Contoh Rancangan Perniagaan, Penjelasan dan Cara Membuat Rancangan Perniagaan

Contoh Rancangan PerniagaanIlustrasi melalui Echosis.com

Rancangan perniagaan sering diremehkan oleh ahli perniagaan, terutamanya pemula. Tanpa mereka sedari, sebenarnya rancangan perniagaan ini adalah dokumen penting yang dapat melicinkan perniagaan.

Berikut adalah penjelasan lengkap mengenai rancangan perniagaan, sebab-sebab membuatnya, sebagai contoh rancangan perniagaan sederhana.

Apa itu Rancangan Perniagaan?

Hisrich dan Peter, yang pakar dalam bidang keusahawanan, mengatakan bahawa rancangan perniagaan adalah dokumen. Di mana terdapat beberapa aspek luaran dan dalaman yang berkaitan dengan operasi perniagaan yang dijalankan.

Oleh itu, dapat dikatakan bahawa, rancangan perniagaan sebenarnya adalah gambaran atau rancangan yang dibuat untuk menjalankan perniagaan. Dalam rancangan perniagaan terdapat aspek penting seperti latar belakang perniagaan, visi, misi, bentuk produk, rancangan pemasaran, dan sebagainya.

Ramai orang memandang rendah dokumen ini dan memilih untuk terus mengikuti amalan perniagaan. Ini juga tidak salah, selama mereka telah merumuskan semua rancangan dan aspek yang diperlukan dalam fikiran mereka.

Yang sukar adalah, ketika dia harus menjelaskan prospek perniagaan kepada bakal pelabur. Sebilangan besar pelabur akan meminta dokumen ini sebagai bentuk kejelasan sama ada perniagaan akan berjalan dengan baik.

Pelabur tidak akan mudah meletakkan pelaburan dalam perniagaan baru, bukan? Terutama jika pemimpin tidak dapat menunjukkan cadangan rancangan perniagaan dan mengemukakannya dengan baik.

Dokumen ini boleh menjadi rancangan cadangan atau sebagai aspek yang menyokong pemimpin perniagaan yang menunjukkan rancangan perniagaan. Terutama jika dia tidak pandai meyakinkan pelabur dengan persembahan.

Sekiranya anda seorang usahawan, kami mengesyorkan agar anda belajar banyak tentang perniagaan melalui laman web income.id , yang banyak membincangkan mengenai perniagaan dan perkembangan teknologi semasa.

Mengapa Membuat Rancangan Perniagaan?

Setelah memahami pemahaman tentang rancangan perniagaan, sebelum membuat contoh rancangan perniagaan, orang perniagaan mesti memahami sebab-sebab membuatnya. Berikut adalah beberapa sebab mengapa perniagaan baru mesti dilengkapi dengan rancangan perniagaan.

1. Memudahkan Menjalankan Perniagaan

Sebab pertama tentu lebih mudah untuk pengurusan perniagaan. Dari rancangan perniagaan ini, pemimpin dapat dengan mudah memberitahu pekerja tentang semua aspek yang berkaitan dengan perniagaan.

Bermula dari tujuan penubuhan, alasan penubuhan, hingga tugas setiap bahagian. Setelah memahami aspek-aspek ini pekerja juga akan memahami arah perniagaan sehingga dia berkongsi visi dengan kepimpinan.

Hasilnya, perniagaan akan berjalan dengan lebih jelas dan terarah. Bermula dari persiapan sebelum memulakan, pelaksanaan, hingga penilaian.

Dokumen rancangan perniagaan juga dapat dikatakan sebagai cetak biru, yang menggambarkan rancangan pengembangan perniagaan. Semasa membina perniagaan, apa yang diharapkan oleh kepemimpinan adalah perniagaan yang berjaya dan berkembang.

Tanpa rancangan, dan pengetahuan berkaitan dengan produk yang dijual, perniagaan tidak akan berjalan dengan lancar. Dia akan berhenti sama ada kerana pengurusan yang buruk, atau pemasaran yang kurang berkesan.

2. Bantu Dapatkan Pelabur atau Modal

Modal tidak semestinya diperoleh sendiri. Semasa memulakan perniagaan mungkin ada sejumlah wang yang perlu disiapkan.

Pada masa ini kepemimpinan mesti mencari pelabur atau dana pinjaman. Rancangan perniagaan, adalah salah satu dokumen yang diperlukan dalam proses ini.

Fungsinya adalah untuk menunjukkan bahawa perniagaan ini didasarkan pada penyelidikan dan persiapan. Perniagaan bukan hanya keinginan kepimpinan, tetapi juga merupakan hasil pemikiran panjang.

Dengan menggunakan dokumen ini, pelabur dapat memahami corak pemikiran ahli perniagaan dan memutuskan apakah ini tempat yang tepat untuk melabur atau tidak.

Sekiranya kedudukan syarikat anda sudah berjalan dan memerlukan modal tambahan, syarikat anda memerlukan perakaunan kewangan yang sangat baik dalam bentuk penyata kewangan syarikat.

3. Permudahkan Penilaian

Menurut Azwar (1996) dalam bukunya, penilaian adalah proses yang dilakukan secara berkala. Proses ini adalah perbandingan antara kriteria yang telah ditentukan dan hasil yang diperoleh.

Kriteria yang disebut dalam bisnis, adalah rencana awal yang berisi objektif bisnis. Ini semua ada dalam dokumen rancangan perniagaan.

Dari rancangan bertulis, berapa peratusan yang akan sesuai dengan anggaran. Lalu mana yang berada di landasan yang betul, dan aspek mana yang perlu diperbaiki.

Rancangan perniagaan, dari segi penilaian berfungsi sebagai standard atau garis panduan untuk penilaian. Dari hasil penilaian ini, perniagaan kemudian dapat diperbaiki atau dijalankan dengan lebih bijak.

Cara Membuat Rancangan Perniagaan

Terdapat beberapa langkah yang dapat diambil oleh pemimpin ketika merumuskan contoh rancangan perniagaan. Berikut adalah penjelasannya:

1. Tentukan Objektif Perniagaan

Perkara yang paling penting semasa membuat rancangan perniagaan adalah menetapkan matlamat. Adakah tujuan untuk menjana keuntungan yang besar? Atau atas sebab kemanusiaan dan sebagainya.

Matlamat perniagaan juga boleh ditulis menjadi visi dan misi. Kedua-duanya berguna untuk memudahkan pembaca mengingati cita-cita syarikat.

2. Tentukan Sasaran Pemasaran

Sekiranya produk tersebut didapati dijual, maka sasaran pembeli juga akan dijumpai. Contohnya menjual sosej bakar.

Sasaran pemasaran boleh dari kanak-kanak hingga orang dewasa. Jangkauan pasaran yang luas ini juga harus seimbang dengan produk pelengkap.

Sebagai contoh, untuk sosis panggang, pelbagai saiz dan tahap kepedasan boleh dibuat. Ia juga akan menjadikan pembuat rancangan rancangan perniagaan untuk mencari perincian produk, alat yang diperlukan, bahan penting, dan akhirnya jumlah modal yang diperlukan.

3. Buat Ramalan Teknikal Pemasaran

Tambahan lagi, yang penting juga dalam pemasaran adalah tekniknya. Adakah ia akan dipasarkan di luar talian, atau dalam talian.

Sekiranya dalam talian, media mana yang akan digunakan? Contohnya melalui media sosial, pasar, aplikasi sembang, atau kolaborasi dengan aplikasi lain seperti teksi motosikal dalam talian, dan sebagainya.

Terperinci semua tempat mengiklankan. Termasuk berapa banyak brosur, sepanduk, dan lokasi pemasangan jika penjualan itu berlaku melalui kedai luar talian sahaja.

Terperinci juga jenis tempat apa yang akan digunakan jika anda harus mendirikan kedai atau gerai. Rencana ini akan berkaitan dengan strategi pemasaran kerana berkaitan dengan lokasi.

4. Buat Pelan Strategi Pemasaran

Strategi pemasaran adalah cara untuk memasarkan produk. Ini lebih terperinci daripada rancangan pemasaran.

Sebelum menentukan strategi pemasaran, seorang peniaga mesti tahu, di mana orang-orang kemungkinan besar akan membeli barang dagangan. Sekiranya contohnya adalah sosis panggang, maka dia mesti tahu tempat apa yang paling berkaitan dengan makanan ringan.

Cara membentuk gerai sosej panggang yang berkesan dan cekap. Lalu bagaimana dia mempromosikannya. Adakah dalam talian? Atau cukup dengan promosi langsung tanpa internet.

Sama ada dengan menggunakan foto, testimoni, atau video. Lalu bilakah masa yang tepat untuk mengiklankannya. Selain itu, promosi tambahan seperti beli satu dapat percuma juga disertakan dalam strategi pemasaran ini.

5. Wujudkan Struktur Organisasi di Syarikat

Dokumen contoh rancangan perniagaan juga mesti dilengkapi dengan struktur organisasi. Oleh itu, dapat dilihat siapa yang memimpin, siapa yang mengendalikan produk, dan siapa yang memasarkan.

Pembahagian tugas ini menunjukkan bahawa perniagaan benar-benar disiapkan. Pembahagian tugas dapat menjadikan syarikat dari pelbagai ukuran berjalan dengan stabil. Setiap orang bertanggungjawab atas peranan mereka sehingga mereka akan fokus untuk mengurus satu perkara sahaja.

6. Buat Penerangan Produk

Seterusnya yang perlu disiapkan dalam rancangan perniagaan contoh adalah membuat keterangan produk. Terangkan bagaimana rupa produk.

Sekiranya makanan, berikan penjelasan mengenai ramuan utama, variasi rasa, ukuran bungkusan, dan sebagainya. Huraikan kelebihan dan kekurangan produk.

Sekiranya terdapat kekurangan, akan lebih baik jika dokumen itu juga mengandungi jalan keluarnya. Contohnya, tempoh tamat hanya 3 hari kerana tidak menggunakan bahan pengawet.

Kemudian sediakan penyelesaian seperti makanan yang diberi bungkusan kedap udara, dan sebagainya. Hampir semua produk mempunyai kelemahan, jadi jangan ragu untuk menyebutnya, tetapi perlu disertakan dengan penyelesaian.

7. Sumber Dana Terperinci

Dokumen rancangan perniagaan yang juga penting adalah sumber dana. Semasa merangka rancangan perniagaan, jumlah dana yang diperlukan untuk satu pengeluaran juga akan dikira.

Perincikan setiap keperluan kemudian tambahkan. Setelah menambah, kemudian mulakan perincian dari mana dana tersebut diperoleh. Contohnya 50 peratus sudah ada dalam bentuk simpanan peribadi. Kemudian selebihnya dari pelabur atau simpanan pengasas lain.

Dari sini juga akan diketahui bagaimana pembahagian keuntungan nanti. Walaupun tidak ditulis dalam dokumen, rancangan bayaran ini dapat membimbing perbincangan lebih lanjut mengenai prospek dan keuntungan perniagaan.

Contoh Rancangan Perniagaan

Untuk menjelaskan kerangka dan aspek yang dijelaskan di atas, berikut adalah contoh rancangan perniagaan yang sangat sederhana. Ini adalah penerangan asas penubuhan trak makanan untuk anak-anak di sekolah.

1. Latar Belakang Perniagaan

Bahagian pertama tentu saja adalah latar belakang perniagaan. Contohnya dalam kes ini adalah alasan mengapa trak makanan mesti dipegang.

"Makanan ringan dari anak-anak sekolah kadang-kadang menggunakan banyak bahan perasa, dan pewarnaannya cukup tinggi. Kandungannya boleh memudaratkan pelajar. Terutama mereka yang membeli makanan ringan yang tidak sihat ini setiap hari. ………. "

Kemudian, setelah memperincikan kelemahan makanan ringan yang ada, jalan keluar dapat dijumpai melalui adanya trak makanan ini .

"Atas sebab ini, trak makanan kanak-kanak yang sihat ini mesti dipegang. Makanan yang dijual dalam trak makanan, berpatutan. Tetapi kandungan nutrien telah dikira. Tidak ada bahan tambahan yang berbahaya bagi kanak-kanak. Oleh itu ibu bapa dan guru akan lebih tenang. …… .. ”

Penjelasan mengenai latar belakang ini dapat diperkaya dengan tinjauan literatur atau hasil penyelidikan yang ada. Tujuannya agar latar belakang ini wajar diteliti dan boleh dipercayai.

2. Visi dan Misi Perniagaan

Bahagian seterusnya adalah visi dan misi perniagaan. Bahagian ini harus dibuat dalam ayat yang senang difahami. Ia juga dapat dibuat lebih efisien sehingga dapat digunakan sebagai garis tanda .

Contohnya, "Makanan Sihat, Berjimat Cermat, Anak-anak Bahagia" sesuai untuk penglihatan dan juga label perniagaan itu sendiri. Kemudian, misi dapat menjelaskan visi.

Sebagai contoh:

 1. Food Truck ini hanya menghasilkan makanan yang sihat, tanpa perasa, pengawet, dan pewarna
 2. Harga makanan berpatutan sehingga anak-anak tidak menghadapi masalah untuk membeli
 3. Reka bentuk makanan yang menarik, sehingga kanak-kanak gembira apabila memakannya
 4. Reka sebuah trak yang cantik supaya anak itu berminat untuk datang

Keempat poin ini cukup untuk mewakili visi dan dapat menjadi gambaran tujuan perniagaan. Tidak perlu membuat matlamat yang panjang, kerana pelabur lebih memilih yang kukuh dan jelas.

3. Bentuk Produk

Bahagian ini memperincikan bentuk produk yang dijual. Berikut adalah contoh rancangan perniagaan di bahagian ini.

"Produk yang dijual merangkumi burger telur dengan sayur-sayuran. Diameternya sekitar 10 cm, …… .. ”

4. Rancangan Perniagaan

Bahagian keempat, iaitu rancangan untuk menjalankan perniagaan. Inilah bahagiannya:

 • Penyediaan

Bahagian penyediaan boleh mengandungi bagaimana perniagaan memulakan perniagaan. Kemudian sampai ke pasaran sasaran dan lain-lain. Inilah contohnya.

"Perniagaan ini mensasarkan pelajar sekolah rendah hingga sekolah rendah di kawasan A. Produk disediakan sehari sebelumnya, sementara sayur-sayuran segar diperoleh dari pasar setiap pagi sehingga mereka tidak layu. ……… "

 • Strategi pemasaran

Langkah ini dapat dimulakan dengan memperincikan bagaimana perniagaan menarik minat pasaran.

"Untuk memulakan pemasaran, sebelum hari pertama penjualan, pasukan akan mengedarkan risalah ke sekolah. Kemudian, media sosial dibuat yang merangkumi gambar makanan yang akan dijual dengan baik sebelum pemasaran dilakukan. Tujuannya adalah untuk menarik minat pengguna. …… .. ”

 • Pelan belanjawan

Bahagian seterusnya, adalah rancangan anggaran. Perincian setiap ramuan yang digunakan sekurang-kurangnya sekali.

"Roti Tawar @ Rp 2000 x 50 = Rp 100,000, -

Sos cili …….

Mayonis …….

……………………….

Rp. ……………. "

Lebih terperinci semakin baik, kerana akan berkaitan dengan sumbernya, dan jumlah dana yang dimiliki sebelumnya.

 • Sumber Belanjawan

Sumber anggaran boleh datang dari dana peribadi atau pinjaman. Tulis dengan lengkap seperti contoh berikut.

"Dana Peribadi A = Rp 3.000.000

Kekurangan Dana = IDR 2,500,000

Sumber Pembiayaan Lain ……… ”

 • Struktur organisasi

Kemudian, perkara terakhir yang perlu ditulis adalah struktur organisasi. Bermula dari CEO atau pemimpin, bendahari, setiausaha, dan sebagainya.

Pemimpin: Agus

Setiausaha: Budi

Bendahari: Ani

Pemasaran: Tuti

Chef / Production: Nina, Tutut, Sprott

dan lain-lain.

Contoh dokumen rancangan perniagaan tidak harus diikuti sedekat mungkin. Perkara yang paling penting adalah bahawa semua yang penting dari sebab penubuhan perniagaan hingga operasi teknikal perniagaan ditulis dengan jelas. Oleh itu, proses penilaian dan menjalankan perniagaan juga jelas.

Baca juga: Prinsip Etika Perniagaan

Sumber

 • Azwar, Azrul. 1996. Menjaga Kualiti Perkhidmatan Kesihatan. Jakarta: Perpustakaan Sinar Harapan.
 • Hisrich, RD dan Peters, MP 1995. Keusahawanan, Memulakan, Membangunkan dan Mengurus Perniagaan Baru. Tokyo: Richard D. Irwin, Inc.

Artikel Berkaitan