Rackh.com, Penyedia Pelayan Dedikasi dan Pelayan Kolokasi Terbaik di Dunia

Rackh

Seiring dengan pertumbuhan pesat industri yang berjalan secara digital, aktivis perniagaan memerlukan perkhidmatan penyedia perkhidmatan IT terbaik. Secara amnya, perkhidmatan IT yang semestinya diperlukan oleh perniagaan digital adalah perkhidmatan membuat aplikasi, laman web dan hosting web, penyedia perkhidmatan Internet, dan sebagainya.

Salah satu syarikat yang bergerak dalam bidang ini adalah PT RackH Lintas Asia (RackH) yang dapat diakses kapan saja di www.rackh.com. RackH menumpukan perhatian untuk melayani semua keperluan dalam bidang IT untuk kelancaran perniagaan digital. Perkhidmatan yang ditawarkan merangkumi Aplikasi Laman Web dan Mudah Alih, Web Hosting, Server Colocation, Server Dedicated, dan Penyedia Perkhidmatan Internet.

Apa yang membezakan RackH dengan penyedia perkhidmatan IT lain di Dunia adalah adanya perkhidmatan penyewaan pangkalan data untuk menjamin dan menyokong operasi syarikat secara digital. Berbekalkan pengalaman dan komitmen penuh, RackH bertindak sebagai orang ketiga atau pihak ketiga untuk menyediakan perkhidmatan penyewaan pangkalan data.

Perkhidmatan penyewaan pangkalan data ini tidak hanya berkaitan dengan penyimpanan untuk menyimpan data, tetapi juga berkaitan dengan pelayan, rak, internet ke sistem hosting awan. Melihat peluang tersebut, Rackh.com menyediakan dua jenis perkhidmatan hosting pelayan, iaitu Colocation Server dan Dedicated Server.

Perkhidmatan Colocation Pelayan Dunia di Rackh.com

Colocation Server World adalah perkhidmatan yang mengkhususkan diri dalam menjaga semua pelayan syarikat di Pusat Data. Kerana penyimpanan Pusat Data di Dunia hanya tersedia di Ibu Kota dan kota-kota besar, memilih Rackh.com adalah pilihan yang bijak kerana syarikat ini juga berlokasi di Jakarta dan Medan. Untuk keperluan cadangan dan pemulihan bencana, pelanggan dapat memilih Pusat Data pilihan mereka, yaitu di Jakarta, Surabaya atau Medan.

Perkhidmatan optimum yang ditawarkan oleh Rackh.com tidak kurang menguntungkan kerana pelanggan akan ditawarkan perkhidmatan Tangan Jauh Percuma yang dapat digunakan oleh pelanggan setiap saat jika ada halangan di pelayan. Perkhidmatan ini optimum untuk membantu menukar alat ganti pelayan, membantu mengikut arahan termasuk Power On / Off atau Reboot.

Kekurangan dan kelebihan Menggunakan Colocation Server

Kos penyewaan Pelayan Colocation di Rackh.com memang agak mahal, namun tidak lebih mahal daripada perkhidmatan Pelayan Dedicated. Pengguna atau pengguna boleh memasang OS, serta pelbagai aplikasi atau perisian sesuai dengan keperluan mereka. Dengan membeli perkhidmatan ini, pelanggan juga akan mendapat alamat IP Khusus.

Di samping itu, pengguna bebas untuk meningkatkan fleksibiliti dan skalabiliti perkhidmatan, mendapatkan kapasiti kuasa elektrik / PSU / penjana elektrik yang boleh dipercayai. Perkhidmatan colocation pelayan juga membolehkan pengguna mendapatkan lebar jalur tanpa had atau tanpa batasan penggunaan kuota dan perkhidmatan teknikal tanpa henti 24 jam dari rakh.com. Dengan menggunakan perkhidmatan colocation pelayan Dunia dari RackH, kos infrastruktur dan pengurusan IT syarikat dikurangkan, syarikat hanya perlu menggaji staf IT untuk kekangan teknikal pelayan lain.

Walaupun menawarkan banyak kelebihan, rakh.com tetap tidak dapat menafikan kekurangan perkhidmatan colocation pelayannya. Beberapa kelemahan adalah bahawa pengguna bertanggungjawab terhadap pelayannya sekiranya berlaku kerosakan pelayan.

Oleh itu, syarikat mesti menggunakan kakitangan IT profesional yang mampu menangani semua perkara yang berkaitan dengan pelayan. Pada masa ini pusat data yang disediakan masih terhad di 3 kota besar, yaitu Jakarta, Surabaya dan Medan.

Perkhidmatan Dedicated Server World di Rackh.com

Selain colokasi pelayan, Rackh.com juga menyediakan perkhidmatan pelayan khusus Dunia . Tidak jauh berbeza dengan colokasi pelayan, pelayan khusus juga merupakan perkhidmatan penyewaan hosting pelayan di pusat data terbaik di Dunia yang telah disediakan oleh Rackh.com. Dengan menggunakan perkhidmatan, pengguna dapat menguruskan pemilihan perkakasan, sistem operasi dan sebagainya sepenuhnya.

Perkhidmatan pelayan khusus ini biasanya digunakan oleh ahli perniagaan atau pemilik atau pengurus laman web dalam talian. Ini kerana mereka memerlukan keselamatan dan perlindungan data digital mereka termasuk laman web, aplikasi, hingga e-mel korporat.

Mereka memanfaatkan perkhidmatan ini kerana memerlukan pertahanan dan keselamatan pelayan kerana jumlah lalu lintas semakin meningkat. Salah satu kelebihan perkhidmatan pelayan khusus ini ialah pengguna dapat menguruskan sumber pelayan mereka sendiri dan tidak dikongsi, juga pasukan sokongan Rackh.com akan membantu pengguna untuk mengganti alat ganti dan peranti pelayan jika masalah pelayan perkakasan dikenal pasti.

Yang paling menguntungkan dari perkhidmatan pelayan khusus ini adalah perkhidmatan terbaik untuk penyewa atau ahli perniagaan yang masih belum terbiasa dengan terminal SSH. Dengan pelayan khusus, pengguna dapat menguruskan pelayan mereka menggunakan panel kawalan dari C Panel.

Kekurangan dan Kekuatan Menggunakan Pelayan Dedicated

Salah satu kelemahan yang paling mencolok dari segi kewangan adalah perkhidmatan bulanan tinggi yang ditawarkan untuk pelayan khusus. Sementara itu, kelemahan kedua masih sama, syarikat masih perlu menggaji kakitangan IT yang bertugas untuk menguruskan pelayan hosting sekiranya ada sesuatu yang dikekang kemudian.

Beberapa kelebihan perkhidmatan pelayan khusus itu sendiri tidak jauh berbeza dengan pelayan colocation, iaitu mendapatkan alamat IP khusus, pengguna dapat meningkatkan fleksibiliti dan skalabilitas perkhidmatan. Tetapi dengan memilih perkhidmatan pelayan khusus ini, pengguna hanya diberi kapasiti lebar jalur 1 Gbps, tetapi pengguna diberi akses internet berkelajuan tinggi di seluruh Dunia dan bahkan di mana-mana bahagian dunia.

Di samping itu, pengguna juga mendapat perkhidmatan redundansi dan dijamin 99% rangkaian uptime SLA, sokongan Reverse DNS, Biometrics to Face Recognition & RFID Access Security. Untuk pilihan pusat data dalam perkhidmatan ini, penyewa atau pengguna dapat memilih Pusat Data di Jakarta, Surabaya, Medan dan Singapura untuk keperluan sandaran dan pemulihan bencana dan disertai dengan pengawasan CCTV di kawasan Pusat Data.

Perkhidmatan IT lain dengan Kualiti Terbaik dari Rackh

Selain melengkapkan perkhidmatan pengurusan pelayan termasuk pelayan colocation dan pelayan khusus, pasukan sokongan Rackh.com akan membantu perkhidmatan pengurusan pelayan lain. Sebahagian daripadanya adalah perkhidmatan untuk melakukan pemasangan, penyelenggaraan, kemas kini, keselamatan, konfigurasi dan sandaran untuk perniagaan penyewa yang lancar.

Dengan visi untuk menyokong kemajuan perniagaan pelanggannya, Rackh juga menyediakan beberapa perkhidmatan lain termasuk:

 1. Aplikasi Mudah Alih
 2. aplikasi sesawang
 3. Pemasaran digital
 4. Reka bentuk laman web
 5. E-kerajaan
 6. E-Perladangan
 7. E-Kampus
 8. E-Belanjawan
 9. GIS
 10. Kempen Dalam Talian
 11. Keramahan
 12. Kedai atas talian

Komitmen dan perkhidmatan terbaik dari Rackh.com dibuktikan oleh beberapa testimoni positif dari pelanggan, termasuk keterangan Irvanto dari PT Katalis Media Utama, dan Abdul Huda dari PT. TELEVISI MEDIATAMA BERSIH (TV BERSIH). Dengan sejumlah perkhidmatan dan sokongan IT dari pasukan IT profesional, tidak hairanlah RackH telah menjadi salah satu pemain terbaik di bidangnya.

Artikel Berkaitan