Andrew Carnegie ~ Mengintip langkah-langkah Filantropi Besar Dunia Pertama

Andrew CarnegieImej dari Pbs.org

Beberapa hari yang lalu, dalam artikel kami membincangkan bersama mengenai beberapa usahawan besar di dunia yang mempunyai perhatian tinggi terhadap dunia sosial. Sebahagian daripada mereka, seperti pengasas Facebook Mark Zuckerberg, bahkan telah menunaikan janji untuk memberikan sebahagian besar kekayaan mereka berjumlah triliunan untuk kepentingan amal.

Jumlah yang dikumpulkan oleh wartawan dunia juga boleh dikatakan sangat besar. Ini boleh menjadi modal penting untuk meningkatkan kesejahteraan masyarakat dunia, pada masa ini masih banyak orang yang hidup di bawah garis kemiskinan.

Tetapi tahukah anda, ternyata apa yang diikuti oleh Mark Zuckerberg, Bill Gates dan banyak usahawan lain yang berjaya dalam usaha amal telah dilakukan oleh seorang jutawan beberapa dekad yang lalu, bernama Andrew Carnegie.

Artikel lain:  Buffet Ala Warren Hidup Sederhana, Orang Kaya Kedua di Dunia

Mungkin nama ini agak asing di telinga kita. Tetapi percayalah, pada zaman kegemilangannya Andrew Carnegie adalah salah satu manusia yang paling terpuji atas kemurahan hatinya. Berlepas dari keadaan yang tidak berupaya, pemilik syarikat US Steel malah menjadi pemacu kepada tren aksi dermawan pertama di dunia.

Seperti apa kisah penuh? Ulasan berikut yang diharapkan dapat menjadi inspirasi untuk kita bersama.

Permulaan Perjalanan Kerjaya Andrew Carnegie

Andrew Carnegie bukanlah seseorang yang mempunyai latar belakang keluarga yang kaya atau dihormati. Dilahirkan dan dibesarkan di Scotland, Andrew Carnegie akhirnya memutuskan untuk pindah ke Amerika Syarikat kerana tuntutan hidup yang semakin berat. Bersenjata dengan tekad dan niat baik untuk mengubah kehidupan, Carnegie muda memulakan pengembaraan hidupnya menjadi pekerja telegraf.

Hidupnya tidak mudah, dia harus mengalami pelbagai tindakan yang tidak menyenangkan ketika pertama kali menjejakkan kaki di Amerika Syarikat. Tetapi dia tidak menyerah, dari bekerja di sebuah syarikat telegraf, dia kemudian mengembangkan dirinya dengan menjadi salah seorang pekerja syarikat kereta api di daerah Pittsburgh.

Di syarikat ini, karier Carnegie nampaknya semakin pesat. Selain lincah dalam melaksanakan tugas, kemahiran komunikasi Carnegie juga menjadi salah satu sebab mengapa kariernya dapat bergerak dengan begitu dinamis. Sebagai klimaks, dia memperoleh posisi yang strategis di Pennsylvania Railroad Company.

Terus Mempertahankan Identiti Anda

Walaupun dia sudah mempunyai kedudukan yang selesa, Carnegie tidak pernah melupakan keperitan hidup yang dia alami sebelumnya. Dari situ dia mengekalkan identiti dengan terus berfikir bahawa kejayaan yang dia dapat juga menjadi milik orang lain yang memerlukan. Oleh itu, salah satu misi yang ingin dilakukannya adalah membasmi perbudakan, yang pada masa itu masih berleluasa.

Pada tahun 1901, dengan memimpin beberapa syarikat termasuk syarikat keluli, US Steel, Andrew Carnegie dinobatkan sebagai orang terkaya di dunia. Pada masa itu, Carnegie semakin mencabar untuk memberikan apa yang dia ada untuk kesejahteraan orang yang memerlukan.

Pada masa itu, dalam keadaan ekonomi yang sangat mendesak, banyak orang yang hidup di bawah garis kemiskinan memilih jalan keganasan dan rompakan untuk memenuhi keperluan. Inilah yang membuat hati Carnegie merasa sangat sedih, apabila banyak pengusaha mempunyai kekayaan yang banyak dan hidup dengan baik, sebaliknya ribuan bahkan berjuta-juta orang berfikir untuk mempertahankan kehidupan.

Menjalankan Misi Filantropik

Setelah bertekad untuk menyumbangkan lebih dari 90% kekayaannya, nampaknya misi dermawan gaya Carnegie ini tidak dia jalani sendirian. Dia mengundang beberapa jutawan dunia lain, untuk turut serta dalam melakukan langkah-langkah dermawan untuk membantu kesejahteraan orang-orang yang kurang mampu.

Hasilnya sungguh luar biasa, jika di era moden ada tokoh seperti Bill Gates yang mengembangkan program Giving Pledge, ternyata puluhan tahun yang lalu, sudah ada tokoh yang menjalankan perkara yang sama. Dana berbilion-bilion dolar berjaya dikumpulkan oleh Carnegie dan disalurkan ke pelbagai kepentingan kebajikan mulai dari pendidik, kesihatan, peningkatan taraf hidup dan juga menyediakan pekerjaan.

Baca juga:  Untuk Pasangan Sederhana ini, Tidak Perlu Menunggu Kaya untuk Amal

Ketika dia meninggal pada tahun 1919, ternyata langkah dermawan seorang Carnegie tidak pernah berhenti. Sebagai bukti nyata, Carnegie-Mellon University di Pittsburgh adalah salah satu universiti penyelidikan terbaik di dunia sekarang. Di samping itu, New York Carnegie Hall juga bukti bagaimana kemurahan hati Carnagie.

Kita boleh menjadikan tokoh inspirasi di atas sebagai teladan. Memang benar bahawa menyaingi mereka adalah perkara yang sangat sukar. Paling tidak kita masih boleh melakukan perbuatan baik sesuai dengan apa yang kita ada. Yang paling penting adalah keikhlasan dan kesedaran bahawa sebahagian daripada harta kita juga adalah hak orang lain.

Artikel Berkaitan