Terapkan Alogaritma Suapan Berita Baru, Facebook Memerangi Clickbait secara Intensif

anti-klikbaitImej dari Mashable.com

Sebilangan besar rakan sekerja saya sudah tentu membaca atau menemui penulisan atau tajuk artikel di laman utama akaun Facebook, yang kelihatan sangat bombastik dan memprovokasi untuk dibaca. Tetapi apabila kita mengklik pautan, apa yang kita dapat ialah alias zonk tidak sesuai dengan tajuk yang kita lihat sebelumnya. Inilah yang dinamakan clickbait. Secara amnya, clickbait adalah pautan yang baik bahawa berita atau artikel tertentu yang mengandungi kata-kata yang memprovokasi bahkan memprovokasi tetapi kandungan kandungannya tidak sepadan dengan tajuknya.

Kandungan seperti ini semakin banyak dijumpai di media dalam talian, terutamanya melalui #media sosial. Daripada dapat memberikan manfaat kepada pengguna, umpan klik sebenarnya akan memberikan pengalaman buruk bahkan sangat mengganggu bagi beberapa pengguna.

Oleh itu, salah satu syarikat gergasi media sosial, #Facebook berada di barisan hadapan ketika membersihkan kandungan umpan klik dari perkhidmatannya. Usaha ini tidak terlepas dari tuntutan besar pengguna Facebook yang merasa terganggu oleh banyaknya kandungan clickbait di laman utama akaun peribadi mereka.

Artikel lain:  Inilah Cara Menguruskan Paparan Umpan Berita Facebook Anda untuk Membuatnya Lebih Selesa

Dan sudah pasti tidak lama dahulu, Facebook secara rasmi melancarkan algoritma baru untuk mengurangkan lagi penampilan pautan umpan klik di halaman suapan berita pengguna. Seperti apa sistem baru ini? Berikutan kajian semula

Algoritma Anti-Clickbait Telah Aktif

Dihantar di blog pembangun Facebook rasmi, yang menyatakan bahawa sejak 2 minggu yang lalu, Facebook telah menerapkan sistem baru dari segi menampilkan umpan berita. Dalam sistem baru salah satu algoritma yang paling diserlahkan adalah penghapusan kandungan clickbait.

Facebook menyatakan bahawa, tujuan utama seseorang mengakses perkhidmatan ini adalah untuk berhubung dengan keluarga atau rakan sekerja yang rapat. Oleh itu, apa yang akan diutamakan untuk muncul di laman utama pengguna adalah berita atau kandungan dari keluarga dan rakan-rakan. Untuk mencapai tujuan ini, langkah-langkah yang diambil oleh Facebook adalah untuk mengurangkan intensiti munculnya jenis kandungan lain yang dianggap tidak sesuai, seperti satu kandungan clickbait.

Bagaimana Facebook Menghapus Kandungan Clickbait

Lalu bagaimana sistem anti-clickbait dari Facebook berfungsi membersihkan halaman utama akaun kita? Pembangun Facebook menyatakan, sistem ini dijalankan dengan mengenal pasti frasa kata yang biasanya digunakan dalam kandungan clickbait. Dengan sistem pengenalan ini, ia akan menyaring setiap kandungan yang diduga sebagai kandungan clickbait. Dan kriteria untuk frasa yang dinilai sebagai umpan klik merangkumi kriteria yang mengandungi menyembunyikan isi utama kandungan atau yang mempunyai makna ganda yang akhirnya menimbulkan lebih banyak harapan dari pembaca.

Lalu apa contoh tajuk atau frasa yang mungkin dicurigai sebagai umpan klik? Antaranya seperti "2 HARI TIADA MINUMAN, WANITA INGIN MENGHASILKAN APA YANG TERJADI KE STOMACH PADA HARI PAGI", "MAKAN BUAH INI DUA KALI SETIAP HARI, BERAT TINGGAL 30 KILO!", Dan banyak contoh lain.

Pembangun Facebook juga menyatakan bahawa kandungan yang lebih diharapkan muncul dalam suapan berita adalah kandungan yang sahih atau asli dan tidak terperangkap. Oleh itu, sistem anti-clickbait yang dilaksanakan oleh Facebook bertujuan untuk mengganti kandungan clickbait dengan kandungan yang lebih asli.

Sekiranya sistem ini benar-benar berjalan maksimal, termasuk untuk pengguna di Dunia, maka di masa depan pengguna diharapkan mendapat kemas kini kandungan atau berita yang benar-benar sesuai dan diperlukan.

Baca juga:  4 Trik untuk Mengadaptasi Algoritma Facebook Terkini

Kandungan Clickbait berbanding Penulisan Kreatif

Apa yang menariknya, terdapat sebilangan pihak yang menilai kewujudan sistem anti-clickbait yang dilaksanakan oleh Facebook akan mengurangkan penyebaran kandungan kreatif yang memang mempunyai pilihan perkataan yang serupa dengan kandungan clickbait. Pada dasarnya, perbezaan antara penulisan kreatif melalui tajuk yang menarik dan kandungan umpan klik mungkin tidak terlalu banyak perbezaan. Tetapi mengenai isi utama, kandungan kreatif pastinya jauh lebih "berat".

Tetapi lebih jauh lagi, keputusan Facebook untuk mengadopsi sistem anti-klik-umpan adalah langkah untuk meningkatkan lagi perkhidmatan dan juga mengembalikan matlamat Facebook sebagai media untuk menyatukan rakan dan keluarga, sambil tetap memberikan ruang khas untuk menyampaikan maklumat umum atau kandungan perniagaan.

Artikel Berkaitan