Kedai Buto Burger Khas 27 - Menu Rahsia "Kepepet" yang tepat merupakan Penyelamat Perniagaan

Buto Burger Mike RagnarImej dari Studentpreneur.co

Dalam membina perniagaan kadang-kadang juga memerlukan keberuntungan untuk berjaya. Tetapi keberuntungan itu hanya akan dapat muncul dengan usaha yang kita lakukan. Seperti yang dialami oleh seorang usahawan kuliner bernama Mike Ragnar.

Pengalamannya menguruskan perniagaan restoran selama beberapa tahun, sebenarnya tidak dapat memastikan perniagaan tersebut dapat berjalan dengan lancar. Pada tahun ke-8 membuka perniagaan restoran yang memfokuskan pada mengerjakan sejumlah menu masakan asing seperti burger, dia berhadapan dengan pilihan untuk menutup perniagaan tersebut. Ini tidak dapat dipisahkan dari keparahan krisis yang dialami Mike ketika dia pertama kali memulakan perniagaan.

Dan pada tahun kelapan, "keajaiban" berlaku. Secara tidak sengaja dia menjumpai menu yang benar-benar menyelamatkan perniagaannya dari ambang kehancuran. Menu yang diberi nama Burger Buto itu menjadi penyelamat kerana dapat menarik minat pengunjung Kedai 27, sebuah restoran yang telah lama dibina. Ketahui lebih lanjut mengenai kisah dan perjuangan Mike Ragnar untuk dapat melahirkan produk masakan kegemaran, Burger Buto Kedai 27 khas yang dapat anda lihat dalam artikel di bawah ini.

Mencuba untuk bertahan di tengah masa yang sukar

Seperti yang dinyatakan sebelumnya, Mike Ragnar memang telah memulai perniagaan Kedai 27 sejak beberapa tahun yang lalu. Restoran yang terletak di kota Malang pada awalnya agak goyah ketika mendirikan perniagaan. Masalah modal dan juga kesukaran untuk bersaing dengan restoran lain adalah sebab utama mengapa perniagaan kedai 27 terus merosot.

Kemuncaknya pada tahun ke-8 membuka perniagaan, pada masa itu pilihan Mike harus segera mencari inovasi untuk menyelamatkan perniagaan atau melepaskan kedai ke-27 yang ditutup selamanya. Dalam posisi mencubit ini, dia akhirnya menemukan harapan besar ketika dia muncul dengan idea untuk menelurkan menu baru. Menu impot adalah Burger Buto yang kini dikenali sebagai salah satu masakan terbaik di bandar Malang.

Artikel lain:  Madre Arbanat ~ Perniagaan Burger Culinary yang Diubahsuai Unik yang memberi inspirasi kepada citarasa

Menu Buto Burger dilahirkan

Tidak seperti menu lain yang dipikirkan secara terperinci sejak awal pembuatannya, Burger Buto pertama kali lahir tepat kerana tidak sengaja dan sedikit rasa putus asa. Pada masa itu pemilik kedai berpendapat bahawa dalam situasi yang sukar, mengeluarkan menu sebagai "senjata terakhir" nampaknya merupakan pilihan terbaik. Buat menu burger dalam ukuran jumbo, kemudian dia segera memperkenalkannya kepada beberapa pengunjung kedai ke-27.

"Cukup jual siapa yang tahu. Seseorang menginginkannya," kenang Mike.

Setelah menu diperkenalkan, Mike mengakui bahawa dia tidak membuat strategi promosi atau pengenalannya terlalu berlebihan. dia hanya memaparkan menu di kedai dan juga menawarkan berapa banyak kenalan.

Tetapi apa yang berlaku tidak dijangka. Menu Buto Burger perlahan-lahan dilihat oleh pengguna kerana keunikannya. Yang utama tentu dari segi saiz, burger gergasi ini akan kelihatan sangat unik dan berbeza dengan menu burger lain di bandar Malang.

Perlahan-lahan, nama Burger Buto terus tersebar di seluruh Malang. Ini menjadikan Kedai 27 nampaknya menghirup udara segar untuk memulakan peluang kedua untuk meneruskan nafas perniagaan. Bahkan setelah berjalan beberapa lama, kini Kedai 27 sebenarnya dapat bangkit dari kemerosotan tarian untuk menjadi salah satu destinasi masakan kegemaran yang dikunjungi oleh banyak orang bukan hanya di kota Malang bahkan dari luar Malang.

Petua Perniagaan Mike Ragnar

Berkaitan dengan perniagaan yang dijalankannya dan juga pengalaman naik turun perniagaan yang dia rasakan, Mike Ragnar mempunyai beberapa tip atau tip perniagaan yang dapat diaplikasikan oleh pengusaha utama yang berjuang dalam bidang kuliner.

Petua pertama adalah sentiasa fokus dan bersahabat. Ketika sukar menjalankan perniagaannya, Mike malah terpaksa menjaja burger di sekitar. Ini dilakukan untuk menampung kos operasi restoran yang dijalankan. Namun, kerana mereka tetap fokus dan berusaha menjalankan alternatif pemasaran ini, sebenarnya menjadi jurang bagi orang ramai untuk lebih mudah mengenali produk Kedai 27.

Baca juga:  Bageur ~ Inovasi Kuliner Unik Bakpao Burger Khas Bandung

Selain itu, petua yang boleh diaplikasikan adalah dengan memberi tumpuan kepada harga yang kompetitif. Harga yang kompetitif tidak selalu dikenali dengan harga yang rendah. Harga yang kompetitif, adalah harga yang masih dianggap berpatutan tetapi masih boleh menjadi pertimbangan bagi pengguna untuk memilih produk perniagaan kita. Seperti yang dikendalikan oleh Kedai 27, dengan hanya Rp 10.000, pengguna dapat menikmati Buto Burger dalam ukuran "memuaskan".

Dan akhirnya, dia meninggalkan pesanan agar para usahawan dapat menerapkan keikhlasan, kesyukuran dan terus berdoa agar perniagaan dapat berjalan dengan baik.

"Saya bermula dari nol, saya tidak memikirkan keuntungan, saya merasa cukup sekarang." katanya.

Artikel Berkaitan