Arcandra Tahar ~ Tokoh Menteri Tenaga dan Sumber Mineral yang baru di Kabinet Kerja yang Penuh Pengalaman di Bidangnya

Arcandra TaharImej dari Liputan6.com

Pada hari Rabu, 27 Julai 2016 kemarin Presiden Joko Widodo mengumumkan penggantian beberapa menteri dalam agendanya yang berjudul rombakan kabinet jilid 2. Dalam rombakan ini terdapat sejumlah tokoh menteri baru yang cukup untuk menarik perhatian masyarakat.

Selain kepulangan Sri Mulyani ke Dunia dan menjadi menteri kewangan, salah satu tokoh yang juga kembali dari luar negeri yang kemudian menarik perhatian adalah Arcandra Tahar. Ketika nama Arcandra Tahar muncul dan dibaca oleh Presiden Joko Widodo, bahkan orang ramai ingin tahu mengenai sosok lelaki yang dilahirkan di Padang, 10 Oktober 1970. Lalu siapakah Arcandra Tahar yang sering dipanggil Candra? Berikutan kajian semula.

Pergi ke Amerika

Arcandra Tahar sememangnya belum biasa dengan tanah Paman Sam ini. Bagaimana tidak sejak 1996. Oleh itu, ketika Presiden Joko Widodo memanggilnya semasa rombakan kabinet, Candra dianggap telah melakukan perjalanan di Amerika selama lebih kurang 20 tahun. Setelah menamatkan pengajian sarjana muda dalam bidang Kejuruteraan Mekanikal di Institut Teknologi Bandung (ITB) pada tahun 1994, Candra memang memutuskan untuk meneruskan program pengajian S2 dan S3 di University of Texas dalam bidang kejuruteraan lautan pada tahun 1996.

Namun, untuk dapat belajar di Amerika, Candra mesti mengumpulkan wang dengan bekerja di Andersen Consulting untuk meneruskan pendidikan S2 di A&M University di Texas.

Artikel lain:  Chairul Tanjung, Anak Ubi yang Menjadi Usahawan dan Menteri yang Berjaya

Kejayaan Sabet Luar Pesisir

Di jabatan kejuruteraan lautan di University of Texas itu sendiri, Candra belajar merancang platform platform luar pesisir, baik di laut cetek dan dalam. Ijazah sarjana di University of Texas itu sendiri telah diselesaikan antara tahun 1996 - 1998. Manakala program kedoktorannya di Universiti yang sama diselesaikan antara tahun 1998 - 2001. Dari peruntukan pendidikan ini kemudian menjadikan Candra berjaya memperoleh hak paten di bidang luar pesisir.

Niat untuk menjana pendapatan sehingga 20 tahun

Setelah menamatkan pengajiannya, Candra berusaha menjana pendapatan dengan bekerja di beberapa syarikat di Amerika. Apa yang dia lakukan di syarikat Amerika pada awalnya bertujuan hanya untuk sementara atau seketika untuk menambahkan pengalaman. Tetapi nampaknya kepakaran dan kebolehan yang dimiliki oleh Candra ini menarik pemilik syarikat untuk terus mengekalkannya di Amerika. Keasyikan Candra dalam belajar dengan gurunya juga membuatnya akhirnya melupakan hasrat asal ingin berkursus di Amerika sebentar.

Beberapa syarikat dan jawatan yang dikunjungi sendiri oleh Candra adalah Penasihat Teknikal Noble Denton pada tahun 2000, Penyelidik Offshore Technip 2001 - 2006, Hydronynamics Lead FloaTec LLC 2006 - 2007, Pengetua dan Presiden Sistem Pembangunan Deepwater Asia Pasifik AGR 2007-2009, Principal Horton Wison Deepwater pada tahun 2009 - 2013 dan juga Presiden Petroneering pada tahun 2013-2016.

Kemahiran Arcandra Tahar

Dari pendidikan dan beberapa pekerjaan dan yang dilakukan oleh Arcandra Tahar, kemahiran atau kepakaran lelaki berusia 45 tahun seperti pengukuran lapangan luar pesisir, pengembangan produk, analisis fpso, pengujian model lembangan gelombang, reka bentuk dan analisis platform air dalam (spar, telefon dan semisubersible), reka bentuk riser dan analisis, reka bentuk dan analisis platform cetek (menara pelampung), pengembangan perisian, reka bentuk dan analisis tambatan, penggerudian luar pesisir, seni bina tentera laut, hidrodinamik, tenaga gelombang dan pengurusan integriti aset.

Dalam semua pengetahuan dan pengalaman yang diperoleh, Candra mempunyai sosok seorang guru yang selalu memberi inspirasi kepadanya iaitu Edward Horton. Horton untuk Candra bukan sembarang orang, kerana menurutnya Horton adalah pakar kejuruteraan marin terbaik di dunia. Untuk kepakaran khasnya, Candra menyatakan bahawa gurunya sangat mahir dalam penggerudian minyak dan gas di luar pesisir. Dari kepakaran ini, Horton berjaya mencipta platform yang berjaya digunakan di banyak negara di dunia, kata Chandra.

Baca juga:  Susi Pudjiastuti ~ Lulusan SMP yang berjaya

Jumpa Joko Widodo

Setelah berkarier sekitar 20 tahun di tanah Paman Sam, Chandra bertemu dengan presiden Joko Widodo pada suatu kesempatan. Semasa pertemuan dengan Presiden Joko Widodo, Candra membincangkan masalah minyak di Dunia.

Dalam pertemuan itu Presiden Joko Widodo juga mengatakan Candra mahu Dunia dapat mewujudkan kedaulatan tenaga secepat mungkin. Dari perbincangan ini, Arcandra Tahar memikat Presiden Joko Widodo untuk menjadikannya Menteri Tenaga dan Sumber Mineral menggantikan Sudirman Said.

Artikel Berkaitan