaran Fruchips sendiri selalu menarik perhatian ramai kerana salah satunya adalah kerana pembungkusannya yang menarik dengan reka bentuk yang tidak dapat dilupakan.

Kos Pengeluaran Kerepek Fruchips

Satu bungkus cip Fruchips 40 gram sahaja dijual pada harga Rp10 ribu-15 ribu. Perbezaan harga ini terletak pada jenis buah. Chandra mengatakan bahawa harga yang tinggi itu disebabkan oleh kos pengeluaran Fruchips yang agak tinggi kerana tidak menggunakan campuran ke dalam produknya. Untuk mengurangkan kos pengeluaran Lius dan Chandra juga menerapkan strategi memilih pembekal buah yang berkelayakan.

Tidak jarang untuk mendapatkan buah dengan harga miring ini Chandra dan Lius untuk  melepak  di hadapan Pasar Utama Kramat Jati, Jl. Raya Bogor, Jakarta Timur, menunggu pembekal buah menjual dengan harga murah. Dari usaha ini, dengan modal terhad Chandra dan Lius berjaya membuka jalan menuju kejayaan.

Dibuktikan pada akhir tahun 2014 bahawa Fruchips diambil alih oleh Kimas Sentosa Group, sebuah kumpulan perniagaan yang bergerak dalam pelbagai bidang seperti telekomunikasi dan  dobi . Apabila menjadi sebahagian daripada kumpulan korporat yang besar, sasaran perniagaan dan penjualan Fruchips ke kedai moden lain dapat direalisasikan. Beberapa pasaran moden lain yang telah menjalin kerjasama dengan Fruchips adalah Hero, Loka, Total, All Fresh, Alfamidi, kedai buah dan beberapa pasar mini  di pelbagai pangsapuri.

Pembangunan Perniagaan Fruchips

Setelah diambil alih oleh Kumpulan Kimas Sentosa, perniagaan cip Fruchips itu sendiri terus berkembang. Perniagaan ini, di bawah panji PT Atala Inti Mandiri, kemudian memindahkan pusat pengeluaran (kilang) dari Jakarta ke Jawa Timur, yang memiliki luas lebih besar 3.000 m2 dengan sokongan empat mesin.

Dari kilang baru ini, cip Fruchips dapat menghasilkan pengeluaran sebanyak 40 ribu beg setiap bulan, yang tahun ini akan dirancangkan dua kali ganda. Bukan hanya itu, pasaran eksport (luar negara) juga akan siap dilakukan oleh Chandra dan Lius.

Artikel Berkaitan