4 Tanda Anda Menepati Blogging, Adakah Anda Mengalaminya?

4-Tanda-Anda-Sedang-Tepu-BloggingIlustrasi Imej Google

Blogging atau menjalankan aktiviti blogging memang menjadi trend yang digemari oleh ramai orang di Dunia. Dengan pelbagai motif dan tujuan, para blogger (istilah untuk blogger) menjalankan aktiviti pengurusan blog ini dengan tekun. Walaupun begitu, blogger ini sering melupakan masa dan agenda penting yang lain.

Tetapi blogger juga manusia, tentunya pada waktu-waktu tertentu akan mengalami keadaan jenuh, namun mereka suka dalam aktiviti blog ini. Perasaan tepu ini disebabkan oleh jangka masa yang cukup lama di hadapan skrin atau kerana terlalu lama untuk melakukan aktiviti yang sama.

Kepentingan Mengetahui Tanda Blogging Tepu

Sekarang, apabila blogger merasa bosan dengan aktiviti blogging, maka mereka harus berhenti sebentar untuk berehat atau menyegarkan diri. Malangnya, tidak semua blogger menyedari bahawa mereka bosan dan akhirnya memaksa diri untuk menulis blog.

Apabila blogger memaksa diri untuk terus menulis blog dalam keadaan jenuh, maka ini akan memberi kesan terhadap kualiti penulisan yang menurun. Dan sekiranya kualiti penulisan menurun, sangat mungkin terdapat penurunan secara beransur-ansur dalam jumlah pengunjung atau pengunjung blog. Atas sebab ini, sangat disarankan kepada blogger sekiranya mereka telah mengalami ketepuan blog sehingga mereka berehat atau menyegarkan. Ini dilakukan agar minda dan badan kembali segar dan kuat.

Tetapi apakah tanda-tanda bahawa blogger bosan? Inilah tanda-tandanya.

Artikel lain:  Adakah benar bahawa Single Blogger Lebih cenderung Mempunyai Blog yang Berjaya?

1. Mengalami Kebuntuan Idea

Tanda pertama bahawa blogger berada dalam keadaan tepu adalah mengalami kebuntuan idea. Setelah beberapa hari menulis artikel untuk blog, blogger mungkin tiba-tiba mengalami kebuntuan dalam idea menulis artikel. Jika anda mengalami ini, anda mungkin berada dalam keadaan tepu. Ini tidak bermaksud bahawa idea kebuntuan disebabkan sepenuhnya oleh ketepuan. Kerana mencari idea untuk menulis blog anda sendiri bukanlah perkara yang mudah.

Selalunya walaupun kita sudah berehat dan segar, kita juga tidak dapat mencari idea untuk catatan blog. Namun, dalam hal idea buntu tidak bererti maka tanda-tanda kebosanan dapat diabaikan. Kerana apabila blogger merasa bosan, maka pada umumnya mereka akan sangat sukar mendapatkan idea untuk menulis artikel untuk blog tersebut.

2. Sangat kerap menulis Typo

Seterusnya, tanda bahawa blogger sebenarnya berada dalam keadaan blog yang bosan sering kali dia tersalah taip (typo). Memang, semasa menulis artikel kita kadang-kadang tidak dapat mengelak daripada menaip. Menulis menggunakan papan kekunci memang mungkin dan wajar jika terdapat kesalahan ketik, tetapi bagaimana jika kemudiannya kesalahan menulis sering berlaku dalam satu artikel? Sudah tentu ini tidak semula jadi. Ya, jika terdapat banyak kesalahan ketik, ini biasanya terjadi kerana alasan, salah satunya adalah kerana ketepuan.

Ya, ketika minda bosan dengan aktiviti blogging blogger biasanya mengalami penurunan konsentrasi menulis dan juga menjadi kurang memperhatikan kata-kata yang mereka taipkan. Kesannya, menulis dalam bentuk kata dan ayat kelihatan banyak kesilapan. Contohnya apabila anda ingin menaip perkataan "Berjaya" sebaliknya ketik "Suskes" berkali-kali.

3. Kesukaran Menyusun Kata

Adakah anda sukar untuk memasukkan perkataan untuk menjadi ayat? Waspada, mungkin anda bosan dengan blog. Fikiran yang bosan dalam apa jua aktiviti termasuk blogging boleh menyebabkan kita menghadapi masalah untuk mengerjakan sesuatu aktiviti, termasuk juga merangkai kata-kata.

Namun, berapa lama menyusun kata-kata yang boleh dikatakan bahawa blogger merasa bosan? Sudah tentu ini berlaku untuk setiap blogger. Maksudnya adalah jika anda menulis artikel lebih lama dari biasanya maka ini sudah boleh menjadi tanda bahawa anda berada dalam keadaan blog yang bosan. Segera berhenti menulis, segarkan minda anda dengan menyegarkan melakukan perkara lain yang anda suka.

Baca juga:  Salin Tampal Blogger Mengapa Masih Ada? Rupanya Ini Sebabnya

4. Tidak dapat Menumpukan perhatian dalam Penulisan

Akhirnya, tanda bahawa sebenarnya blogger sudah berada dalam keadaan blogging yang bosan adalah ketika dia sukar memberi tumpuan atau tidak dapat menumpukan perhatian ketika menulis. Apabila anda mengalami ini, anda tidak boleh memaksa diri untuk terus membuat kandungan kerana hasilnya tidak akan baik.

Cuba fahami diri anda dan lakukan analisis kualiti kandungan semasa anda menulis artikel. Semakin baik kemampuan menumpukan perhatian anda dengan sokongan persekitaran yang tidak terganggu, semakin baik keadaan minda anda sehingga anda dapat menghasilkan kandungan yang berkualiti. Sebaliknya, semakin banyak gangguan yang timbul ketika anda menulis kandungan untuk blog, maka ia dapat membuat anda lebih terbenam dalam keadaan bosan dan tertekan.

Jadi bagaimana, anda perlu menyegarkan sekarang?

Artikel Berkaitan