5 Laman Web Rujukan untuk Belajar Pengekodan Dalam Talian

Belajar Pengkodan Dalam Talian

Dalam proses membina laman web, tidak ada salahnya anda memahami sedikit pengetahuan asas mengenai pengekodan. Walaupun anda mungkin telah memasang WordPress dan tidak merasa mendesak untuk mempelajarinya, terdapat sejumlah faedah yang dapat anda perolehi jika anda mempelajarinya.

Selain dapat mengurus laman web dengan lebih baik, anda tidak perlu menggunakan perkhidmatan pembangun laman web untuk membangunkan laman web. Sekiranya membuat laman web anda sendiri dengan platform seperti Pembangun Laman Web dianggap kurang memuaskan, kemahiran pengekodan dapat membantu anda meneroka ciri laman web dengan lebih bebas seperti yang anda mahukan.

Sekiranya anda ingin menguasainya, berikut adalah 5 laman web rujukan yang boleh anda gunakan untuk belajar pengekodan dalam talian.

1. Akademi Kod

Dengan pengguna yang telah menjangkau lebih dari 24 juta orang di dalamnya, Code Academy layak disebut sebagai salah satu laman web yang paling banyak digunakan oleh mereka yang ingin belajar pengekodan secara percuma.

Terdapat pelbagai tawaran kursus dalam talian yang dapat anda memaksimumkan melalui platform ini, dari pengaturcaraan untuk pemula hingga bahan bahasa pengaturcaraan lanjutan.

Akademi KodAkademi Kod

Di Code Academy, kaedah dan pendekatan pembelajaran yang diambil boleh menjadi interaktif. Dalam proses pembelajaran, anda tidak hanya memperoleh teori, tetapi anda dapat menerapkan secara langsung apa yang telah anda pelajari.

Kandungan yang berkaitan dengan pengekodan juga mempunyai kuota waktu hingga 300 juta jam, menjadikannya sesuai untuk pemula dan pengaturcara berpengalaman. Bahasa pengaturcaraan yang dapat dipelajari dalam bentuk HTML, JavaScript, CSS, jQuery, PHP, Python dan Ruby.

2. BitDegree

Sebagai salah satu platform pendidikan dalam talian berasaskan blockchain , terdapat banyak kursus percuma yang ditawarkan oleh BitDegree. Kursus dalam talian bukan hanya pengaturcaraan untuk membina laman web, tetapi juga pengaturcaraan untuk pengembangan permainan. Kursus untuk pengembangan permainan dikenali sebagai gamification.

Untuk memulakan kursus di BitDegree, anda boleh mendaftar terlebih dahulu dan memilih bahasa apa yang ingin anda gunakan. Pilihan bahasa di dalamnya terdiri daripada bahasa Inggeris, Sepanyol, Portugis, Rusia dan Dunia. Tambahan pula, anda boleh memilih kemahiran atau kemahiran apa yang ingin anda pelajari melalui platform.

BitDegreeBitDegree

Secara khusus pengaturcaraan, terdapat beberapa jenis bahasa pengaturcaraan popular yang dapat dipelajari melalui BitDegree, termasuk HTML, CSS, PHP, Javascript, SQL, dan JQuery. Dalam proses pembelajaran, BitDegree menyediakan sistem ganjaran dan pencapaian sekiranya pengguna berjaya menyelesaikan kursus yang diambilnya.

Bukan hanya mengukur kejayaan kursus yang telah diambil, pencapaian itu juga dapat digunakan oleh perekrut untuk mendapatkan bakat baru yang layak bekerja di syarikat tersebut.

3. Kem Kod Percuma

Tidak seperti laman web pembelajaran pengekodan yang hanya menyediakan tutorial, Free Code Camp menawarkan komunikasi kehidupan nyata dan mempunyai komuniti untuk belajar mengenai bahasa pengaturcaraan secara langsung. Melalui platform ini, anda dapat mengambil bahagian dalam pelbagai cabaran secara aktif .

Untuk dapat menyelesaikan cabaran atau cabaran ini, platform ini akan memberi anda akses ke tutorial dan kursus pengaturcaraan terlebih dahulu. Dengan cara itu, anda dapat menyelesaikannya dengan mudah. Semakin banyak cabaran yang anda lalui, semakin banyak pengetahuan mengenai pengaturcaraan yang anda kuasai.

Kem Kod PercumaKem Kod Percuma

4. Codewars

Hampir sama dengan Free Code Camp, anda dapat mempelajari bahasa pengekodan atau pengaturcaraan seperti Java, Javascript, C #, Ruby, Python, dan SQL melalui pelbagai siri cabaran atau cabaran. Cabarannya cukup unik kerana diilhamkan oleh seni mempertahankan diri.

Setiap cabaran di dalamnya disebut perkataan yang merujuk kepada sukan judo di Jepun. Tujuannya adalah untuk mempertajam kemampuan dan kepakaran yang dimiliki oleh penggunanya melalui bahasa pengaturcaraan tertentu.

CodewarsCodewars

Jangan berhenti di situ, hasil akhir perkataan juga boleh digunakan untuk mempelajari kod baru dari awal. Sekiranya anda berjaya menyelesaikannya, perkataan seterusnya akan menjadi lebih mencabar.

Dengan menyelesaikan satu cabaran dengan yang lain, anda dapat melihat perbandingan penyelesaian yang telah anda miliki dan apa yang ditawarkan oleh pengguna lain. Dari sini, anda boleh meneroka teknik yang berbeza untuk mengatasi setiap masalah yang berkaitan dengan pembangunan.

5. Sekolah Kod

Bagi pemula yang ingin belajar pengekodan dalam talian, percuma dan berbayar, Code School adalah salah satu platform yang dapat menampungnya. Laman web ini sudah mempunyai lebih dari satu juta pengguna dari pelbagai bahagian dunia.

Selain dikendalikan oleh kaedah dan proses pembelajaran yang berbeza, kursus dalam talian melalui Code School juga ditentukan oleh bahasa pengaturcaraan yang dipilih dan kepakaran yang dikuasai.

Sekolah KodSekolah Kod

Di Code School, anda dapat mempelajari pelbagai bahasa pengaturcaraan, seperti HTML dan CSS, Javascript, Ruby, Elixir, PHP, Python, iOS, dan Pangkalan Data. Dalam proses pembelajaran, terdapat 4 jenis pendekatan yang digunakan. Tahap-tahap ini merangkumi:

  • Pemilihan jalur kursus yang disediakan dan dibuat secara langsung oleh para pakar , kemudian kaji bahan yang telah disediakan
  • Untuk mempraktikkan pengekodan, anda boleh menggunakan penyemak imbas secara langsung dan tidak perlu menunggu lama untuk mendapatkan maklum balas
  • Setiap kali anda melengkapkan 1 tahap kursus ke tahap yang lain, anda akan mendapat mata untuk setiap bahan yang telah dipelajari
  • Untuk mengukur kejayaan kursus yang telah diambil, anda dapat memantau secara langsung dengan laporan dalam bentuk kemajuan dan pencapaian yang telah anda perolehi

Kesimpulannya

Pada zaman digital seperti hari ini, anda tidak perlu mengikuti kuliah dalam Informatik untuk dapat mempelajari pengekodan. Terdapat banyak sumber pembelajaran dalam bentuk tutorial pengkodan yang sesuai untuk pemula. Sama ada anda bekerja sebagai pengaturcara, membuat laman web untuk pelanggan atau projek peribadi, anda boleh menggunakannya sepenuhnya secara percuma. Selamat pengekodan!

Baca juga: Mengapa Perniagaan Anda Mesti Mempunyai Laman Web

Artikel Berkaitan