Berikut adalah 5 Petua untuk Mengatasi Ketagihan Media Sosial Semasa Kegiatan Blogging

ketagih di media sosialImej dari Adweek.com

Dalam aktiviti blogging, blogger memang memerlukan tumpuan yang tinggi untuk menghasilkan kandungan dan blog yang berkualiti. Malangnya dalam aktiviti pengurusan blog ini tidak semua blogger dapat mendapat tumpuan sepenuhnya. Kerana hanya ada gangguan yang datang dan menggoda untuk meninggalkan aktiviti #blogging.

Salah satu jenis gangguan yang sering mengganggu kita dalam aktiviti blogging ini adalah media sosial. Ya, media sosial memang sesuatu yang benar-benar memikat sesiapa sahaja termasuk blogger untuk memainkannya. Media sosial sememangnya sangat menjengkelkan dan bahkan boleh merosakkan rancangan blog kita sekiranya blogger tidak dapat mengawal diri mereka dan menjadikan mereka ketagih dengan media sosial.

Oleh itu, mengatasi gangguan ini di media sosial adalah mustahak dan perlu dilakukan agar tujuan aktiviti blog anda mencapai kejayaan. Lalu apakah cara untuk mengatasi ketagihan media sosial ketika melakukan aktiviti blogging ini? Berikutan kajian semula.

1. Buat sasaran atau tarikh akhir

Pertama, petua untuk mengatasi ketagihan media sosial semasa menjalankan aktiviti blog adalah membuat sasaran atau tarikh akhir. Seringkali, #bloggers yang ketagihan bermain Facebook, Twitter, Path dan Instagram adalah mereka yang menjalankan aktiviti blog tanpa sasaran atau tarikh akhir.

Oleh itu, apabila tidak ada sasaran atau tarikh akhir, blogger ini berasa santai dan tidak merasa terbeban untuk menjadikan blog mereka dengan cepat menjadi pemimpin. Akhirnya, jika tergoda sedikit dengan aplikasi media sosial yang ada di penyemak imbas di tengah-tengah aktiviti menulis kandungan maka mereka akan segera beralih ke aktiviti rangkaian sosial.

Artikel lain:  Media Sosial, Berapa Banyak Pengaruh dalam Aktiviti Blogging?

Ini berlaku kerana mereka tidak mempunyai beban sasaran untuk membuat beberapa kandungan untuk memperkayakan blog mereka. Oleh itu untuk mengatasi ketagihan ini ke media sosial, anda perlu membuat sasaran atau tarikh akhir untuk membuat beberapa kandungan setiap hari. Cubalah, petua ini akan sangat berkesan jika anda ingin membiasakan penggunaan petua ini secara konsisten.

2. Sentiasa Ingat Tujuan Utama Anda

Seterusnya, petua untuk mengelakkan diri daripada ketagihan bermain media sosial semasa menjalankan aktiviti blog adalah dengan selalu mengingati tujuan utama anda, kejayaan blog. Ya, dengan selalu ingat bahawa anda mesti berjaya dalam blog ini maka keinginan untuk membuka Facebook, # Twitter, Instagram dan Path akan hilang dengan sendirinya.

Mungkin pada awalnya anda menjalankan ini anda akan diseksa dan sangat gatal untuk membuka akaun media sosial anda. Tetapi anda mesti ingat bahawa blog adalah aktiviti utama anda ketika menghidupkan komputer riba, betul. Jadi dari sini, sebenarnya, anda mesti berpegang pada niat awal anda untuk menghidupkan # laptop ini.

3. Matikan Rangkaian Internet Anda

Selain itu, petua untuk mengelakkan diri daripada ketagihan bermain media sosial semasa menjalankan aktiviti blog adalah dengan mematikan rangkaian internet. Ini adalah salah satu cara yang melampau bagi anda yang tidak tahan dengan perasaan atau keinginan untuk bermain media sosial. Dengan melumpuhkan rangkaian internet ini, anda tidak akan dapat memainkan akaun media sosial anda. Dengan cara ini, anda bebas menumpukan perhatian untuk menulis kandungan untuk keperluan blog anda yang paling penting.

4. Jauhkan Peranti Telefon Pintar dari Jadual Laptop Anda

Satu alat yang juga perlu anda perhatikan untuk menjangkakan ketagihan media sosial ketika blog adalah #smartphone. Kenapa? Kerana telefon pintar ini juga mempunyai aplikasi media sosial yang dapat memungkinkan anda bermain dan ketagih. Oleh itu, jauhkan peranti ini dari meja komputer riba semasa anda menumpukan perhatian untuk menulis kandungan untuk blog.

Baca juga:  Berikut adalah 4 Media Sosial Berpotensi Yang Sering Digunakan oleh Blogger Perjalanan

5. Beri Masa Istimewa untuk Bermain Media Sosial

Akhirnya, petua untuk mengelakkan ketagihan bermain media sosial ketika menulis blog adalah menyediakan waktu khas untuk bermain media sosial. Memang benar bahawa kita tidak dapat melepaskan diri dari akaun media sosial dalam satu hari.

Jika anda memang sangat sukar untuk melepaskan diri dari media sosial, agar tidak mengganggu aktiviti blogging, maka anda mesti menyediakan masa yang istimewa untuk melakukan media sosial ini. Sama ada waktunya sebelum menulis blog atau selepas membuat blog, terserah kepada anda, sepanjang anda menjalankan aktiviti blogging anda tidak lagi terganggu oleh media sosial.

Artikel Berkaitan