Teknologi Yang Lebih Canggih, Mengikuti Bentuk Teknologi yang Diramalkan Akan Membentuk Dunia Baru

teknologi masa depanImej dari Google.com

Perkembangan dan pertumbuhan teknologi selalu menarik untuk diterokai dan dikaji. Bagaimana tidak, dengan adanya #teknologi kehidupan manusia semakin banyak dibantu dan difasilitasi oleh teknologi. Teknologi ini, yang semakin moden dan canggih setiap tahun, akhirnya akan mengubah kehidupan dan mengubah dunia.

Dunia dengan bentuk baru, inilah yang akan berlaku sekiranya teknologi ini terus berkembang dan tidak dapat dihentikan. Contoh ringkas teknologi yang telah mengubah wajah dunia adalah kemunculan #smartphone dan internet. Telefon pintar dan internet sememangnya telah mengubah gaya hidup banyak orang di seluruh dunia hari ini.

Dari perkembangan teknologi yang semakin canggih ini, di Mobile World Congress pada bulan Mac tahun lalu, semua peserta membincangkan teknologi yang diharapkan dapat membentuk dunia baru. Dana berikut adalah lima teknologi yang diharapkan dapat membentuk dunia baru dan menjadi masa depan umat manusia.

1. Kereta yang memandu untuk anda

Teknologi pertama yang diramalkan akan membentuk dunia baru ialah kereta yang mampu berjalan dan memandu sendiri untuk anda. Ya, teknologi kereta tanpa pemandu ini memang dibincangkan oleh banyak pakar setelah beberapa syarikat teknologi telah mencuba untuk membuatnya. Salah satu syarikat teknologi yang telah bereksperimen membuat kenderaan tanpa pemandu adalah Audi dan GM (General Motors).

Kereta tanpa pemandu yang dibuat oleh Audi dan GM itu sendiri dilengkapi dengan ciri 4G LTE dan Audi Connect seperti sistem navigasi, internet dan wi-fi di dalam kereta. Dengan ciri-ciri ini, kereta ini dapat membawa anda ke destinasi anda. Kemampuan kereta ini memang boleh memandu sendiri kerana kenderaan ini dapat 'berkomunikasi' dengan kenderaan dan infrastruktur lain seperti bangunan di sekitarnya agar tidak terkena.

Artikel lain:  Berikut adalah 5 Trend Teknologi yang Dipercayai untuk Memperkukuhkan Ekosistem E-dagang di Masa Depan

2. 5G Boleh Menghantar objek 3D

Setelah kita menikmati teknologi rangkaian internet 4G, maka pada masa akan datang kita harus mempersiapkan lagi dengan teknologi 5G. Teknologi 5G itu sendiri mempunyai kemampuan yang lebih baik dan canggih.

Kerana teknologi ini dapat memuat naik data hingga 800 Mb dalam sesaat. Bukan hanya pemindahan data yang cepat, tetapi teknologi yang dikembangkan diyakini dapat melakukan pemindahan data tiga dimensi. Dari teknologi yang semakin canggih diyakini bahawa bukan sahaja suara atau tulisan dapat diakses oleh rangkaian, tetapi objek nyata juga dapat dikirim.

3. Mesin Layan Diri yang Tidak Makan Syiling

Mesin layan diri memang boleh dijumpai buat masa ini. Tetapi untuk dapat memanfaatkan peranti ini, seseorang mesti memasukkan wang untuk mendapatkan barang yang disediakan oleh mesin penjual.

Baiklah di masa depan mesin layan diri yang ada tidak mengharuskan anda memasukkan wang tunai tetapi dengan menukar beberapa objek seperti telefon pintar, anda boleh mendapatkan barang-barang tersebut di mesin layan diri.

4. Pencahayaan Bandar yang Lebih Pintar

Pencahayaan dan pencahayaan sememangnya merupakan perkara yang sangat penting bagi sebuah negara dan khususnya bagi penduduknya. Tetapi sayangnya hari ini beberapa bandar di dunia masih menggunakan pencahayaan dan pencahayaan yang tidak cekap dengan tenaga dan kos yang tidak sepadan dengan keperluan.

Oleh itu, Green Pavilion, Sierra Wireless dan Philips City Touch kemudian membuat eksperimen untuk membuat sistem pencahayaan yang dapat menjimatkan tenaga dan kos. Dengan sistem pencahayaan ini, setiap lampu jalan akan disambungkan ke rangkaian #internet. Dengan sambungan rangkaian internet ini, bandar akan dapat memantau dan mengurus corak lampu jalan individu dan juga menyesuaikan diri dengan keadaan cuaca.

Baca juga:  Inilah 7 Teknologi yang Akhirnya Benar dalam filem Back to The Future II

5. Realiti Maya Tidak Hanya Untuk Permainan

Teknologi pertama yang diramalkan akan membentuk dunia baru adalah realiti maya (VA) yang bukan hanya untuk permainan. Ya, sekarang kami masih menjumpai peranti VR ini untuk bermain permainan.

Tetapi kemudian pada tahun-tahun berikutnya, kita mesti bersedia untuk mencari teknologi VR ini untuk transaksi perniagaan. Selain itu VR ini pada masa akan datang juga dapat membantu anda melihat spesifikasi kereta dan memberi demonstrasi sebelum membeli. Dalam kes penjualan runcit sendiri, pengguna VR juga dapat melihat produk tersebut dan tanpa perlu berjalan jauh.

Artikel Berkaitan