Petua untuk Tetap Produktif Ketika Hari Raya Untuk Blogger

petua menulis blogImej dari Problogger.net

Hari lebaran adalah hari yang dinanti-nantikan oleh umat Islam di seluruh dunia. Juga termasuk dalam Dunia, Hari Raya adalah hari kemenangan bagi umat Islam setelah sebulan berpuasa. Ketika Lebaran tiba, umat Islam akan sibuk dengan pelbagai agenda persahabatan dengan saudara-mara dan pemaaf.

Sekarang, dengan begitu banyak kesibukan yang harus ditanggung, bagi kita, seorang blogger, tentu saja, dia mesti sangat pandai mengurus waktunya sehingga dia masih dapat bekerja di tengah kesibukan persahabatan dengan keluarga. Untuk itu, berikut adalah beberapa petua yang mungkin memberikan sedikit penyelesaian untuk anda terus produktif dalam menguruskan blog anda.

1. Sediakan Banyak Artikel Untuk Blog Anda Sebelum Hari Raya tiba

Tidak boleh tetapi, artikel itu adalah kehidupan blog. Anda tentu tidak dapat atau mengalami kesukaran untuk mengembangkan blog apabila anda belum mengemas kini artikel di blog. Jadi, tidak kira betapa sibuknya anda, cubalah masih mempunyai masa untuk melakukan kemas kini di blog anda. Salah satu cara adalah dengan menyimpan artikel, jadi buat sebanyak mungkin artikel.

Oleh itu, semasa anda sibuk semasa lebaran, sekurang-kurangnya anda sudah mempunyai banyak artikel di mana terdapat sedikit masa lapang ketika lebaran, anda hanya menghantarnya.

Artikel lain:  5 Petua Meningkatkan Kepekatan Penulisan Blogger

2. Rancang Waktu Pos dan Lawatan dengan cekap

Selain menyiapkan banyak artikel, yang harus anda lakukan ialah membahagikan masa anda. Ini sangat mustahak untuk dilakukan oleh blogger semasa lebaran, anda seharusnya dapat membahagikan masa antara menguruskan blog dengan persahabatan. Cara anda dapat membahagikan masa ini adalah, buat jadual antara mengunjungi dan menghantar blog.

Biasanya mengikut pengalaman, waktu yang sering digunakan untuk keramahan adalah pagi hingga petang. Nah, biasanya, antara siang hingga petang digunakan untuk berehat sebentar, ketika itulah anda dapat menggunakannya untuk menguruskan blog. Atau jika anda ingin menambahkan waktu, anda boleh menggunakan waktu pada waktu pagi selepas solat Fajr.

3. Buat Masa yang Terbaik

Anda semestinya dapat memanfaatkan sepenuhnya waktu anda, jangan buang sedikit masa jika anda benar-benar ingin menjadi produktif dalam menguruskan blog anda. Apabila anda sudah mempunyai penjimatan artikel, maka anda akan dapat memaksimumkan masa sempit yang ada. Oleh itu, cara untuk menggunakan masa anda sebanyak mungkin ialah salah satu daripada mereka masih mempunyai banyak artikel sebelumnya.

4. Tentukan Sasaran Jangka Pendek Anda

Salah satu cara untuk mengatasi masa terhad yang anda ada semasa lebaran, anda boleh membuat sasaran jangka pendek di blog anda. Contohnya, dengan hanya menyiarkan beberapa artikel dalam tempoh semasa Lebaran. Ini juga akan sangat membantu anda untuk terus mengemas kini blog anda dan terus berkongsi maklumat dengan pembaca. Petua membuat sasaran jangka pendek, sediakan sejumlah artikel yang berkualiti tinggi dan benar-benar bermanfaat bagi pembaca.

Sebagai contoh, jika anda biasanya mengepos artikel 4 hingga 5 setiap hari, maka ketika Lebaran anda dapat mengurangkannya menjadi dua atau satu artikel, tetapi dengan berat yang lebih berkualiti. Kaedah ini boleh menjadi alternatif untuk mengatasi kesibukan semasa Lebaran.

Baca juga:  Ingin Artikel Blog menjadi Viral di Media Sosial? Cuba 5 petua berikut

5. Memecahkan Karya Penulisan Artikel menjadi Bahagian Kecil

Petua seterusnya, jika anda terpaksa tidak mempunyai artikel simpanan, maka anda masih boleh membuat artikel semasa lebaran. Caranya adalah dengan memecahkan tugas menulis artikel menjadi kepingan kecil. Contohnya, peringkat pertama anda mencari bahan untuk dijadikan artikel, kemudian berhenti sebentar.

Kemudian teruskan pada masa lain dengan membuat garis besar artikel, seperti membuat beberapa sari kata dan seterusnya, kemudian berhenti sebentar. Akhirnya, menyelesaikan artikel, semua ini selesai dengan nota yang diselesaikan dalam satu hari. Dengan cara ini mungkin sedikit dapat mengatasi masa terhad anda masih boleh melakukan pembaharuan di blog anda.

Itulah beberapa petua yang dapat kami kongsikan agar anda tetap produktif dalam menjalankan blog anda. Namun, ada baiknya pada waktu yang sangat istimewa ini kerana anda masih mengutamakan silratrahim dengan keluarga dan saling memaafkan. Dan lebih baik lagi, jika anda dapat meninggalkan aktiviti blog anda selama satu atau dua hari, selain bersikap ramah juga untuk menyegarkan otak sehingga dapat lebih segar kemudian dapat bekerja semula.

Artikel Berkaitan