Anda Mesti Kembali ke Facebook, Mengapa? Inilah 5 sebabnya

Media sosial FacebookImej dari Telegraph.co.uk

Sebagai salah satu pelopor media sosial, kini Facebook memang mula ditinggalkan oleh banyak orang. Ini berlaku kerana pada masa ini terdapat banyak media sosial #media lain yang menawarkan perkara baru. Bermula dari kehadiran Twitter pada tahun 2006, Instagram pada bulan Oktober 2010, hingga Path pada bulan November 2010 menjadikan netizen semakin mempunyai banyak pilihan untuk media sosial.

Selain itu, perkara yang membuat netizen meninggalkan Facebook adalah kerana anggapan mereka bahawa #Facebook adalah barang sekolah lama yang tidak mempunyai prestij. Faktor kebosanan dan ingin mendapatkan pengalaman baru dari adanya rangkaian sosial baru juga menjadi penyebabnya. Tetapi persoalannya, adakah hanya kerana ada rangkaian sosial dan kebosanan baru anda meninggalkan akaun Facebook anda.

Walaupun ini semua bergantung pada anda, tetapi buat masa ini terdapat sekurang-kurangnya 5 alasan yang perlu anda pertimbangkan untuk kembali ke Facebook. Berikutan kajian semula.

1. Buat Nostalgia yang Tidak dapat dilupakan

Sebab pertama untuk kembali ke akaun media sosial Facebook adalah kerana terdapat sejumlah kenangan yang akan membolehkan anda mengenang dengan gembira. Ya, apabila kita melihat foto-foto masa kecil kita, maka memang perasaan gembira dan bahagia akan menyelimuti kita. Ini juga akan berlaku sekiranya anda ingin kembali ke akaun Facebook yang lama anda tinggalkan.

Kenapa begitu? Kerana di media sosial ini anda akan dapati sejumlah foto lama yang anda pernah siarkan dan juga status lama yang telah anda paparkan. Apabila anda melihat beberapa gambar dan status lama ini, anda akan dibawa ke nostalgia masa lalu, yang akan membuat anda tertawa kepada diri sendiri. Sekarang ini adalah kelebihan Facebook yang tidak ada di akaun media sosial yang lain. Oleh itu, jika anda melewatkan masa lalu, anda tidak akan rugi untuk kembali ke akaun Facebook anda sebelumnya.

Artikel lain:  Ciri Facebook Terkini Dapat Memaparkan Tahap Foto

2. Boleh Bermain Permainan Dalam Talian Secara Langsung

Ya, hanya rangkaian sosial Facebook yang menjadikan pengguna dapat bermain permainan di dalamnya semasa media sosial. Ya, dengan media sosial dari Mark Zuckerberg, pengguna memang boleh memainkan # permainan dalam talian secara langsung seperti Poker, Criminal Case, hingga Ninja Saga. Sekarang dengan bermain permainan, aktiviti media sosial akan menjadi lebih menarik dan menarik. Bagi anda yang benar-benar ketinggalan permainan, kembali ke akaun Facebook anda adalah pilihan yang tepat.

3. Penduduk Alay Berkurang

Sekiranya apa yang menyebabkan anda meninggalkan Facebook adalah banyak orang di dalamnya, maka sekarang fenomena "Alayers" telah mula berkurang. Ya, ada yang suka memaparkan status dan nama yang sukar dieja atau sombong gambar jarang ditemui di Facebook sekarang ini. Saya tidak tahu apa puncanya, yang pasti kehilangan fenomena Alay di Facebook semestinya dapat membuatkan anda dapat kembali ke media sosial ini.

4. Banyak Ciri Baru 

Sebagai syarikat yang sudah berjaya dengan CEO muda, Facebook nampaknya terus mengemas kini beberapa ciri dan perkhidmatannya. Setelah beberapa bulan atau tahun anda meninggalkan akaun Facebook ini, anda mungkin akan kehilangan banyak ciri terkini Facebook.

Beberapa ciri terbaru dan menarik dari Facebook yang mungkin anda terlepas setakat ini adalah ciri main balik video, paparan kandungan GIF, 7 pelancaran emoji dan juga emotikon comel berwarna-warni, dan sebagainya. Kini dengan ciri Facebook terkini adakah anda pasti masih tidak berminat menggunakannya lagi?

Baca juga:  5 Petua untuk Memaksimumkan Penggunaan Ciri-ciri Facebook Messenger

5. Pemberitahuan mengenai ulang tahun rakan yang berguna

Akhirnya, alasan anda untuk kembali ke akaun media sosial Facebook anda adalah kerana anda mempunyai pemberitahuan atau pemberitahuan hari jadi yang sangat berguna. Sudah tentu anda tidak mahu melewatkan saat ulang tahun kelahiran sahabat atau saudara anda yang anda sayangi.

Ya, hanya dengan Facebook anda akan diingatkan setiap hari ulang tahun kelahiran rakan dan saudara anda. Dengan pemberitahuan ini, sudah tentu anda akan mendapat banyak manfaat daripada kehilangan detik-detik ulang tahun orang yang anda sayangi dan sayangi.

Artikel Berkaitan