Siti Rahmani Rauf ~ Pencipta Buku Legenda "Ini Budi", Dedikasi Tanpa Had untuk Pendidikan Dunia Anak

Siti Rahmani RaufImej dari Jurnalnusa.com

Bagi anda yang menghabiskan masa kecil di rantau ini pada tahun 80-an hingga 90-an, mungkin biasa dengan buku "Ini Budi" yang begitu legenda. Buku yang mengajarkan bagaimana membaca panduan gambar ini, adalah program pemerintah untuk mendidik anak bangsa pada masa itu. Tetapi jika ditanya, siapakah pengarang buku itu, pasti kebanyakan kita masih bertanya.

Dia adalah tokoh yang sangat memberi inspirasi, Siti Rahmani Rauf. Tokoh teladan yang sekarang berusia 97 tahun mempunyai dedikasi luar biasa untuk memajukan pendidikan Dunia. Dibelanjakan, dari usia muda hingga tua sebagai guru, sebenarnya Siti Rahmani Rauf masih memikul tanggungjawab untuk mengembangkan buku "Ini Budi" yang begitu legenda. Ini adalah perjalanan dan bukti dedikasi seseorang terhadap Siti Rahmani Rauf untuk pendidikan Dunia.

Tua Siti Rahmani Rauf

Dipetik dari salah satu media dalam talian memberitahu bahawa ketika ini Siti Rahmani Rauf yang telah berusia 97 tahun menghabiskan masa bersama salah seorang anaknya di sebuah rumah persendirian di daerah Petamburan Jakarta Pusat. Di sebuah rumah yang cukup sederhana dan cantik, Siti tinggal bersama Karmeni Rauf anak itu. Dalam Liputan, anak adalah orang yang menceritakan bagaimana perjalanan hidup ibu tersayang.

Menceritakan sejak awal ketika itu Siti Rahmani telah mula menginjak profesion sebagai seorang guru sejak berumur 18 tahun. Ya, yang sejak awal mendapat pendidikan dari sekolah Belanda sangat memperhatikan perkembangan pendidikan utamanya di sekitar daerah tempat dia tinggal.

Artikel lain:  Dr. Warsito P. Taruno ~ Penemu Peranti Terapi Kanser yang dihargai oleh Pakar Perubatan Dunia

Siti, yang dilahirkan di Sumatera Barat pada 5 Jun 1919, pertama kali menjadi pendidik di sebuah kampung di pulau Sumatera selama 15 tahun dari tahun 1938 hingga 1953. Di sana, pengalaman mengajar Siti tentunya sangat berbeza dengan pendidikannya di pulau Jawa. Pelbagai batasan dan cabaran Kerep merangkumi kerjaya Siti Rahmani.

Baru pada tahun 1954 Siti Rahmani berpindah dari Sumatera ke Jakarta. Perpindahan itu tidak dapat dipisahkan dari peranan suaminya yang mendapat pekerjaan di Jakarta. Akhirnya dia dan suaminya serta anak-anak mereka secara rasmi meninggalkan Sumatera. Tetapi sudah tentu kerjaya Siti sebagai pendidik tidak berhenti. Di Jakarta, dia tetap aktif sebagai guru sehingga yang terakhir menjadi pengetua Sekolah Dasar Tanah Abang 5 pada tahun 1976.

Mendapat Projek Pembuatan Buku Ini Budi

Masih diberitahu oleh anak itu, setelah bersara secara rasmi pada tahun 1976. Ternyata jumlah pengabdian yang diberikan oleh Siti Rahmani dianggap berpotensi oleh pemerintah pada masa itu. Terutama oleh Pejabat Pendidikan, akhirnya Eni, nama panggilan Siti Rahmani, mendapat tawaran untuk membuat buku Ini Budi pada tahun 1986.

Pada masa itu dia mendapat projek berdasarkan keperluan untuk membuat buku teks dan alat peraga terutama untuk pelajaran bahasa Dunia. Dan buku ini Budi menjadi salah satu buku panduan wajib yang dikeluarkan oleh kerajaan untuk semua sekolah rendah di Dunia. Melalui buku yang diterbitkan oleh Kementerian Pendidikan, sebenarnya perjalanan kerjaya Eni diteruskan.

Akhirnya dibantu oleh kanak-kanak itu, Eni mula membuat bahan pembelajaran berdasarkan gambar untuk memperkenalkan pendidikan Bahasa Dunia. Kanak-kanak itu berkata, walaupun keadaan fizikalnya tidak lagi dalam keadaan prima, cintanya terhadap pendidikan akhirnya mengukuhkan Eni untuk terus berusaha membaca buku ini, Budi.

Dengan menggunakan kaedah SAS, struktur analisis sintesis, perlahan-lahan buku ini Budi dapat disiapkan oleh pasangan ibu anak. Mengenai masa pemprosesan, disampaikan bahawa buku ini disiapkan dalam masa kurang dari 1 tahun. Hanya setelah menyelesaikan buku dan alat bantu mengajar mula dicetak dan diedarkan ke semua sekolah di Jawa dan Sumatera.

Baca juga:  Khoirul Anwar ~ Saintis Dunia, Pemegang Paten Teknologi Isyarat 4G

"Ya, namanya adalah kanak-kanak, mereka pasti suka gambar. Dalam "It's Budi", mami juga menjadikan anak-anak menjadi aktif dalam pembelajaran. Dalam aplikasinya terdapat juga permainan. Ketika saya pergi bersosial, anak-anak kelihatan sangat gembira, "kata Eni.

Walaupun sekarang sudah tua, namun kisah dan dedikasi seorang Siti Rahmani Rauf layak mendapat inspirasi kami. Khusus untuk generasi muda, keinginan untuk memberikan yang terbaik untuk negara adalah sesuatu yang mesti ditanamkan sejak awal. Sudah tentu kita dapat menjalankannya melalui pelbagai cara salah satunya dengan pencapaian. (kemas kini: Siti Rahmani Rauf meninggal dunia pada 10 Mei 2016)

Artikel Berkaitan