Aplikasi Web Progresif ~ Teknologi dari Google untuk Mempercepat Akses Laman Dalam Talian

Aplikasi Web ProgresifImej dari Ionic.io

Mengakses laman web memang merupakan sebilangan aktiviti yang dilakukan oleh kebanyakan orang era moden. Dengan keperluan maklumat dan hiburan serta sokongan teknologi #internet, mereka akan menggunakan rangkaian dalam talian yang dianggap lebih praktikal dengan membuka laman penyedia maklumat dan hiburan.

Malangnya ketika kita mengakses laman web atau laman web kita sering mendapati proses memuatkannya panjang. Apabila ini berlaku sudah tentu kita akan merasa kecewa dan kemungkinan besar akan menutup laman web sebelum proses memuat selesai. Oleh itu, media dalam talian secara bertahap menjadikan aplikasi mudah alih lebih mesra pengguna dengan tujuan untuk menjadikan sambungan ke laman web lebih lancar.

Artikel lain:  Google Melancarkan Teknologi Tango Projek Terkini, Apa Rasanya?

Tetapi aplikasi mudah alih ini membuat penggunanya harus melakukan proses muat turun dan pemasangan sehingga memerlukan banyak memori. Dari sini, Google mengambil inisiatif untuk mengatasi keadaan ini dengan membuat alat baru yang disebut Progressive Web App (PWA).

Lalu apa itu Aplikasi Web Progresif atau Aplikasi Web Progresif ini? Berikutan kajian semula.

Fungsi dan Kegunaan PWA

Ringkasnya, alat Aplikasi Web Progresif ini dari #Google akan menawarkan pengalaman mengakses laman web melalui penyemak imbas mudah alih dengan "rasa" aplikasi. Dari sini, laman web dengan penggunaan PWA akan mempunyai prestasi yang lebih baik daripada laman web biasa.

Ini dapat dilihat dari pemberitahuan push dan ikon di skrin utama. Menurut Rica Handayani sebagai Pengurus Rakan Strategik Google Asia Tenggara menyatakan bahawa PWA akan membuat laman web seperti aplikasi yang tentunya memberikan prestasi yang lebih baik.

PWA Mengurangkan Kadar Melantun

Dalam siri acara "Google for World" pada hari Isnin, 9 Ogos 2016 kemarin di Ritz-Carlton Hotel Ballroom, Jakarta, Rica Handayani juga menyatakan bahawa ketika akan mengakses berita melalui platform PWA, PWA juga akan dapat menurunkan kadar pentalan laman. Kadar pantulan itu sendiri adalah peratusan jumlah pelawat (pelawat) yang segera meninggalkan laman web ini setelah beberapa saat sahaja di sana. Menurut catatan Google, kadar pentalan yang berlaku ketika mengunjungi laman web adalah selepas tiga saat proses pemuatan.

Baik dari sini menurut Rica menyatakan bahawa memuatkan kandungan di laman web dengan teknologi PWA akan dapat lebih cepat memuatkan sekitar tiga hingga lima saat jika dibandingkan dengan laman web konvensional. Dari sini kemungkinan pengunjung yang kecewa dan pergi kerana proses pemuatan lama akan menurun.

Perbezaan antara PWA dan AMP (Halaman Mudah Alih Dipercepat)

Ramai yang menganggap PWA ini serupa dengan AMP (Accelerated Mobile Pages). Tetapi adakah itu benar? Tentu tidak, PWA tidak sama dengan AMP walaupun kedua-dua teknologi Google diciptakan untuk bekerjasama kerana mereka mempunyai kegunaan untuk meningkatkan pengalaman pengguna internet mengakses laman web dari peranti mudah alih.

Sekiranya AMP membuat proses memuat atau menunggu laman web berlangsung dengan cepat pada awal membukanya dari Carian Google, maka PWA berguna untuk mempercepat perkara-perkara lain, iaitu ketika pengguna telah memasuki laman web dan membuka beberapa halaman laman web atau laman web tersebut. Walaupun berbeza, tetapi menurut Rica Handayani bahawa AMP dan PWA adalah kombinasi yang sesuai dan saling melengkapi dari segi peningkatan prestasi laman web atau laman web.

Baca juga:  Mempercepat Penyemakan Imbas Mudah Alih, Google Melancarkan Fitur Halaman Mudah Alih Dipercepat (AMP)

Kelebihan Menggunakan Teknologi PWA

Dari penjelasan di atas, dapat disimpulkan bahawa dengan menggunakan teknologi PWA dari Google, pengguna akan mendapat banyak faedah. Pertama pengguna tidak perlu bersusah payah memuat turun atau memuat turun aplikasi laman web. Kedua pengguna juga tidak perlu bimbang kehabisan kapasitas memori kerana penggunaan aplikasi yang berlebihan, kerana PWA tidak memerlukan aplikasi tersebut. Dan faedah terakhir tentu saja adalah menjadikan kita lebih cepat ketika mengakses laman web.

Bagi pemilik blog / laman web, teknologi PWA ini akan sangat bermanfaat kerana PWA akan dapat mengurangkan kadar pentalan yang sering menjadi bencana bagi pemilik laman web. Di Dunia, beberapa laman web yang sudah menggunakan dan menggunakan teknologi Aplikasi Web Progresif dari Google adalah forum dalam talian Tokopedia dan KasKus. Untuk menggunakan PWA, pengguna tidak perlu membuka laman web dari penyemak imbas Chrome yang secara kebetulan dibuat oleh Google. Tetapi sehingga kini PWA juga dapat dibuka melalui penyemak imbas Firefox, Opera, dan juga penyemak imbas Samsung. Sudahkah anda mencubanya?

Artikel Berkaitan