Ini adalah 5 perkara yang menjadikan permainan Pokemon Go di dunia begitu hebat

Permainan Pokemon GoGambar dari Duniaku.net

Walaupun mereka tidak mendapat bagian awal dalam meluncurkan permainan Pokemon Go, masyarakat Dunia menjadikan permainan ini paling populer dan paling terkenal. Sudah tentu ini adalah fenomena yang cukup mengagumkan. Di mana ketika tidak ada versi rasmi yang diedarkan dari pembangun tetapi permainan ini dimainkan secara besar-besaran.

Hasilnya, pembangun Pokemon #game dalam kes ini Niantic Labs tidak dapat membendung semangat peminat Pokemon Go yang hebat di Dunia yang kemudian melancarkan versi rasmi pada hari Sabtu, 6 Ogos 2016 semalam. Dari sini timbul persoalan mengapa permainan yang diciptakan oleh John Hanke begitu hebat di Dunia? Berikutan kajian semula.

1. Kesan Nostalgia

Perkara pertama yang menjadikan permainan # Pokemon Pokemon ini begitu fenomenal di Dunia adalah kerana aktiviti nostalgia di dalamnya. Pokemon memang merupakan siri televisyen dari masa lalu yang sangat disukai oleh kanak-kanak pada era 1990-an. Kini ketika Pokemon hadir lagi hari ini dalam bentuk permainan yang sangat menyeronokkan, peminat Pokemon yang merupakan generasi 90-an segera menyambutnya dengan gembira.

Menurut Ketua Pegawai Eksekutif Touchten, Anton Suharyo, populariti dan fenomenal permainan Pokemon di Dunia bukan hanya disebabkan oleh keinginan nostalgia tetapi juga kerana banyak orang yang ingin mengalami pengalaman Pokemon Go yang sebelumnya mereka hanya dapat melihat di rancangan televisyen.

Artikel lain:  Permainan Pokemon Go Mencapai Kejayaan, Ini adalah 4 Pelajaran Yang Boleh Kita Ambil

2. Tunggu lama

Perkara seterusnya yang menjadikan permainan Pokemon Go ini begitu fenomenal di Dunia adalah kerana penantian lama yang tentunya sangat ditunggu-tunggu. Ya, ketika ini dengan kecanggihan teknologi di #smartphone, adalah mungkin untuk membuat permainan Pokemon berdasarkan realiti tambahan.

Tetapi adakah anda tahu berapa lama masa yang diperlukan oleh pencipta, John Hanke untuk merancang permainan ini? tidak kurang dari 20 tahun proses pembuatan dan pengembangan permainan Pokemon Go ini. Dari sini, permainan Pokemon Go yang sangat menarik, terutama bagi orang-orang Dunia yang selalu ketinggalan dari segi teknologi, segera mendapat tempat di hati peminat mereka setelah sekian lama menunggu.

3. Tidak Perlu Spesifikasi Tinggi

Sebilangan besar orang di dunia masih ramai yang memiliki telefon pintar dengan spesifikasi yang tidak terlalu tinggi. Tetapi untungnya permainan Pokemon Go ini tidak memerlukan spesifikasi yang terlalu tinggi.

Inilah sebabnya mengapa permainan Pokemon Go di Dunia begitu luar biasa dan banyak orang menyukainya. Untuk bermain Pokemon Go sendiri pada peranti Android, Anda hanya perlu memberikan spesifikasi OS Android versi 4.4, resolusi yang disarankan 720 x 1280 piksel, sambungan internet yang kuat (Wi-Fi, 3G, 4G) serta ciri GPS dan perkhidmatan lokasi.

Beberapa forum menyatakan bahawa permainan ini boleh dimainkan di Android dengan pemproses quad core 1GHz dan RAM 1GB. Dan walaupun tanpa kamera dan giroskop, permainan ini masih dimainkan dengan akibat tidak dapat menikmati fitur augmented reality.

4. Permainan yang Menarik dan Mencabar 

Tambahan lagi, perkara yang menjadikan permainan Pokemon Go ini begitu fenomenal di Dunia adalah kerana permainan ini sangat menarik dan mencabar. Ini kerana pemain dikehendaki bergerak dan berjalan dan keluar dari rumah untuk mendapatkan banyak Pokemon. Pada akhirnya dari sini Dunia orang yang suka bermain di luar rumah merasa sangat mendapat permainan yang sesuai dengannya yang memerlukan mereka menjelajah pelbagai tempat.

Baca juga:  Memulakan Bermain Tepu Pokemon Go? Jangan risau, John Hanke dan Niantic Labs telah menyediakan penyelesaian

5. Kesan Viral dan Bandwagon

Akhirnya, perkara yang menjadikan permainan Pokemon Go ini begitu fenomenal di Dunia adalah kerana kesan viral dan kereta orangnya. Ya, bukan perkara yang pelik jika di Dunia sesuatu yang dibincangkan beberapa kali di media sosial akan menjadi viral (tersebar luas) di pelbagai forum dan media dalam talian yang lain. Dari perkara viral ini maka orang-orang di dunia menjadi penasaran untuk mencubanya.

Akibatnya orang yang pada awalnya tidak berminat kemudian ingin mencuba dan akhirnya menjadi pemain permainan Pokemon Go. Ini adalah kesan kereta muzik yang biasanya muncul di dunia orang terhadap sesuatu yang viral menjadikan permainan Pokemon Go begitu popular dan fenomenal.

Artikel Berkaitan