Peluang Perniagaan untuk Penyewaan Kipas Udara, Keuntungan dari Penyaman Udara

Keperluan untuk peralatan penyejukan pada suatu acara kini menjadi keperluan yang mesti ada untuk menampung keselesaan para tetamu yang hadir. Sebelum ini, penyaman udara yang banyak disewa adalah AC, sekarang ada inovasi yang menyajikan peti sejuk baru yang lebih mesra alam dan lebih murah daripada sewa AC, iaitu penyewaan kipas air.

Penyewaan peralatan ini sekarang sangat diminati berbanding peralatan penyejukan sewa lain. Alat ini tidak seperti kipas berdiri biasa, kerana mempunyai ukuran yang cukup besar dan disambungkan ke kotak atau tangki di mana air menghasilkan hembusan sejuk seperti penghawa dingin.

Walaupun kelihatan sederhana tetapi kesejukan yang dihasilkan oleh alat ini tidak kalah dengan peranti penyejuk mudah alih yang lain.

Sistem Kerja Kipas Air

Penyewaan Kipas AirKipas air

Kipas air mempunyai prinsip kerja yang sama dengan pendingin udara , di mana ia mengubah air di tangki yang disembur menjadi percikan dalam bentuk yang sangat kecil, dan akan bercampur dengan angin yang dihasilkan oleh baling-baling sehingga menghasilkan udara yang sejuk.

Zarah-zarah air yang disembur di hadapan baling-baling akan mengikat udara panas di sekelilingnya. Prinsip ini sama dengan cara kerja proses penyejukan udara pendingin ke udara sejuk. Alat penyejuk yang menggunakan penyejatan air yang dicampurkan dengan udara diklasifikasikan ke dalam Penyejuk Udara Sejat (EAC).

Walaupun penyejuk udara yang sejuk seperti kipas udara tidak dapat menghasilkan udara sebanyak penyaman udara kerana fungsi kipas ini adalah untuk menyejukkan udara bukan untuk menyejukkan udara. Udara sejuk lebih sihat untuk semua orang, kerana udara sejuk cukup untuk membuat tubuh tidak merasa panas atau panas, tetapi tidak membuat orang merasa sejuk.

Sebaliknya udara yang dihasilkan oleh Air Conditioner bertujuan untuk menyejukkan udara, jadi suhu yang dihasilkan oleh alat ini terasa sangat sejuk dan bagi sesetengah orang yang tidak kuat dengan suhu terlalu sejuk dapat mengalami kembung atau selsema.

Kelebihan Penyewaan Kipas Air

Kipas air

Kipas air ini mempunyai lebih banyak faedah untuk tubuh dan kulit berbanding penyejuk seperti penghawa dingin. Kipas ini mengeluarkan udara sejuk yang dihasilkan dari air sehingga dapat meningkatkan kelembapan udara, sementara penghawa dingin menghasilkan udara dingin dari pemampat dan pendingin yang sebenarnya menurunkan kelembapan udara.

Penggunaan kipas air ini juga dapat membantu persekitaran menjadi lebih baik kerana, penggunaan alat penyejuk ini dapat mengurangkan kehadiran pelepasan gas yang dapat menyebabkan penipisan lapisan ozon yang disebabkan oleh bahan gas CFC yang berasal dari penghawa dingin selain itu alat ini juga dilengkapi dengan penapis. Sejuk sejuk yang dihasilkan oleh peminat dengan tangki air ini diperoleh dari proses penyejatan air yang berlaku secara semula jadi di sekitar orang.

Selain lebih baik untuk alam sekitar, penggunaan kipas ini juga dapat menjimatkan lebih banyak penggunaan elektrik, inilah yang menjadikan hari ini semakin banyak orang memilih kipas dengan air wap sejuk ini untuk dipasang di pelbagai acara. Dengan elektrik yang lebih cekap, lebih banyak unit dapat dipasang. Ini menjadikan perniagaan peti sejuk ini lebih menjanjikan.

Penyelenggaraan pendingin ini juga lebih mudah dan lebih murah, jadi anda akan lebih selesa untuk menguruskan perniagaan penyewaan kipas air . Walaupun kelihatan besar, kipas ini direka bentuk supaya mudah alih sehingga dapat dipindahkan ke mana sahaja dengan mudah. Terdapat roda di bahagian bawah sehingga kipas ini dapat didorong untuk bergerak.

Terdapat juga roda depan yang dibuat secara khusus sebagai penghalang agar kipas tidak dapat bergerak ke mana-mana sehingga pengguna merasa selamat. Kipas air ini adalah satu-satunya alat penyejuk yang boleh digunakan untuk acara luar. Seperti yang anda ketahui, acara dalaman untuk pelbagai tujuan sangat popular pada masa ini, jadi perkhidmatan penyewaan kipas air adalah peluang yang sangat baik yang berkaitan dengan keadaan.

Mengenai modal untuk menyediakan unit, harga per unit kipas ini tidak semahal AC, karena kisaran harga pendingin ini adalah Rp 600 ribu hingga Rp 2,5 juta. Untuk harga yang paling mahal, biasanya tenaga angin yang dihasilkan sangat besar.

Jumlah kelebihan yang dimiliki oleh penyejuk ini, menjadikan banyak pihak EO atau Event Organizer mencari tempat penyewaan kipas air untuk dijadikan rakan kerja. Peluang ini adalah salah satu kelebihan perniagaan penyewaan peti sejuk ini, iaitu anda dapat menjalin kerjasama dengan jenis perniagaan lain.

Semakin banyak anda bekerjasama dengan pelbagai penganjur acara, semakin banyak keuntungan yang akan anda perolehi secara berkala, kerana seperti yang kita tahu bahawa EO jarang sekali kesepian daripada pelanggan. Terutama di bandar-bandar besar, bukan sahaja perkahwinan banyak orang akan menggunakan EO, tetapi untuk semua jenis acara bahkan acara kecil seperti ulang tahun terlalu banyak orang di bandar besar yang menggunakan EO. Melihat prospek yang baik ini, tidak salah jika anda memilih untuk membuka perniagaan penyewaan kipas angin di bandar-bandar besar, kerana dijamin akan habis terjual.

Dari apa yang telah dibincangkan dalam artikel ini, dapat disimpulkan bahawa perniagaan penyewaan kipas dengan air sejuk di berbagai kota besar sangat menjanjikan, kerana dalam semua acara, keselesaan pasti menjadi keutamaan dan membuat para tamu merasa nyaman dan menghindari panas, biasanya pihak yang mengurus perolehan acara akan memberikan yang lebih sejuk.

Alat untuk menyejukkan ruangan yang menjadi trend semasa adalah kipas air, kerana alat ini menyejukkan ruangan tanpa menyebabkan pelepasan gas CFC yang berbahaya jika dihirup terlalu banyak, selain itu kipas ini juga lebih cekap tenaga dan mudah bergerak kerana mudah dibawa.

Kipas air juga merupakan alat yang dapat digunakan sebagai penyejuk untuk acara luar, inilah kelebihan kipas ini yang tidak dimiliki oleh alat penyejuk lain. Oleh kerana sifatnya yang sangat fleksibel, banyak pengusaha EO mencari tempat untuk menyewa kipas air untuk menjadi rakan kongsi kerana keperluan peralatan penyejukan mereka untuk melengkapkan sifatnya, ini adalah titik tambahan bagi perniagaan kipas yang dapat menghasilkan udara sejuk dari penyejatan air ini, kerana anda dapat memperoleh keuntungan lebih dengan cara yang mampan jika anda dapat bekerjasama dengan pihak lain seperti penganjur acara perniagaan.

Untuk membeli unit kipas air ini, tidak perlu biaya terlalu banyak kerana harga per unitnya mulai dari Rp 600 ribu hingga Rp 2,5 juta. Dari pelbagai penjelasan di atas, sudah tentu anda menjadi semakin yakin untuk segera memulakan perniagaan untuk menyewa kipas air, bukan?

Baca juga: Peluang Perniagaan Rumah Modal Kecil

Artikel Berkaitan