Adakah anda Pengguna Permainan Pokemon Go? Waspadalah terhadap 5 Tempat Terlarang Memburu Pokemon Pergi di Dunia Seterusnya

bahaya Pokemon GoImej dari Boredomtherapy.com

Pada hari populariti permainan Pokemon Go semakin tidak dapat dibendung. Ini dapat dilihat dari semakin banyak pengguna yang berminat dengannya. Dengan pelbagai ciri menarik yang ditawarkan oleh permainan #Pokemon Go, ia mempunyai konsep yang berbeza dari permainan lain dan akhirnya membuat ramai orang ingin mencubanya.

Setelah mencubanya, mereka kemudian menjadi sibuk dan ketagihan bermain permainan yang dibuat oleh John Hanke dan Niantic Labs. Sayangnya seiring dengan populariti dan permainan Pokemon Go yang banyak, pengguna membuat banyak kejadian yang tidak diingini seperti tergelincir, tersandung, berlanggar sehingga kemalangan muncul di sana sini. Selain itu, sebilangan pengguna yang terlepas penggunaan permainan ini telah melupakan masa dan tempat.

Dari ini, ada beberapa banding, peringatan dan peraturan pada pemain Pokemon Go sehingga mereka tidak lagi melakukan kegiatan pencarian Pokemon di mana saja. Banyak perkara yang mendasari munculnya peraturan ini seperti keselamatan, keselesaan dan ketenteraman. Dan berikut adalah beberapa tempat yang dilarang bagi sesiapa sahaja untuk bermain Pokemon Go di dalamnya.

1. Istana Presiden

Tempat pertama yang dilarang untuk bermain permainan Pokemon Go di dalamnya adalah Istana Presiden. Ya, kawasan ini memang merupakan kawasan aktiviti awam yang steril, kecuali pada majlis rumah terbuka di istana. Oleh itu dari arahan Sekretariat Presiden dengan tujuan mengamankan istana, kawasan Istana Presiden dilarang memasuki pemain Pokemon Go.

Pemain Pokemon Go yang selalu berpindah dari satu tempat ke tempat lain memang ditakuti oleh pengawal istana dan para pascampres untuk mengundang kecurigaan dan keamanan. Oleh itu jika anda tidak mahu berurusan dengan Paspampres maka lebih baik tidak perlu mencari Pokemon di sana.

Artikel lain:  Bahaya Memainkan Pokemon Pergi Apa Yang Perlu Anda Perhatikan

2. Markas Tentera dan Polis

Kejadian pemain Pokemon Go memasuki Markas Daerah Ketenteraan Cirebon beberapa waktu lalu memang mengejutkan. Pemain Pokemon Go yang merupakan Warganegara Asing (warga asing) dari Perancis memang mengakui bahawa dia sedang mencari monster Pokemon ketika ditangkap dan disoal siasat.

Pada masa itu warga asing itu didapati melompati pagar Kodim tanpa izin pada waktu malam sekitar jam 23:00 di Makodim 0614 Cirebon. Oleh kerana itu, orang asing itu ditangkap dan selepas itu arahan muncul untuk tidak menggunakan markas tentera dan polis untuk bermain Pokemon Go. Sebenarnya nasib warga asing memang bernasib baik. Kerana ada kemungkinan anggota pos keselamatan di markas tentera akan menembak langsung di tempat setiap kali ada gerakan mencurigakan yang mengancam markas tentera.

Jadi dari sini untuk anda yang gemar bermain Pokemon Go, lebih baik anda menjauhi tempat ini jika anda tidak mahu mati bodoh kerana mengejar Pokemon di markas tentera. Dan peraturan larangan ini sendiri juga berlaku untuk semua anggota TNI dan anggota polis.

3. Pejabat Pemerintah Kota Surabaya

Selanjutnya, tempat yang dilarang untuk memainkan permainan Pokemon Go di dalamnya adalah kantor pemerintah kota Surabaya, Jawa Timur. Bagi anda warga Surabaya dan juga pengguna permainan Pokemon Go, hindari mencari monster Pokemon di kawasan pejabat pemerintah kota Surabaya.

Kenapa? Kerana Walikota Surabaya Tri Rismaharini telah menyatakan larangan bermain Pokemon Go di kantor pemerintah kota Surabaya. Arahan ini sendiri juga berlaku untuk setiap pekerja di agensi pemerintah perbandaran. Sekiranya terdapat pelanggaran akan ada tindakan tegas.

4. Muzium yang mengumpulkan objek lama yang rosak

Lebih jauh lagi, tempat yang dilarang untuk bermain permainan Pokemon Go di dalamnya adalah muzium yang mempunyai koleksi benda-benda lama yang terdedah kepada kerosakan. Di beberapa muzium terdapat objek koleksi sejarah yang berusia ratusan tahun yang terdedah kepada kerosakan jika disentuh. Dari sini kemudian muncul peraturan yang melarang pemain Pokemon Go bermain di kawasan muzium.

Baca juga:  Petua Memainkan Pokemon dengan Selamat agar tidak membahayakan diri sendiri dan orang lain

5. Hospital

Akhirnya, tempat terlarang untuk bermain permainan Pokemon Go adalah di hospital. Di hospital di mana orang sakit dan memerlukan ketenangan, tempat yang steril dari kegembiraan pemain Pokemon Go sangat wajar.

Oleh itu, dianggap mengganggu orang di hospital anda yang merupakan pemain permainan ini tidak menggunakan kawasan hospital sebagai tempat untuk mencari Pokemon.

Artikel Berkaitan