Ingin Mampu Berfungsi Melalui Media Sosial, Lakukan Beberapa Perkara Penting

mencari kerja melalui media sosialImej dari Arikhanson.com

Hari ini, dengan kecanggihan dunia internet, kita kemungkinan besar akan dapat pekerjaan dengan menggunakan #internet. Sambungan akan lebih luas dan pastinya lebih mudah. Contohnya, media sosial, kita juga boleh menggunakan media sosial yang harus kita gunakan sebagai kaedah mendapatkan pekerjaan. Ini tentu saja kerana terdapat banyak media sosial yang akan memudahkan setiap pengguna menjalin komunikasi dengan sesiapa sahaja.

Tetapi anda juga perlu tahu bahawa ada perkara penting yang harus anda perhatikan ketika anda ingin menggunakan #media sosial untuk mencari pekerjaan. Berikut adalah beberapa perkara penting yang mesti anda persiapkan berkaitan dengan mencari pekerjaan melalui media sosial.

1. Pastikan Anda Mempunyai Akaun Media Sosial Terkini

Pasti anda mesti mempunyai pelbagai akaun media sosial untuk anda gunakan untuk mencari pekerjaan. Sekiranya anda hanya aktif di satu media sosial, jadi jika anda ingin mencari kerja melalui media sosial, gunakan beberapa media sosial. Anda boleh menggunakan Facebook, Twitter, Google Plus, Instagram atau LinkedIn.

Malah untuk LinkedIn, kini terdapat beberapa syarikat yang mulai memperhatikan profil di #LinkedIn sebagai salah satu cara untuk mendapatkan maklumat bagi calon pekerja. Oleh itu, anda juga harus dapat memanfaatkan pelbagai media sosial, dan berusaha untuk sentiasa kelihatan menarik dan profesional.

Artikel lain:  Berikut adalah 4 Profesion Unik melalui Media Internet yang Menjanjikan di Masa Depan

2. Beri Data dan Maklumat Mengikut Fakta

Perkara ini sering menjadi masalah ketika menggunakan media sosial sebagai kaedah mencari pekerjaan. Kami sering menggunakan data dan maklumat palsu semasa menggunakan media sosial. Oleh itu, jika perkara ini masih berlaku di media sosial anda, anda harus segera memperbaruinya. Berikan maklumat dan data sebenar. Dan akan lebih baik sekiranya maklumat yang anda kirimkan di media sosial sesuai dengan apa yang tertulis di CV anda.

Beberapa bos syarikat biasanya juga memeriksa data anda di media sosial yang anda gunakan. Dari melihat pelbagai maklumat di media sosial ini biasanya akan digunakan sebagai analisis watak seseorang. Jangan lupa juga nama media sosial anda, jangan gunakan nama palsu atau nama yang tidak jelas, kerana nama sebenar di media sosial akan memberi nilai tambah kepada syarikat anda.

3. Muat Naik Sesuatu Positif di Media Sosial

Sekiranya anda ingin mencari kerja menggunakan media sosial, mulai sekarang anda harus mula memperhatikan kandungan yang dimuat naik di media sosial anda. Jangan biarkan anda memuat naik perkara negatif seperti komen rasis, pertengkaran, komen sara dan pelbagai muat naik negatif yang lain.

Beberapa tinjauan menunjukkan bahawa HRD biasanya juga menggunakan apa yang dimuat oleh calon pekerja di media sosial mereka sebagai rujukan dalam membuat pilihan. Foto juga sama, gambar anda dan foto orang lain, agar anda tidak memuat naik gambar-gambar lucah di akaun media sosial anda.

4. Luaskan Rangkaian Komuniti Media Sosial Anda

Apa yang perlu anda lakukan seterusnya tentu saja mengembangkan rangkaian anda, baik melalui persahabatan misalnya, menyertai forum atau kumpulan dan lain-lain. Dan akan menjadi lebih baik lagi jika hubungan anda disasarkan, yang bermaksud anda bergabung dengan sekumpulan jawatan kosong, sekumpulan pencari kerja, dan orang yang mungkin mengetahui lebih banyak mengenai pelbagai jawatan kosong di media sosial.

Kaedah ini sangat menyokong usaha anda untuk mendapatkan pekerjaan melalui media sosial. Tidak perlu ragu-ragu, anda mesti dapat menjalin komunikasi yang baik dengan potensi peluang pekerjaan yang ada di media sosial, baik individu maupun syarikat.

Baca juga:  5 Petua Berjaya Menjadi Pentadbir Media Sosial

5. Rajin menggunakan Media Sosial

Sekiranya memang anda memerlukan media sosial untuk mencari pekerjaan, maka anda mesti rajin menggunakan media sosial anda. Ini dilakukan selain bertujuan untuk tidak ketinggalan maklumat, ini juga menunjukkan bahawa akaun media sosial anda aktif.

Ini bermaksud anda boleh dihubungi bila-bila masa sekiranya memang ada syarikat yang berminat dengan CV anda. Atau sekurang-kurangnya menjadwalkan ketika anda membuka media sosial untuk mencari pekerjaan, dan bila anda harus keluar dari media sosial.

Artikel Berkaitan