Ini adalah 5 perkara yang menjadikan Samsung Galaxy Note 7 sangat memikat

Samsung Galaxy Note 7Imej dari Itechpost.com

Pada hari Selasa, 2 Ogos 2016, syarikat elektronik Korea Selatan secara resmi meluncurkan phablet terbarunya, Samsung Galaxy Note 7. Pada acara pelancaran yang diadakan di Hammerstein Ballroom, New York, Amerika Syarikat, phablet ini, dengan harga Rp10,777,000, membawa beberapa perkara menarik yang pastinya dapat memikat pengguna untuk membelinya. Dan inilah beberapa perkara yang menjadikan Samsung Galaxy Note 7 sangat memikat.

1. Spesifikasi Perkakasan yang Lebih Tinggi

Perkara pertama yang menjadikan Samsung Galaxy Note 7 menarik ini adalah adanya spesifikasi perkakasan yang lebih tinggi. Ya, Catatan 7 mempunyai spesifikasi yang cukup berkualiti. Sebut saja chipset Snapdragon 820 atau Exynos 8890 dengan cip grafik Adreno 530 atau Mali T880. Dengan adanya dua chipset ini, jelas menjadikan prestasi phablet menjadi lebih baik.

Jika dibandingkan dengan pendahulunya sendiri, Galaxy Note 5, chipset utama (CPU) Note 7 adalah 30.7 peratus lebih tinggi. Dan untuk cip grafik (GPU) itu sendiri jauh lebih tinggi 58.5 peratus. Selain unggul dalam CPU dan GPU, Note 7 juga lebih unggul dalam RAM dan bateri yang dibawanya. Sekiranya Note 5 hanya mempunyai RAM 3 GB dan bateri 3.000 mAH, Note 7 dilengkapi dengan RAM 4 GB dan bateri 3.500 mAH.

Artikel lain:  Inilah 7 Kelebihan Samsung Galaxy S7 dan Galaxy S7 Edge yang boleh membuatkan anda menggelengkan kepala

2. Ketahanan Kalis Air dan Jatuhan

Perkara seterusnya yang menjadikan Samsung Galaxy Note 7 sangat menarik adalah kehadiran ciri jatuh dan tahan air. Ciri tahan kalis air dan ketahanan pada Note 7 itu sendiri adalah kerana skrin Gorilla Glass 5 terbaru. Pada skrin produksi Corning terbaru itu sendiri memang ada sertifikasi IP68 yang menjadikan Galaxy Note 7 dapat bertahan selama 30 minit di dalam air pada kedalaman maksimum 1.5 meter.

Ciri kalis air ini sendiri tidak terdapat di Galaxy Note 5. Selain layar Gorilla Glass 5, membuat Note 7 juga tahan lasak. Dengan ini, Note 7 akan tahan dan tahan pecah hingga 80 peratus ketika jatuh dari ketinggian 1.6 meter. Lebih menarik lagi, ciri tahan rehat ini melindungi bukan sahaja bahagian depan Note 7 tetapi juga bahagian belakang (belakang) juga akan dilindungi.

3. Pengimbas Mata Iris

Sekiranya sebelum ini Galaxy Note 5 hanya bergantung pada pengimbas cap jari sebagai ciri keselamatan, maka dengan Catatan 7, anda juga akan mendapat satu lagi ciri keselamatan yang lebih kuat dalam bentuk pengimbas mata (pengimbas iris). Dengan ciri ini, pengguna Note 7 akan dapat membuka kunci telefon mereka dengan mata mereka.

Pengimbas Iris sendiri berfungsi dengan menggunakan kamera depan # pada Note 7 dan juga retina mata manusia yang berbeza, walaupun pada anak kembar. Retina mata juga boleh ditipu dengan gambar atau gambar. Selain membuka fitur iris, ponsel ini juga berfungsi untuk mengunci aplikasi, file foto, dokumen, dan konten lain dengan menyimpannya dalam Secure Folder.

4. S-Pen Stylus lebih canggih

Dengan Stylus S Pen pada Samsung Galaxy Note 7, anda akan dapat menerjemahkan teks hanya dengan mengarahkan stylus pada perkataan di skrin. Dalam fitur ini sendiri terdapat aplikasi Google Translate yang memiliki 38 bahasa dan juga menerjemahkan sebanyak 71 bahasa.

Pena pada phablet Note 7 juga kalis air dan bahkan boleh membuatkan pengguna dapat menulis di skrin semasa berada di dalam air. Dengan ukuran hanya 0.7 mm, hujung S Pen dapat lebih responsif terhadap tulisan.

Baca juga:  Ini adalah 4 Ciri Utama Galaxy Note 5 dan Galaxy S6 Edge to Challenge iPhone 6 Plus

5. Kapasiti Penyimpanan yang Lega

Untuk kapasiti penyimpanan failnya sendiri Galaxy Note 7 menawarkan memori dalaman 64 GB. Kapasiti ini sahaja mempunyai dua kali ganda kapasiti lebih besar berbanding Galaxy Note 5 yang hanya mempunyai memori dalaman 32 GB. Menariknya, jika di Note 5 kita tidak menemui slot kad microSD, maka di Note 7 ada sokongan untuk memori luaran ini dengan kapasitas hingga 256 GB.

Artikel Berkaitan