BlackBerry DTEK50 ~ Telefon Pintar Berasaskan Android Kedua yang Menawarkan Sistem Keselamatan Paling Canggih

BlackBerry DTEK50Imej dari Crackberry.com

Setelah sukar untuk bersaing dengan #Android dan iPhone, RIM (Research In Motion), pengeluar telefon pintar BlackBerry, terus mengalami penurunan pemasaran. Oleh itu, pengeluar Kanada kemudian memutuskan untuk membuat langkah dan strategi khusus untuk memulihkan pendapatan mereka yang menurun.

Setelah melepaskan aplikasi BlackBerry Messenger (BBM) ke platform lain, kini syarikat yang diasaskan oleh Mike Lazaridis ini juga membuat telefon pintar berasaskan Android yang laris. Setelah melepaskan telefon Android pertamanya, PRIV, kini telah mengeluarkan telefon pintar Android keduanya yang bernama DTEK50. Lalu bagaimana telefon pintar BlackBerry yang dipanggil DTEK50 ini? Berikutan kajian semula.

Menawarkan Sistem Keselamatan Data

BlackBerry DTEK50 memang menawarkan sistem keselamatan dan privasi data untuk penggunanya. Walaupun berpeluang, BlackBerry bahkan percaya bahawa DTEK 50 adalah telefon Android paling selamat di dunia. Walaupun masih konsep yang sama dengan pendahulunya, PRIV, yang selalu mengutamakan keselamatan dan privasi terbaik, DTEK50 menggabungkan keselamatan yang unik.

Peranti yang dibuat bekerjasama dengan sebuah syarikat China, TCL memiliki aplikasi keamanan bernama DTEK yang berguna untuk melindungi perangkat dari serangan malware dan masalah keselamatan lain yang biasanya muncul di platform Android. Jadi pada akhirnya pengguna DTEK50 akan diberitahu jika telefon bimbit mereka berada dalam keadaan tidak selamat kerana perisian hasad atau diretas. Ciri keselamatan DTEK itu sendiri akan sukar dilumpuhkan oleh penggodam yang berkelas walaupun sistem keselamatannya berasaskan perkakasan.

Artikel lain:  Cuba Nasib Anda, Blackberry Akan Melancarkan 2 Telefon Android Ringan

Mempersembahkan Ciri Perlindungan Pengaktifan Terbaik

Selain menawarkan sistem keselamatan yang boleh dipercayai, DTEK50 juga memiliki fitur perlindungan privasi terbaik untuk pengguna. Ini kerana telefon pintar yang merupakan hasil daripada penjenamaan semula peranti Alcatel Idol 4 dilengkapi dengan sistem penyulitan khas yang dapat melindungi data peribadi dan perniagaan, seperti dokumen, foto, video dan kenalan.

Perlindungan ini sendiri kemudian semakin memenuhi syarat kerana diperkuat dengan adanya sistem sandaran dan pemulihan, serta sistem perlindungan akses untuk kamera dan mikrofon. Selain itu, BlackBerry juga menyediakan fitur yang disebut Zero-Day Patch di mana pengguna DTEK50 akan mendapat patch untuk menambal lubang keselamatan tanpa perlu menunggu lebih lama dan juga mengemas kini # perisian pada hari yang sama ketika Google melepaskannya.

Spesifikasi BlackBerry DTEK50

Dari segi spesifikasi, BlackBerry DTEK50 menyajikan spesifikasi yang cukup berkualiti, walaupun mesti diakui tidak semewah PRIV. Beberapa spesifikasi pada telefon pintar ini adalah pemproses Qualcomm Snapdragon 617, ukuran skrin FullHD 5.2 inci, RAM 3GB dan storan dalaman 16GB. Terdapat juga storan luaran yang dapat menyimpan data hingga 2TB dan Android OS 6.0 Marshmallow.

Untuk kamera itu sendiri, DTEK50 mempunyai kamera utama dengan resolusi 13MP dan juga kamera depan 8MP. Di samping itu, semua DTEK50 juga menyajikan ciri tambahan seperti adanya butang yang dapat diprogram yang berfungsi sesuai dengan keperluan penggunanya. Ditambah dengan papan kekunci  maya khas dan pelbagai perkhidmatan BlackBerry lain seperti BlackBerry Hub dan Kalendar akan menjadikan DTEK50 lebih menarik dan menarik untuk anda gunakan.

Baca juga:  Demi Perluasan Perkhidmatan, Blackberry Messenger Bersedia Menjamu Kumpulan Emtek

Harga dan Persaingan di Pasaran

Dari penjelasan spesifikasi, dapat disimpulkan bahawa BlackBerry DTEK50 terasa seperti PRIV tanpa papan kekunci. Walaupun dibandingkan dengan spesifikasi PRIV yang lebih unggul, DTEK50 mempunyai harga yang lebih rendah iaitu 300 dolar AS.

Selain harga yang murah, DTEK50 juga unggul dari segi reka bentuk yang menarik kerana konsep  semua sentuhan . Apabila melihat pasaran, BlackBerry DTEK50 semestinya berjuang keras kerana persaingan telefon pintar yang semakin sengit. Dengan spesifikasi dan harga yang sebenarnya dipersembahkan DTEK50 masih relatif mahal dengan produk lain yang mempunyai spesifikasi yang sama. Tetapi jika anda melihat ciri keselamatan lanjutan, sepertinya DTEK50 akan berada di barisan hadapan untuk anda beli.

BlackBerry DTEK50 sendiri masih boleh dipesan di beberapa negara iaitu Amerika Syarikat, Kanada, Britain, Perancis, Jerman, Itali, Sepanyol dan Belanda. Bagi negara lain, ketersediaan masih menunggu masa untuk diumumkan di kemudian hari.

Artikel Berkaitan