Hebat, Hanya Dalam 6 Tahun Dana Perolehan Facebook Sama dengan Pendapatan Satu Negara

Dana perolehan FacebookImej dari Limetreeonline.com

Perkembangan industri #teknologi kemungkinan akan terus meningkat tajam dari masa ke masa. Ini telah terbukti dengan kapasiti perniagaan yang besar yang berasal dari sejumlah syarikat gergasi di lapangan. Sebagai contoh, bagi syarikat yang terlibat dalam industri teknologi perkhidmatan internet, nama Facebook sudah tentu tidak asing lagi di telinga kita.

Syarikat itu, yang diketuai oleh Mark Zuckerberg, adalah salah satu syarikat teknologi termaju dan termaju pada abad ini. Pencapaian pastinya bukan sesuatu yang pantas. Terdapat proses yang sangat panjang sehingga akhirnya # Facebook dapat menempati kedudukan sebagai raja media sosial.

Dari fakta ini, juga terungkap fakta yang mengejutkan yang berkaitan dengan nilai perkembangan perniagaan Facebook dalam beberapa tahun terakhir. Tercatat pada tahun 2015, dana yang dibelanjakan oleh Facebook untuk memperoleh syarikat lain dalam jangka masa 6 tahun adalah sama dengan pendapatan negara Uganda sebanyak AS $ 22 bilion atau setara dengan Rp 260 trilion !!

Nombor Pemerolehan Perniagaan yang Hebat

Data yang diperoleh adalah data pasti dari rekod prestasi proses pemerolehan atau permulaan syarikat yang dilakukan oleh syarikat Facebook. Bermula dari 2010 hingga 2015, Facebook memang telah mencaplok sejumlah syarikat yang tentunya masih sesuai dengan perniagaan teknologi, internet dan media sosial.

Secara terperinci, jumlah dana yang luar biasa dibelanjakan untuk memperoleh sejumlah syarikat terkenal seperti WhatsApp, Oculus, #Instagram dan syarikat lain, yang sebahagiannya masih merupakan syarikat permulaan. Sebagai contoh yang terbesar iaitu mencurahkan dana sebanyak AS $ 19 bilion ketika Facebook secara rasmi mencadangkan sembang Whatsapp pembangun aplikasi.

Artikel lain:  Berikut adalah 10 Syarikat Teknologi Maklumat (IT) Terbesar di Dunia

Diikuti oleh syarikat peranti teknologi visual Oculus, yang menghabiskan tidak kurang dari US $ 2 bilion. Di samping itu terdapat juga media sosial yang berkongsi foto Instagram yang menyedot AS $ 1 bilion dari poket Facebook. Dan selebihnya AS $ 426 juta digunakan untuk memperoleh tidak kurang dari 45 syarikat berbeza.

Membandingkan Penggunaan Dana Perolehan Facebook

Dari jumlah AS $ 22 bilion, kita dapat membandingkan penggunaan dana ini jika digunakan untuk tujuan lain. Sebagai contoh, dari segi Keluaran Dalam Negara Kasar atau KDNK, dana sebanyak 22 bilion dolar dapat digunakan untuk menjalankan bailout negara bahkan sampai ke tahap kemakmuran.

Fakta ini merujuk kepada data KDNK dari beberapa negara membangun seperti Uganda $ 22.6 bilion, Bahrain $ 28.36 bilion, Afghanistan $ 20.65 bilion dan Honduras $ 18.88 bilion. Dapat dibayangkan bahawa dana gergasi itu mampu melakukan sesuatu yang sangat besar dan memberikan perubahan yang signifikan bagi negara membangun.

Beralih ke industri lain iaitu filem, kita juga dapat membandingkan dana perolehan Facebook dengan jumlah kos untuk membuat beberapa judul filem popular seperti Pirate of Caribbean, Harry Potter, Avatar, Titanic dan 10 filem teratas lain, hanya dengan harga AS $ 2.4 bilion atau tidak lebih daripada 12%.

Masih boleh dibandingkan lagi dalam jenis perniagaan lain. Jika dibandingkan dengan versi francais sukan Forbes yang paling berharga, kelab bola sepak Manchester United, angka itu juga masih tinggi jika dibandingkan dengan dan pemerolehan Facebook. Harga Manchester United dianggarkan hanya sekitar US $ 2 hingga US $ 2.5 bilion, yang tentunya jauh lebih kecil.

Baca juga:  Berikut adalah 4 Kisah Pengambilalihan Syarikat Asia Syarikat Gergasi Teknologi Barat

Dari beberapa perbandingan ini, kita dapat membayangkan betapa besarnya kecepatan wang dalam industri teknologi. Ini baru bagi satu syarikat iaitu Facebook, belum lagi dengan syarikat gergasi lain seperti Microsoft atau #Google tentunya jumlah keseluruhannya akan menjadikan kita semakin luas.

Tetapi tentu saja, jumlah dana yang luar biasa ini tidak hanya menguap. Penggunaan dana pemerolehan telah difikirkan dengan teliti oleh syarikat-syarikat seperti Facebook, yang kemudiannya akan memberikan faedah dalam beberapa waktu selepas itu.

Terlepas dari semua itu, bagi kami secara peribadi, fakta di atas dapat menjadi inspirasi dan juga motivasi bahawa industri teknologi selalu menawarkan peluang baru bagi sesiapa yang ingin mencuba dan mencuba. Dan jika kita berjaya, kekayaan yang melimpah bukan lagi impian yang dapat kita miliki.

Artikel Berkaitan