House of Cuff ~ Perniagaan Lelaki Jenis Cuff Perancis, Berjaya dari Semangat yang Tidak Mampu

rumah cuffImej dari Houseofcuff.com

Perniagaan fesyen selalu menyebabkan jurang dalam beberapa perkara sepanjang masa. Trend pakaian yang berubah inilah yang menjadikan perniagaan fesyen ini boleh dikatakan tidak berkesudahan. Inilah yang kemudian dibuat, Vincent Phandinata dan Andreas pada tahun 2012 mendirikan perniagaan House of Cuff, sebuah perniagaan yang menyediakan perniagaan pakaian lelaki jenis manset Perancis. Pilihan pakaian lelaki menurut kedua-dua pengusaha ini adalah kerana fesyen lelaki itu sederhana dan tidak berbeza dengan pakaian wanita.

Walaupun memilih jenis french cuff adalah kerana baju ini sangat popular di luar negara tetapi harganya mahal. Di sinilah dia melihat peluang kerana di Dunia banyak kain berkualiti dengan harga rendah. Pada masa ini perniagaan House of Cuff sendiri cukup berjaya dengan mencatatkan perolehan tidak kurang dari Rp 100 juta / bulan. Lalu bagaimana perniagaan House of Cuff yang sebenarnya? Berikut adalah ulasannya.

Permulaan Perniagaan dan Kekangan Yang Dihadapi

Vincent Phandinata dan Andreas memulakan perniagaan House of Cuff dengan modal Rp 10 juta. Ketika pertama kali memulakan perniagaan, Vincent dan Andreas menghadapi banyak halangan. Oleh kerana mereka tidak dapat menghasilkannya sendiri, maka pada awalnya kedua orang perniagaan ini meminta orang lain untuk melakukannya. Oleh itu mereka hanya menghantar rekaan, orang lain mengusahakan bahan tersebut dan setelah baju selesai mereka menjualnya secara dalam talian.

Kekangan awal belum selesai, di awal perniagaan ini Vincent dan Andreas sering mendapat aduan daripada pembeli kerana jahitan yang kurang kemas dan bahan yang kurang bagus. Untuk mengatasi masalah ini Vincent dan Andreas kemudian memutuskan untuk mencari bahan mereka sendiri. Dari sini kualiti House of Cuff juga bertambah baik dan juga berkembang menjadi  manset , tali leher,  tali pinggang , label, klip tali leher dan pin.

Artikel lain:  Evrawood ~ Perniagaan Beg Kasual Bandar yang Telah Menembusi Pasar Luar Negara

Harga cukup berpatutan

Sekiranya sebilangan besar jenis manset perancis ini sangat mahal, mencecah berjuta-juta, maka di tangan Vincent dan Andreas, produk ini akan terjangkau dalam kisaran Rp150-200 ribu. Untuk model manset, Vincent dan Andreas menjualnya dengan harga IDR79-200 ribu. Harga yang berpatutan sendiri disebabkan oleh kain yang 100% tempatan, iaitu dari Bandung.

Menurutnya, bahan tempatan lebih murah, jadi Vincent dan Andreas membelinya dari Bandung dengan banyak pembekal.

Strategi Pemasaran House of Cuff

Untuk memasarkan diri, Vincent dan Andreas menjual House of Cuff dengan kemudahan dalam talian atau rangkaian sosial seperti #Instagram, Facebook, laman web (houseofcuff) dan juga iklan dalam talian dan dengan bekerjasama dengan pasar seperti Mataharimall.com, Sogo, Blanja.com dan Lazada Selain teknologi dalam talian, produk juga dijual di luar talian melalui penjualan melalui kedai luar talian.

Bukan hanya untuk memperkenalkan jenama secara lebih luas, Vincent dan Andreas setiap bulan juga sering mengadakan pameran perjalanan dengan membuat kedai pop up dari mall ke mall. Walaupun strategi pameran perjalanan ini memerlukan sejumlah besar dana di mana sewa ruang selama satu minggu dapat menelan belanja Rp. 7-8 juta, tetapi dengan adanya kedai pop up, House of Cuff sendiri cepat dikenali oleh pengguna.

Oleh kerana pasaran sasaran yang disasarkan oleh House of Cuff adalah lelaki berusia 20-50 tahun, Vincent dan Andreas sering menggunakan reka bentuk sederhana dan warna polos. Namun bagi anda yang menyukai motifnya, House of Cuff kini juga tersedia dengan reka bentuk yang lebih keren. Sehingga kini, jumlah jenis produk baju yang dibuat oleh Vincent dan Andreas untuk House of Cuff sahaja sudah mencecah 40 model. Bagi jenis manset itu sendiri, sudah mencapai ratusan model.

Baca juga:  Damn I Love World ~ Kejayaan Jenama Fesyen Popular Dengan Jargon Cinta Tanah Air

Pencapaian, Harapan dan Petua untuk Berjaya

Kini, House of Cuff memang berjaya dengan mencatat perolehan hingga Rp100 juta sebulan. Harapan masa depan bagi para pengasas House of Cuff, Vincent dan Andreas, adalah untuk membuka sebuah toko di Jakarta Selatan dan juga mencapai target perolehan sebesar Rp 300 juta. Dalam perniagaan ini Vincent dan Andreas juga memberikan petua kejayaan bagi usahawan yang akan menceburkan diri dalam bidang fesyen agar tidak mudah berputus asa ketika melakukan percubaan dan kesilapan untuk membuat produk yang berkualiti.

Artikel Berkaitan