Google Secara Rasmi Mempersembahkan Duo, Aplikasi Panggilan Video Terkini yang Ringan dan Stabil, Ingin Mencubanya?

Google-Duo-Aplikasi-Video-Panggilan-Terkini

Bosan dengan panggilan video yang sama? Cubalah aplikasi panggilan video terkini dari #Google yang dipanggil Duo. Setelah melancarkan aplikasi pesanan Hangout, Messenger dan Allo, Google nampaknya tidak berpuas hati. Pada hari Selasa, 16 Ogos 2016, Google melancarkan dan menyebarkan aplikasi panggilan video Duo ke gedung aplikasi Play Store dan App Store. Lalu apakah aplikasi panggilan video Duo yang sebelumnya diperkenalkan pada persidangan Google I / O 2016? Berikutan kajian semula.

Latar Belakang Pembangunan Aplikasi Duo

Dari data yang dipegang oleh Google berdasarkan tinjauan Google YouGov pada bulan Julai 2016, didapati bahawa 19% netizen Dunia yang berumur 18 tahun ke atas menyukai aktiviti panggilan video dari telefon pintar. Sekarang angka ini kemudian muncul sejumlah 81% dari semua netizen yang menyatakan bahawa mereka tidak berpuas hati dengan komunikasi panggilan video kerana sambungan #internet yang tidak stabil.

Sementara yang lain menyatakan bahawa aktiviti panggilan video mereka kurang optimum ketika melakukannya di seluruh platform. Dari latar belakang ini, Google mengembangkan aplikasi Duo yang dapat menyelesaikan kedua-dua masalah ini.

Mempersembahkan Panggilan Video Ringan dan Stabil

Penyelesaian pertama yang dikemukakan oleh aplikasi Duo tentunya komunikasi video call yang ringan dan stabil. Kenapa begitu? Kerana aplikasi Duo ini mempunyai sambungan yang cepat dan praktikal walaupun berjalan pada sambungan rangkaian yang lambat.

Menurut Google World sendiri ketika jaringan lambat, aplikasi Duo akan dapat berjalan secara automatik untuk mengurangi resolusi gambar agar tidak mengganggu panggilan. Selain itu, tanpa memutuskan panggilan, aplikasi Duo juga dapat berfungsi dengan beralih secara automatik dari Wi-Fi ke rangkaian mudah alih (dan sebaliknya) ketika salah satu daripadanya memutuskan sambungan.

Artikel lain:  Baru Dilancarkan, Ancaman Keselamatan Google Allo

Boleh Dijalankan di Cross Platform

Selain ringan dan stabil untuk menjalankan panggilan video, aplikasi panggilan video 1-ke-1 ini juga dapat beroperasi atau berjalan di platform silang. Apabila aplikasi Duo ini dapat berfungsi di platform silang, pengguna akan dapat membuat panggilan video pada dua jenis #smartphone yang berbeza iaitu Android ke iPhone atau sebaliknya iPhone ke Android. Sudah tentu ini sangat menarik kerana tidak ada aplikasi panggilan video yang dapat melakukan ini.

Teknologi dalam Aplikasi Duo

Mengapa aplikasi Duo dapat berfungsi dengan platform yang ringan dan stabil dan melintang. Jawapannya terletak pada teknologi yang dikemukakan, iaitu teknologi komunikasi masa nyata (WebRTC) dan berfungsi menggunakan rangkaian mudah alih. Teknologi WebRTC sendiri diciptakan untuk mempermudah panggilan telefon video. Dari sini panggilan video yang kami lakukan akan terasa ringan.

Justin Uberti sebagai Jurutera Perisian Utama Google sendiri menyatakan bahawa berbanding dengan aplikasi lain, Duo akan menjadikan peratusan panggilan yang dijatuhkan lebih rendah. Bukan hanya itu, aplikasi Duo juga dapat menangani panggilan melalui sambungan selular atau dari dan ke Wi-Fi. Untuk proses pengenalan diri, maklumat diperoleh bahawa aplikasi Duo hanya memerlukan nombor telefon bimbit. Oleh itu, anda yang akan menggunakan aplikasi ini tidak perlu mempunyai akaun Google atau akaun lain yang berasingan.

Baca juga:  Aplikasi Web Progresif ~ Teknologi dari Google untuk Mempercepat Akses Laman Dalam Talian

Ciri Knock Knock

Satu lagi perkara yang membezakan aplikasi Duo dengan aplikasi lain adalah ciri Knock Knock. Dengan ciri ini, sebelum proses komunikasi dijalankan, pengguna akan dapat melihat video atau gambar wajah pemanggil. Ciri Knock Knock itu sendiri akhirnya akan berfungsi sebagai penanda atau jangkaan sekiranya penerima enggan dan tidak mahu menerima panggilan video dari pemanggil.

Sudah tentu bagi anda yang tidak menyukai panggilan daripada orang yang tidak jelas, maka ciri Knock-Knock sehala akan menjadi penyelesaiannya. Tetapi anda perlu tahu bahawa fitur Knock Knock hanya berfungsi untuk mendatangkan orang dalam senarai telefon pada telefon pintar anda sahaja.

Oleh itu, untuk memastikan ciri Knock Knock ini, anda perlu memastikan senarai telefon rakan dan saudara anda lengkap ditulis dalam senarai telefon. Ini dilakukan supaya anda dapat menjangkakan orang luar yang tidak dikenali. Untuk proses kerja, ciri Knock Knock ini akan muncul di skrin Lock Screen untuk platform #Android dan berfungsi pada paparan aplikasi untuk platform #iOS.

Artikel Berkaitan