ZTE Axon 7 ~ Alternatif Samsung Galaxy S7 Dengan Harga Yang Lebih Mesra

ZTE Axon 7Imej dari Androidauthority

Dalam rangkaian produk telefon pintar atau telefon pintar, beberapa pengeluar besar seperti Samsung atau Apple akan terus meningkatkan produk baru mereka agar dapat terus berdaya saing dalam persaingan. Seperti produk Samsung Galaxy S7 yang baru-baru ini keluar dan menarik minat ramai.

Tetapi masalahnya bagi golongan kelas menengah dan rendah, harga Samsung Galaxy 7 masih terlalu mahal dan sukar dicapai. Oleh itu, maka banyak pesaing lain yang mengembangkan #smartphone dengan teknologi serupa tetapi mempunyai harga yang lebih mesra. Salah satunya ialah syarikat teknologi ZTE yang baru sahaja mengeluarkan siri ZTE Axon 7.

Sebenarnya siri yang satu ini mempunyai banyak kelebihan malah mempunyai ciri yang serupa dengan Samsung Galaxy S7. Mengenai harganya, anda dapat menjimatkan lebih dari 3 juta rupiah untuk mendapatkan ZTE Axon 7 berbanding Galaxy S7.

Langkah ZTE untuk Memasuki Pasaran Premium

Sebelum ini didapati bahawa kilang ZTE adalah pengeluar telefon pintar dan peranti elektronik yang lebih banyak bermain di kelas menengah bawah. Ini adalah langkah strategik yang diambil oleh syarikat, memandangkan persaingan sengit di kelas premium.

Tetapi dengan pelancaran siri ZTE Axon 7 terbaru seolah-olah menjawab cabaran bagi syarikat untuk dapat "naik kelas". Bagaimana tidak, siri terbaru dibuat dengan serius oleh pemaju ZTE. Untuk membuat reka bentuk sahaja, ZTE bekerjasama dengan pasukan reka bentuk dari syarikat automotif terkemuka BMW. Bukan hanya itu, ZTE juga menggunakan khidmat 2 orang pakar yang mengendalikan reka bentuk kereta luncur untuk pasukan Olimpik Amerika Syarikat.

Artikel lain:  Inilah 7 Kelebihan Samsung Galaxy S7 dan Galaxy S7 Edge yang boleh membuatkan anda menggelengkan kepala

Paparan Mewah ZTE Axon 7

Dari hasil kolaborasi, dibuat reka bentuk yang begitu menawan siri tarian ZTE Axon 7. Seluruh badan telefon pintar dilapisi dengan logam yang memberikan cengkaman yang stabil. Selain pilihan warna terdapat 2 jenis, iaitu emas dan kelabu logam. Walaupun semuanya dibuat dengan badan logam, tetapi dari sisi berat seri ini boleh dikatakan agak ringan.

Selain itu ZTE Axon 7 dilengkapi dengan AMOLED 1440p 5.5 inci yang kelihatan lebih baik daripada beberapa siri telefon pintar lain seperti iPhone 6s, LG G5, dan HTC 10.

Ciri-ciri lain dari ZTE Axon 7

Sebagai salah satu ciri yang paling dinanti-nantikan oleh pengguna, # kamera yang disematkan pada siri Axon 7 juga sama hebat. Menggunakan resolusi 20 megapiksel, kamera ini dianggap sangat mampu untuk pelbagai keperluan fotografi mudah alih. Di dalamnya juga terdapat teknologi penstabil gambar tertanam yang mampu menjaga kualiti gambar kerana gegaran tangan.

Dan bagi mereka yang suka mengambil gambar pada waktu malam, bukaan f / 1.8 sudah cukup baik untuk menyokong pencahayaan rendah. Namun, jika dibandingkan dengan Galaxy S7, kualiti malam masih di bawah. Memandangkan sehingga sekarang, kualiti cahaya rendah Galaxy S7 masih berada di peringkat terbaik untuk produk telefon pintar.

Namun, jika dibandingkan dengan mengambil gambar pada siang hari, kamera Axon 7 sangat bagus malah melebihi kualiti kamera Galaxy S7 yang hanya bersenjatakan kuasa 12MP. Sebabnya, tangkapan perincian yang dihasilkan oleh kamera Axon 7 sebenarnya lebih jelas walaupun dengan zoom 100%.

Mengenai dapur landasan, Axon 7 menggunakan pemproses Snapdragon 820 yang dilengkapi dengan RAM 4GB. Ini memastikan kelajuan dan kelancaran pelbagai aplikasi berat tetap stabil. Apa yang unik adalah bahawa pemaju ZTE tidak melakukan banyak usahawan dari segi sistem operasi, sehingga memberikan OS seperti #android tulen. Ini tentunya berbeza dengan banyak pengeluar lain seperti Samsung, misalnya, yang memberikan banyak perubahan terperinci untuk membuat antara muka pengguna kelihatan jauh dari "nuansa" Android.

Baca juga: Inilah 5 Perkara Yang Membuat Samsung Galaxy Note 7 Sangat Memikat

Untuk menyimpan pelbagai fail, Axon 7 juga telah dilengkapi dengan memori 64GB dan boleh ditingkatkan dengan micro SD. Selain itu, telefon pintar ini juga telah menyesuaikan penggunaan kord USB-C untuk pengecasan pantas dan pemindahan data.

Secara amnya, dengan harga AS $ 400, ZTE Axon 7 adalah pilihan tepat jika dibandingkan dengan telefon pintar kelasnya. Jadi bagi anda yang ingin menikmati kelebihan Samsung Galaxy S7 tetapi dengan harga yang lebih mesra, Axon 7 adalah jawapannya.

Artikel Berkaitan