Pokemon Go ~ Sensasi Menjadi Pokemon "Tamer" di Dunia Sebenar

Pokemon GoGambar dari Youtube.com

Pada masa ini dunia #game sedang menghebohkan dengan permainan menangkap pokemon di dunia nyata. Permainan yang dikembangkan oleh Pokemon Company bekerjasama dengan Nintendo dan Niantic memang menarik, kerana orang yang memainkannya diharuskan pergi ke luar, melakukan perjalanan ke lokasi tertentu dan juga menangkap monster yang disebut pokemon.

Nama syarikat spin off #Google Niantic sendiri sudah banyak didengar di kalangan pemain telefon pintar kerana ia juga pernah mempopularkan permainan popular Ingress, yang berdasarkan pada augmented-reality. Permainan ini kelihatan sangat nyata kerana ia dibuat berdasarkan augmented-reality. Permainan ini sendiri dipanggil Pokemon Go. Lalu bagaimana permainan Pokemon Go ini? Berikutan kajian semula.

Permainan berasaskan Augmented-reality

Permainan Pokemon Go sendiri memang seperti nyata kerana ia berdasarkan Augmented-reality. Jadi pemain yang memainkannya akan bermain di lokasi tertentu di dunia nyata. Ini kerana objek dan acara itu memang berada di lokasi yang terpisah di luar rumah. Di lokasi tertentu di luar rumah pemain dapat melihat dunia Pokemon dari peranti kamera melalui skrin #smartphone sebagai pemidang tilik.

Pada akhirnya pemain akan dapat melihat pelbagai animasi dan objek 3D dalam bentuk monster Pokemon melalui layar. Dalam permainan ini, anda akan memainkan peranan Trainer untuk menangkap monster Pokemon sebanyak mungkin.

Artikel lain:  Berikut adalah 5 Fakta Menarik dari Permainan Bergerak Popular "Brain Duel" 

Permainan Pokemon Go itu sendiri sebenarnya adalah permainan berasaskan Android dan iOS percuma, tetapi dalam permainan itu sendiri ada pembangun untuk membentangkan beberapa item yang harus dibeli dengan uang sungguhan (dalam pembelian aplikasi). Pembelian beberapa item dalam permainan ini sendiri mempunyai tujuan salah satunya adalah untuk mempercepat pengembangan Pokemon yang dimiliki oleh pemain.

Latih dan Tukar Pokemon

Monster Pokemon yang boleh diperoleh dalam permainan Pokemon Go ini sendiri sangat pelbagai. Dari pokemon jenis tanah hingga air dapat diperoleh pemain. Tetapi untuk mendapatkan pokemon jenis air misalnya, maka anda harus pergi ke kawasan sungai. Oleh itu dari sini permainan Pokemon Go pasti akan membuatkan para pemain dijemput untuk menjelajahi banyak tempat dan kawasan. Setelah monster Pokemon ditangkap maka anda atau pemain dikehendaki melatih Pokemon.

Seperti dalam filem Pokemon, latihan ini dilakukan agar Pokemon dapat lebih mematuhi anda dan juga meningkatkan tahap dan kekuatannya. Bukan hanya itu dari beberapa Pokemon yang telah diperoleh, para pemain dapat bertukar Pokemon atau juga saling bersaing dengan membuat Pokemon saling bertengkar.

Sudah ada di Dunia?

Permainan yang menarik ini pasti akan membuatkan kita ingin mencubanya. Tetapi sayangnya ribuan permainan, permainan yang dirilis pada bulan Julai 2016 saat ini tidak tersedia di Google Play Store dan Apple App Store di Dunia. Walaupun begitu, berita kegembiraan permainan ini sendiri bukanlah berita palsu, kerana orang-orang di Australia, New Zealand, Amerika Syarikat, dan Jepun juga telah mencuba dan membuktikannya.

Setelah dilancarkan di negara-negara ini, Syarikat Pokemon dan pemaju permainan Niantic Labs merancang untuk melancarkannya di Kanada, Eropah dan Amerika Selatan. Bagi negara-negara Dunia sendiri, belum ada berita mengenai pelancaran dan pelancarannya.

Baca juga:  4 Aplikasi Mudah Alih Ini Dipercayai Menjadi Pusing pada tahun 2016

Mari Cuba dengan Memuat turun APK Pokemon Go, Boleh?

Walaupun permainan ini belum dilancarkan secara rasmi, permainan ini dapat dimainkan oleh masyarakat Dunia dengan memuat turun fail APK dan memasangnya di telefon Android. Dengan cara ini, kita benar-benar dapat bermain Pokemon Go walaupun dengan sejumlah batasan seperti tidak adanya ciri akaun global dan bermain Kad Perdagangan dalam talian, iaitu Pokemon Trainer Club. Tetapi banyak kaedah alternatif ini sendiri dianggap tidak sah.

Ini kerana ada kejadian di Filipina yang dilarang Nintendo kerana banyak pemain yang menjalankan permainan ini dengan memuat turun fail APK. Dari ini, ada daya tarik agar pemain dilarang melakukan kaedah alternatif ini, sehingga Dunia tidak dilarang seperti Filipina. Walaupun ada berita palsu dari larangan ini, Dunia diharapkan tetap waspada.

Artikel Berkaitan