5 Trik Mengelakkan Berita Hoax dan Negatif dan Jadikan Skrin Utama Media Sosial Anda Lebih Positif

Imej dari Postific.comImej dari Postific.com

Laman utama media sosial hari ini memang sangat terdedah kepada sasaran individu yang tidak bertanggungjawab menyebarkan berita negatif dan berita palsu, alias tipuan. Ya, dengan satu siaran dan berkongsi sokongan dari beberapa pengikut rekaan, orang ini benar-benar dapat menyebarkan berita palsu dan negatif ini (viral) dan menjadi pengguna netizen. Halaman utama penuh adalah berita negatif dan tipuan ini pasti akan membuat kita kesal dan kesal ketika kita membuka akaun media sosial kita.

Sekarang apabila kita terganggu dengan semua itu maka kita pasti harus menyekatnya atau menjangkainya dengan beberapa perkara. Mungkin kita tidak dapat menghapus persahabatan dengan rakan kita atau kumpulan #media sosial yang kita suka. Namun, anda tidak perlu risau. Dengan strategi yang berbeza iaitu dengan menunjukkan lebih banyak perkara positif maka anda akan dapat menjadikan laman web media sosial anda lebih positif.

Lalu bagaimana melaksanakan strategi ini? Berikutan kajian semula.

1. Petikan Kata Kegemaran dari Buku

Trik pertama untuk menyekat tipuan dan berita negatif dan menjadikan laman utama media sosial kelihatan lebih positif adalah dengan memetik kata-kata kegemaran anda dari buku ini. Setiap buku yang anda baca pasti mengandungi banyak perkataan yang baik dan berguna. Sekarang dari beberapa kata positif dalam buku ini, anda boleh memilih satu atau beberapa kegemaran anda.

Apabila kita membaca buku, terutama buku dengan tema motivasi dan inspirasi, biasanya kita akan mendapat beberapa kata positif dan menjadi kegemaran kita. Kata-kata positif dan kegemaran pasti akan sangat berguna jika kita memetik dan menulis di media sosial. Bukan hanya untuk diri kita sendiri, tetapi juga akan menjadikan orang lain mendapat inspirasi. Menarik betul.

Artikel lain:  Inilah 7 Perilaku Unik Pengguna Media Sosial yang Hanya Ada di Dunia

2. Petikan Perkataan dari Filem

Selain buku, penggemar filem juga dapat membuat petikan dari kata-kata kegemaran anda dari filem yang anda tonton. Ya, beberapa filem biasanya membawa cerita yang membuat pemeran mengatakan beberapa ayat atau inspirasi positif.

Sekarang dari sini anda juga dapat mengambil kata-kata dari petikan filem untuk dipaparkan di akaun media sosial anda. Dengan petikan filem yang baik dan positif, anda akan dapat menjadikan laman utama media sosial lebih baik dan menangkis berita negatif.

3. Petikan Kata Motivasi dari Watak

Seterusnya, helah untuk menyekat berita palsu dan negatif dan menjadikan laman utama media sosial lebih positif adalah dengan memetik kata-kata motivasi dan intransitif dari tokoh-tokoh Dunia dan dunia. Ya, beberapa tokoh yang berjaya di sana biasanya mempunyai beberapa petikan yang menarik dan memberi inspirasi.

Anda boleh memilih angka-angka ini mengikut minat dan kesukaan anda. Setelah mendapat petikan motivasi dari watak ini, anda boleh menulisnya di akaun media sosial anda. Dari sini, beberapa kandungan negatif atau berita palsu di media sosial akan dapat menyekat anda dengan baik.

4. Tuliskan Kisah Inspirasi

Di dunia ini, terdapat banyak kisah inspirasi. Sekarang jika anda menyukai beberapa kisah dan kisah inspirasi, maka anda boleh menulisnya di akaun media sosial untuk meningkatkan kandungan negatif dan menjadikan halaman utama menjadi lebih baik. Namanya juga merupakan kisah inspirasi, jadi pasti ini akan sangat berguna untuk semua orang, termasuk anda dan rakan anda di media sosial.

Baca juga:  Ingin Terlihat Pintar Di Media Sosial? Inilah Jalannya!

5. Tulis Berita Baik

Seterusnya, helah untuk menyekat berita palsu dan negatif dan menjadikan laman utama media sosial kelihatan lebih positif adalah dengan menulis berita baik. Ya, tidak semua berita itu negatif, tetapi ada juga banyak berita positif yang kita temui.

Dengan menulis berita baik ini, anda akan menjadikan laman utama media sosial menjadi lebih baik dan positif. Untuk menulis berita baik ini, anda boleh melakukannya dengan menulis secara langsung atau dengan berkongsi pautan berita dari laman berita tertentu.

Artikel Berkaitan