Mahukan BBM di Android tidak perlahan? Gunakan petua berikut

cara mengatasi bahan bakar perlahanImej dari Belladyna.com

BBM (BlackBerry Messenger) adalah aplikasi pesanan segera yang sudah banyak digunakan oleh orang ramai. Dengan segala kelebihan dan kelebihan, aplikasi yang dibangunkan oleh Research In Motion (RIM) ini selalu menarik minat ramai orang untuk menggunakannya. Pertumbuhan pengguna aplikasi pesanan segera ini dari tahun ke tahun sentiasa meningkat.

Ini disebabkan oleh pengembangan penggunaan #BBM di seluruh platform untuk iOS dan Android pada 23 Oktober 2013. Tetapi sayangnya walaupun aplikasi ini semakin popular, ketika menggunakannya di telefon Android pengguna sering mendapati aplikasi BBM lambat atau lambat. Mengapa perkara ini berlaku? apa yang pasti ialah aplikasi BBM untuk Android memang akan menggunakan banyak RAM.

Sekarang dari sebab biasa ini, prestasi telefon pintar Android akan menjadi perlahan atau perlahan. Kemudian, jika ini berlaku, bagaimana anda menjadikan BBM Android ini tidak lagi perlahan? Berikut adalah beberapa petua.

1. Bersihkan Data dan Cache dalam Aplikasi BBM untuk Android

Petua pertama untuk menangani BBM perlahan adalah membersihkan data dan cache. Ini adalah cara umum yang sebenarnya dapat diterapkan pada aplikasi Android lain. Dengan membersihkan data dan cache ini, kapasitas RAM yang dapat digunakan oleh aplikasi BBM akan menjadi lega dan besar.

Lalu bagaimana cara membuat petua ini? Untuk mengosongkan data dan cache pada aplikasi BBM, Anda hanya perlu memasukkan menu atau pengaturan. Dari sana pilih aplikasi dan kemudian pilih Pengurus Aplikasi. Dari sini pilih saja aplikasi BBM. Setelah memasukkan info aplikasi BBM, di bahagian penyimpanan, Anda dapat memilih data yang jelas atau kosongkan cache yang akan membebaskan RAM dengan menghapus data yang tidak lagi digunakan.

Artikel lain:  Demi Perluasan Perkhidmatan, Blackberry Messenger Bersedia Menjamu Kumpulan Emtek

Tetapi ada akibat yang harus ditanggung dari penerapan petua ini bahawa pengguna akan keluar atau keluar dari aplikasi BBM secara automatik. Sekarang untuk menggunakan semula BBM maka anda harus log masuk lagi dengan mengisi alamat e-mel dan kata laluan anda. Bukan hanya itu, semasa melakukan petua ini, anda harus rela melepaskan riwayat sembang yang dihapus dan kemas kini terbaru anda hilang. Tetapi untungnya petua ini tidak akan memadamkan kenalan BlackBerry Messenger yang sudah ada.

2. Gunakan Tema BBM Lalai Asal

Salah satu perkara yang menjadikan aplikasi BBM menjadi perlahan adalah perubahan atau penyesuaian penampilan rakannya. Apabila anda menukar rupa tema ini, ia akan kelihatan lebih menarik, tetapi sayangnya aplikasi BBM akan lambat.

Jadi dari sini jika anda sudah kesal dengan aplikasi BBM yang melambatkan setelah menukar tema ini, maka satu jalan penyelesaian yang pasti untuk mengatasinya adalah dengan menggunakan semula tema lalai BBM lalai. Untuk kembali ke tema BBM yang asal, anda pasti perlu memasang semula jika anda menukar tema BBM asli ini terlebih dahulu dengan fail APK.

3. Padamkan Kumpulan atau Kenalan Tidak Penting

Semasa membuat hubungan dengan banyak rakan lama melalui BBM, kami sering mendapat jemputan untuk membentuk kumpulan BBM. Jadi dari sini, semakin banyak kumpulan bahan bakar yang anda miliki, semakin besar kemungkinan aplikasi # bahan bakar kami menjadi lambat atau lambat.

Bukan hanya itu, dari banyak rakan kita melalui BBM, begitu banyak kenalan juga akan menjadikan aplikasi pesanan segera ini menjadi perlahan. Oleh itu dari sini agar BBM tidak lagi perlahan maka tidak dapat tidak kita harus memadam satu atau lebih kenalan atau kumpulan yang ada.

Cuba lihat dan hapus kenalan atau kumpulan yang tidak anda kenali. Seperti kumpulan BlackBerry yang sering digunakan untuk menjual dan berkongsi gambar. Dengan menghapus kenalan dan kumpulan BBM ini, aplikasi dan telefon pintar anda akan berfungsi lebih cepat.

Baca juga:  Blackberry Sinks And Future Heritage

4. Ubah tetapan BBM untuk Android jika perlu

Akhirnya, petua untuk menjadikan aplikasi BBM tidak lagi lambat atau lambat adalah dengan menukar tetapan BBM mengikut keperluan. Salah satu tetapan yang sering menjadikan aplikasi BBM menjadi lambat adalah menetapkan maklumat lagu yang muncul dalam status BBM.

Sekarang untuk alasan ini apabila BBM anda ditetapkan dengan menampilkan lagu ini, maka anda harus mengembalikannya seperti semula. Anda juga tidak perlu membuat pengaturan untuk memaparkan negara dan masa. Cukup tetapkan BBM ini mengikut keperluan agar anda dapat menggunakan BBM dengan lancar dan cepat.

Artikel Berkaitan