Petua Selamat Internet Ria Ala Melissa Luu-Van, Pakar Keselamatan Facebook

Melissa Luu-VanImej About.me

Dunia internet kini berkembang dengan pelbagai jenis kecanggihan moden. Pengguna #Internet juga semakin besar dan luas. Hampir semua aspek perkhidmatan penggunaan kehidupan berdasarkan penggunaan internet. Dengan perkembangan dunia internet, ternyata ini juga berkadar langsung dengan jenayah siber yang juga semakin meningkat.

Banyak kes jenayah internet yang ditimbulkan dan boleh membawa akibat yang sangat buruk. Untuk itu, jika anda pengguna internet yang aktif, anda seharusnya dapat menjaga keselamatan akaun anda dari pelbagai serangan jenayah siber yang datang secara tiba-tiba. Sekurang-kurangnya anda dapat mengelakkan perkara ini berlaku lebih awal. Berikut adalah beberapa petua selamat untuk menggunakan internet dari pakar keselamatan Facebook Melissa Luu-Van, perhatikan.

1. Sentiasa Gunakan Kata Laluan yang Baik

Tetapi ketika anda bermain internet, atau bekerja dengan internet, anda tidak dapat dipisahkan dengan menggunakan kata laluan. Untuk itu anda mesti memperhatikan memilih kata laluan yang baik untuk akaun anda. Elakkan menggunakan satu kata laluan untuk berbilang akaun, ini sangat berbahaya.

Melissa Luu-Van mengesyorkan menggunakan kata laluan yang cukup panjang dan sukar ditebak oleh orang lain. Dan jangan lupa, jangan gunakan kata "kata laluan" sebagai kata laluan, sangat berbahaya. Oleh itu, memilih kata laluan yang baik benar-benar dapat membantu anda mendapatkan pelbagai akaun dalam talian yang anda ada.

Artikel lain:  Ingin Menggunakan WiFi Percuma? Lakukan 7 Kaedah Berikut Untuk Menjadikan Internet Lebih Selamat

2. Jangan Meremehkan Perlindungan Tambahan

Sangat disarankan untuk selalu menggunakan perlindungan tambahan untuk melindungi akaun anda. Ini bermaksud anda dinasihatkan untuk membuat pelbagai lapisan perlindungan keselamatan.

"Anda harus selalu menggunakan lapisan tambahan untuk melindungi akaun anda," kata Luu-Van.

Penyataan Luu-Van di atas dianggap menggunakan sistem pengesahan dua langkah untuk memberikan keselamatan berganda pada akaun anda. Kaedah ini dianggap sangat baik untuk pencegahan jenayah siber yang selalu mengancam pengguna internet setiap saat.

3. Fahami Apa Permintaan Permohonan

Semasa memuat turun aplikasi tertentu, kami biasanya membaca beberapa pemberitahuan yang muncul. Dan selalunya kita hanya membaca secara membuta tuli, tanpa memahaminya dengan betul. Kerana kadang-kadang notis itu meminta izin dari netizen untuk mengakses maklumat yang terdapat di dalam telefon bimbit. Oleh itu, anda mesti rajin memeriksa maklumat apa yang boleh diakses oleh # aplikasi yang baru dimuat turun.

"Kami berharap orang akan lebih terbiasa mengkaji maklumat yang mereka kongsi dengan aplikasi," kata Luu-Van.

4. Buat Kenalan Sandaran sekiranya berlaku

Melupakan adalah sifat manusia yang tidak dapat kita hilangkan. Dengan jumlah akaun yang kita miliki ketika mengakses internet, potensi pelupa pasti lebih tinggi. Maka tidak ada salahnya ketika anda membuat akaun di internet, buat kenalan sandaran. Kenalan sandaran bermaksud bahawa menjadi kebiasaan untuk selalu membuat e-mel sandaran atau nombor telefon bimbit sehingga apabila anda terlupa kata laluan anda, anda masih boleh mendapatkan kod khas melalui #email sandaran atau nombor telefon bimbit.

Kenalan sandaran yang anda buat tidak menyimpan kata laluan, tetapi hanya berfungsi untuk menetapkan semula kata laluan. Oleh itu, apabila anda terlupa kata laluan atau kehilangan kata laluan, masih ada peluang untuk memulihkan akaun anda melalui kenalan sandaran.

Baca juga:  5 Petua untuk Akses Internet dan Media Sosial yang Selamat untuk Kanak-kanak

5. Buat Warisan Dalam Talian

Kedengarannya tidak masuk akal, tetapi percayalah, ini juga penting. Di sini anda harus memastikan anda mempunyai orang yang dipercayai untuk mengekalkan akaun yang anda miliki. Ini dilakukan sebagai bentuk jangkaan terhadap sesuatu yang tidak diingini. # Facebook sendiri juga mempunyai fitur yang menyokong ini, fitur ini disebut Legacy Contact, yang membolehkan orang yang dipercayai dapat mengurus akaun anda setelah mati.

"Ini sangat penting untuk dipertimbangkan, walaupun ini bukan sesuatu yang anda fikirkan. Anda perlu menyediakan cara bagi seseorang untuk mengurus sesuatu sekiranya sesuatu berlaku kepada anda, "jelas Luu-Van.

Itulah beberapa petua keselamatan yang dikongsi oleh Melissa Luu-Van, pakar keselamatan dari Facebook. Semoga petua di atas dapat membantu anda menjaga keselamatan di internet yang menyeronokkan.

Artikel Berkaitan