Jalankan Pemasaran Melalui Instagram? Wajib Mencuba 3 Alat Berikut

Pemasaran-Melalui-InstagramImej dari Marketingzen.com

Usahawan yang terlibat dalam bidang dalam talian semakin banyak dan melahirkan persaingan yang sengit. Untuk dapat memenangi persaingan yang ketat ini, salah satunya harus mempunyai cara yang bijak untuk menjalankan pemasaran dalam talian. Dan laman media sosial menjadi salah satu kawasan lembut yang patut dimaksimumkan.

Berbicara mengenai media sosial, salah satunya juga sering digunakan sebagai alternatif untuk menjalankan pemasaran adalah Instagram. Instagram sebagai platform perkongsian foto dan video yang paling popular hari ini, pastinya berpotensi digunakan untuk menarik pelanggan dan memperkenalkan perniagaan anda.

Tetapi seperti usaha pemasaran secara umum, tentu saja menjalankan pemasaran di #Instagram juga memerlukan bantuan atau kaedah tertentu.

Sebagai cadangan, berikut adalah 3 alat yang berkaitan dengan media sosial Instagram yang boleh anda gunakan untuk menjalankan usaha pemasaran. Apakah 5 alat tersebut? Inilah ulasan penuh

1. Penyangga

Sebagai perkhidmatan dalam talian yang membantu anda dalam masalah media sosial, Buffer terkenal oleh pemasar internet, terutama mereka yang menjalankan peranan langsung sebagai pentadbir sosial #media. Begitu juga untuk keperluan pemasaran Instagram, Buffer juga tetap memainkan peranan penting kerana dia mampu mengendalikan perniagaan yang cukup banyak seperti misalnya dari segi penyiaran kandungan.

Walaupun Instagram masih menerapkan peraturan untuk tidak dapat mengeposkan kandungan secara automatik melalui penyedia perkhidmatan pihak ketiga, tetapi Buffer mempunyai cara unik untuk memberikan penggera kepada telefon pintar pengguna apabila catatan yang dijadualkan akan diterbitkan di akaun Instagram.

Dari situ pengguna boleh memuat naik kandungan berjadual secara langsung melalui akaun peribadinya. Proses ini tentunya menjimatkan masa, terutamanya jika kita mempunyai jadual penyebaran kandungan Instagram yang sangat padat.

Artikel lain:

  • Cara Menjana Wang dari Instagram Hampir Tanpa Modal
  • Jalankan 8 petua berikut untuk menyokong pemasaran media sosial anda

Selain itu, Buffer juga sangat sesuai jika digunakan oleh pasukan pemasaran. Dengan ciri sumbangan beberapa orang untuk mengendalikan satu akaun, kemudian mereka dapat berkoordinasi antara satu sama lain dan bergiliran mengisi kandungan.

2. Sahabat Terbaik

Kemudian perkara seterusnya yang juga sangat berguna ketika anda ingin menjalankan pemasaran melalui Instagram adalah BestBuddies. Secara amnya, BestBuddies menyediakan perkhidmatan untuk mengetahui siapa pengikut terbaik akaun Instagram kami. Yang terbaik di sini boleh ditafsirkan sebagai pengikut yang benar-benar berkaitan dan sering memberi suka pada kandungan Instagram kami.

Setelah kami log masuk ke perkhidmatan yang dikembangkan oleh Sweeble, secara automatik kami akan diberikan 10 akaun pengikut Instagram yang dianggap paling berkaitan. Bukan hanya nama akaun pengikut kami, kami juga dapat mengetahui berapa banyak yang mereka sukai suka pada catatan kandungan kami.

Sekiranya diteliti dengan lebih mendalam, penggunaan ciri ini adalah kemudian kita dapat mengetahui apa profil 10 orang yang paling suka dengan akaun Instagram kita. Seperti setelah kita mengetahui 10 akaun terbaik, kita dapat mengambil pendekatan yang lebih mendalam dengan mereka untuk mengetahui bagaimana bentuknya. Mungkin majoriti 10 orang ini adalah wanita yang suka berbelanja fesyen dan berumur 25 tahun ke atas.

Data seperti ini, boleh kemudian dan sangat berguna untuk mengembangkan strategi pemasaran anda yang seterusnya. Sebagai tambahan, jika kita ingin mendapatkan lebih banyak pelanggan tetap, kita hanya perlu mencari prospek yang mempunyai ciri yang serupa dengan 10 pengikut terbaik.

Baca juga:  Cuba Trik Pemasaran Gabungan Media Sosial

3. Peringkat Sosial

Masih dalam usaha untuk melakukan analisis pemasaran melalui Instagram, alat terakhir yang disyorkan untuk anda mencuba adalah SocialRank. SocialRank dikenali sebagai salah satu alat terbaik untuk ahli perniagaan yang mencari analisis pemasaran yang lengkap dan komprehensif. Perkhidmatan ini berfungsi dengan mengumpulkan data lengkap dari pengikut Instagram kami, maka secara automatik sistem akan mengatur tahap hubungan antara akaun pengikut bermula dari yang paling berkaitan dengan yang biasa.

Dengan paparan yang sangat kemas dan jelas, kita dapat dengan segera melihat senarai pengikut Instagram yang sememangnya sangat berpotensi menjadi pelanggan setia. Pencarian juga boleh dilakukan melalui kata kunci atau hashtag tertentu yang telah digunakan oleh pengguna.

Perkhidmatan lain yang menarik dari alat ini adalah ciri carian geografi. Dengan ciri ini, kita dapat mencari atau menentukan kumpulan pengikut berdasarkan kawasan tertentu. Nanti perkhidmatan ini juga dapat digabungkan dengan alat Buffer, jadi kita akan dapat menganalisis dengan lebih dekat siapa pengikut terbaik kita.

Semoga berjaya!

Artikel Berkaitan