Adakah benar bahawa Blogger Tunggal Lebih cenderung Mempunyai Blog yang Berjaya?

blogger-bujangIlustrasi blogger tunggal

Perbualan antara saya dan rakan blogger yang membincangkan status (hubungan) dan hubungan mereka dengan profesion seseorang membuatkan saya ingin menulis artikel mengenai blogger dan bujang. Menurut rakan saya, status seseorang (bujang, mempunyai teman wanita, mempunyai isteri / suami) akan sangat berkaitan dengan tahap kejayaan seseorang. Lebih khusus lagi dia mengatakan bahawa blogger yang masih bujang (tidak mempunyai pasangan) lebih cenderung mempunyai blog / laman web yang berjaya. Sebabnya mudah , kerana blogger tunggal boleh fokus membina blog mereka sementara blogger yang sudah mempunyai pasangan sukar memberi tumpuan. Agak lucu jika anda ingin membincangkannya, tetapi adakah benar bahawa blogger tunggal cenderung mempunyai blog yang lebih berjaya?

Menjadi blogger memang mempunyai cabaran tersendiri. Blogger, selain dianggap bukan profesion 'berprestij', menjadi blogger diminta untuk menyajikan kandungan yang berguna dan biasanya memerlukan 'penyelidikan' untuk bahan penulisan mereka, sehingga sering kali tulisan mereka disalin oleh orang lain tanpa memberikan penghargaan ... sedih.

Kembali ke topik ...

Adakah benar bahawa blogger tunggal cenderung mempunyai blog / laman web yang berjaya? Seperti apa blog yang berjaya? Anda dan saya mungkin mempunyai pendapat yang sedikit berbeza mengenai perkara ini. Pada pendapat saya, blog yang berjaya adalah blog yang memenuhi satu atau beberapa kriteria berikut;

  • blog yang mempunyai banyak lalu lintas
  • blog yang menjana keuntungan
  • blog yang memberi inspirasi kepada kandungan dan berkongsi banyak pembaca
  • blog yang kandungannya berguna untuk orang lain

Pada dasarnya, blog yang berjaya adalah blog yang berguna untuk blogger dan pembaca.

Sekarang, jika blog anda memenuhi satu atau beberapa kriteria di atas, ini bermakna blog telah memasuki kategori blog yang berjaya, tidak kira status anda dalam Hubungan, Berkahwin, atau Bujang. Sebagai contoh, saya akan menceritakan sedikit pengalaman ketika membina blog Maxmanroe.com beberapa tahun yang lalu, di mana pada masa itu saya bukan seorang pun dan boleh membina blog sehingga sekarang yang pada pendapat saya cukup berjaya.

Status 'Single Singles' Membuat Anda Lebih Berfokus?

Kilas balik ke permulaan pembuatan blog Maxmanroe.com pada bulan September 2012 yang lalu. Ketika itu saya berpacaran dengan wanita yang kini menjadi isteri saya. Pada masa itu saya telah mengundurkan diri dari bekerja di pejabat, sementara teman lelaki itu baru sahaja tamat pengajian di kuliah dan memasuki tenaga kerja. Dengan cabaran yang agak sukar sebagai blogger pemula, adakah status temu janji membuat saya tidak dapat fokus membina blog?

Pada mulanya ia adalah YA. Tetapi apabila saya kembali ke destinasi saya, saya mesti dapat membuat blog yang hebat. Status berkencan dengan seseorang memang memakan masa kerana selalunya pasangan meminta perhatian lebih. Namun, pada akhirnya kita sendiri akan menentukan sama ada anda tertidur dengan keadaan itu atau dapat memfokuskan kembali matlamatnya, iaitu membina blog / laman web yang 'ribut'.

Anda akan bersetuju dengan saya bahawa status seseorang (tunggal atau tidak) sama sekali tidak ada kaitan dengan kejayaan kerana standard kejayaan bagi setiap orang mesti berbeza. Mereka yang sudah mempunyai pasangan (isteri / teman wanita / orang yang suka berkhayal) biasanya cenderung tidak mampu atau sukar untuk fokus membina blog / laman web mereka. Kini bagi kebanyakan blogger, keadaan yang tidak fokus ini sering menjadikan mereka tidak dapat membina kandungan dengan betul dan sukar untuk konsisten dalam menyiarkan artikel di blog mereka, walaupun kita tahu bahawa kandungan itu adalah 'nafas' blog. Saya tidak mengatakan bahawa sukar untuk fokus = untuk gagal, tetapi tentunya cabaran dalam membina blog / laman web akan menjadi semakin sukar ketika kita berhadapan dengan situasi fokus yang sukar. Benarkah?

Inilah cabaran yang saya hadapi selama beberapa tahun. Ketika sukar memberi tumpuan, saya dituntut untuk SEGERA berjaya membina blog / laman web yang berjaya dan menjana wang (sekurang-kurangnya pada pendapat saya) kerana saya sudah menganggur pada masa itu hehehe. Keadaan yang ketat memaksa saya untuk bekerja lebih keras, lebih sukar daripada yang pernah saya bayangkan. Dan hasilnya, TIDAK BURUK. Jadi, bujang atau tidak, anda masih boleh fokus membina blog yang berjaya.

Adakah Single Blogger Lebih Produktif?

Sebilangan orang mengatakan "mengejar kejayaan terlebih dahulu, kemudian memikirkan untuk mempunyai pasangan atau berkahwin. Apabila anda berjaya maka anda akan bebas dari segi kewangan, jika anda mempunyai pasangan sebelum berjaya maka pasangan anda dapat membuat anda tidak fokus dalam mengejar impian. Pada pendapat saya pernyataan ini tidak dapat diterapkan secara umum, kerana keadaan dan keadaan setiap orang tentu berbeza. Memang ada orang yang lebih senang berjaya apabila tidak mempunyai pasangan, tetapi ada juga banyak orang yang lebih produktif dan berjaya setelah mencari pasangan hidup. Pada pendapat saya, ini hanyalah corak pemikiran, jika orang ingin berjaya dan ingin bekerja keras, mereka akan berjaya pada waktunya. Betul?

Sekarang, jika ia dikaitkan dengan kehidupan blogger, adakah blogger tunggal benar-benar lebih produktif? Mungkin ya mungkin tidak.

Ada seorang kenalan saya yang memberitahu saya bahawa sejak dia berkahwin, masa untuk blog semakin kecil dan menjadikan blognya sukar untuk dikembangkan dan bahkan menangguhkan animasi. Memang itu boleh terjadi, mungkin kerana keutamaan hidupnya telah berubah sejak berkahwin. Ada juga blogger yang sudah mempunyai teman lelaki merasa sukar untuk membina blog, sekali lagi asyik menulis artikel eh tiba-tiba kekasihnya menelefon atau menghantar SMS. Sekiranya telefon / sms tidak segera dibalas oleh teman wanita yang merajuk, tetapi jika telefon / sms segera dibalas, kemungkinan idea menulis artikel akan 'menguap' hilang dan tidak diposkan.

Bagi rakan blogger yang sudah mempunyai pasangan (termasuk saya), memang menjadi cabaran untuk terus konsisten untuk menulis blog. Selalunya rakan kongsi atau keluarga kita menganggap bahawa blog hanya akses internet, membuang masa dan kuota internet. Lebih baik jika kita menerangkan dan memberikan maklumat yang lebih terperinci mengenai profesion blogger. Profesion blogger dianggap kurang 'berprestij' tetapi mengenai corak pemikiran, blogger adalah sekumpulan orang pintar. Walaupun berkaitan dengan pendapatan, banyak blogger mempunyai pendapatan yang luar biasa.

Jadi bagaimana dengan blogger tunggal?

Tidak dapat dinafikan bahawa mereka yang masih bujang cenderung mempunyai lebih banyak masa, dan biasanya lebih rajin menguruskan blog mereka. Tetapi untuk blog yang berjaya, tidak semestinya juara perseorangan. Sebagai blogger tunggal, jangan terlalu asyik menulis blog di ruangan sehingga lupa bersosial dengan dunia nyata, anda mungkin akan menjadi single berkarat hehehe. Sesekali, ia adalah 'kopi tanah' bersama rakan blogger yang lain, yang tahu jika ada wanita blogger / blogger yang terpikat melihat senyuman anda bahawa 'katanya' menarik.

Dan sebenarnya terdapat banyak blogger tunggal yang tidak produktif dan tidak dapat membina blog mereka menjadi lebih baik. Ternyata blogger sering kecewa kerana tidak pernah mempunyai pasangan, senyumlah jika anda adalah salah seorang dari mereka.

Jadi, pada pendapat saya produktiviti blogger tidak dapat diukur berdasarkan status hubungannya. Tidak kira anda lajang atau mempunyai pasangan, anda tetap boleh menjadi produktif dalam membina blog yang berjaya.

Mempunyai blog yang berjaya adalah hak dan peluang untuk semua orang, sama ada blogger tunggal atau blogger yang sedang jatuh cinta.

Artikel Berkaitan