Teknologi Tidak Pernah Sedia, Apple iPhone 7 Akan Kurang Pengubahsuaian

iphone 7Imej dari Macworld.co.uk

Sebagai salah satu produk teknologi paling popular ketika ini, telefon pintar alias telefon pintar pastinya semakin menawarkan pelbagai kelebihan dan teknologi canggih yang diringkaskan dalam pelbagai ciri. Ini juga kemudian menjadi pembakar semangat bagi pengeluar peranti telefon pintar di seluruh dunia, terutamanya pemain besar seperti Apple untuk terus berinovasi. Dengan senjata utamanya, iPhone, tidak berlebihan jika #Apple disebut sebagai salah satu pengeluar telefon pintar terkemuka di dunia.

 Tetapi walaupun telah memegang gelaran tersebut, sebenarnya syarikat yang dibuat oleh Steve Job masih sering menghadapi halangan dalam pengembangan peranti mudah alih pintar. Seperti yang dilaporkan beberapa waktu lalu, bahawa siri iPhone terbaru iaitu iPhone 7 dan 7 plus tidak akan mengalami banyak perubahan baik dari segi ciri dan teknologi terbenam. Kami telah merangkum lebih banyak maklumat dalam artikel di bawah.

Teknologi Baru Yang Belum Sedia

Seperti yang diketahui hampir setiap tahun pengeluar peranti teknologi Apple, selalu dapat menyajikan siri terbaru telefon pintar #iPhone dengan pelbagai kemas kini di dalamnya. Dalam jangka masa sekitar 2 tahun, produk iPhone terus diperbaharui agar dapat bersaing dengan produk pengeluar lain. Tetapi tahun ini bertepatan dengan rancangan untuk mengeluarkan siri iPhone 7 dan 7 plus, Apple dilaporkan tidak akan menggilap siri ini dengan banyak perubahan. Hanya akan ada beberapa pengubahsuaian yang dilakukan terutama pada perkakasan.

Setelah siasatan lebih lanjut, alasan mengapa siri iPhone 7 tidak akan mendapat banyak kemas kini belum siap untuk pengembangan teknologi baru untuk diterapkan pada siri ini. Kabarnya syarikat yang berpusat di California Cupertino, memerlukan lebih banyak waktu untuk menyiapkan sejumlah teknologi terkini sehingga dapat disertakan dalam siri iPhone terbaru.

Artikel lain:  iPhone 6s yang Diketahui Mempunyai Batas di Sampul Belakang, Apa Artinya dan Fungsi?

Seolah-olah tidak bersedia mengambil risiko untuk menerapkan teknologi "setengah matang" pada siri iPhone 7, pemaju akhirnya memutuskan untuk memberikan hanya beberapa kemas kini untuk siri ini.

Teknologi Terkini Masih Dikembangkan

Maka tentu saja timbul pertanyaan, jika memang syarikat Apple mengembangkan teknologi terbaru untuk diterapkan pada seri iPhone berikutnya, maka jenis teknologi apa itu?

Salah satu berita yang melekat menyatakan bahawa, teknologi terkini merangkumi adanya banyak kamera utama. Dual main camera belum dilaksanakan pada mana-mana peranti telefon pintar. Sekiranya ini benar, kemungkinan dua kamera akan menyesuaikan ciri tangkapan visual terkini, seperti visual 360 ° dan video 3D berkualiti 4k.

Juga dilaporkan Apple juga sedang mengembangkan teknologi layar OLED dengan bentuk melengkung yang dilengkapi dengan sensor cap jari. Pembangunan skrin OLED itu sendiri memang giat dilakukan oleh banyak pengeluar telefon pintar kerana mampu mengoptimumkan dari segi ukuran. Dengan skrin OLED itu sendiri, penggunaan butang fizikal kemudiannya dapat dihilangkan, yang bermaksud saiz telefon pintar boleh menjadi lebih tipis beberapa milimeter.

Baca juga:  "Buang" Jack 3.5 MM, iPhone 7 yang yakin Apple semakin teruk

Kemas kini Siri iPhone 7

Kembali untuk membincangkan mengenai siri iPhone 7, dilaporkan beberapa kemas kini yang akan digunakan adalah yang pertama dari penggunaan bicu audio 3.5 mm yang akan diganti dengan port kilat. Penyambung jenis kilat dianggap mempunyai kelebihan selain dapat menjadikan peranti lebih nipis, namun dari segi fungsi seperti pengisian bateri juga dapat dilakukan dengan lebih optimum. Untuk kualiti audio melalui peranti fon kepala, penggunaan penyambung kilat juga dapat menghasilkan output yang lebih menawan.

Walau bagaimanapun, penggantian penyambung jenis ini, tidak membuat sebilangan perkakasan tambahan yang masih menggunakan bicu 3.5 mm harus dibuang. Kerana kemudian, Apple akan terus menyertakan adaptor kilat 3,5 mm dalam pakej iPhone terbaru. Di luar beberapa kemas kini ini, belum ada pengesahan lebih lanjut dari Apple mengenai kemas kini apa yang akan diterapkan pada siri iPhone 7.

Mari tunggu sehingga waktu pelancarannya, September depan.

Artikel Berkaitan